Yeşil Sol Parti Adana Ekoloji Çalışma Grubu; “Yenidam Mahallesi Halkının Yanındayız” Başlıklı Basın Açıklamasında “Seyhan Atıksu Arıtma Tesisinden” Kaynaklı Sorunlarla İlgili Basın Açıklaması Gerçekleştirdi.

Yeşil Sol Parti Adana Ekoloji Çalışma Grubu konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

 “Seyhan atıksu arıtma tesisi kapasite artışı ve ileri biyolojik atıksu arıtma tesisine dönüştürülmesi” projesi için “halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısı” 31 Ocak 2023 tarihinde, Yenidam Mahallesi, Yenidam İlkokulu binasında yapıldı. Toplantıya Aski yetkilileri ve Yenidam Mahallesi halkı katıldı. Bilindiği gibi, Seyhan atıksu arıtma tesisi Yenidam Mahallesi yakınında 2004 yılından bu yana faaliyette bulunuyor.

Ekran görüntüsü 2023-02-02 080240

Toplantıda ortaya çıkan gerçekleri şöyle sıralayabiliriz:

1- 20 yıldan bu yana çalışan tesis sadece “ön arıtma” yapıyormuş ve ancak bu yeni proje ile “biyolojik arıtma” yapabilir hale gelecekmiş. Bunun anlamı, şu ana kadar tesise gelen atıksu çamurdan ayrıştırılarak içerdiği azot ve fosfor ile birlikte DSİ’nin drenaj kanalına, oradan Seyhan Nehri’ne ve Akdeniz’e gönderiliyormuş. Marmara Denizi’nin, başta İstanbul olmak üzere kıyıda bulunan bütün belediyelerin biyolojik arıtma yapılmadan denize deşarj edilen atıksuları nedeniyle yavaş yavaş öldürüldüğü ve müsilaj denilen olayın ortaya çıktığını hatırlamak gerekir. Seyhan Nehri’ni ve Akdeniz’i aynı kötü sondan korumak adına nihayet biyolojik arıtmaya geçilecek olması, geç kalınmış ama olumlu bir adım sayılmalıdır.

2- Arıtma tesisinde biriken tonlarca çamur için nihai bir çözüm bulunamadığı anlaşılmaktadır. Bir kısmının, düşük kalorili olmasına rağmen, yakıt olarak kullanılması için çimento fabrikasına gönderildiği yetkililer tarafından ifade edildi. Burada günümüzün bir gerçeği ile karşılaşıyoruz. Çimento fabrikalarında endüstri tesislerinden çıkan her türlü tehlikeli katı atık yakılmaktadır. Üstelik bu işlem, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkililerin izni ve bilgisi dahilinde yapılmaktadır. Çünkü, bölgemizde tehlikeli katı atık bertaraf tesisi bulunmamaktadır. Oysa, bir nesneyi yaktığınızda yok olmayacağı, ortaya çıkan enerji dışında kalan tehlikeli maddelerin atmosfere karışacağı basit bir fizik bilgisidir, nefes aldığımız atmosfer de bizim çöplüğümüz değildir. Ortaya çıkan başka bir gerçek te, çamurun üstü açık kamyonlarla taşınıyor ve taşıma sırasında yol kenarlarına dökülüyor olmasıdır. Aski yetkilileri biriken çamur konusuna en kısa zamanda sağlığa, doğal yaşama aykırı olmayan bir çözüm bulmalıdır.

3- Toplantıya katılan ve Yenidam Mahallesi’nde yaşayan halk ısrarla kötü koku ve sinek şikayetinde bulundu. İlginç olan ise, Aski yetkililerinin bu şikayetleri kabul etmemekte ısrar etmeleri oldu. Mahalle halkının hep birlikte ifade ettiğine göre; 20 yıl öncesinde olmayan şiddetli bir kötü koku ve yoğun sinek artışı onların yaşadığı gerçek. Neden yalan söylesinler? Neden kendilerine inanılmıyor? Koku, özellikle yaz aylarında ve geceleri yoğunlaşıyor. Rüzgarın esiş yönü de bu konuda etkili oluyor. Karasinek ve sivrisinek varlığı olağanın çok üstünde. Koku ve sinek sorununun atıksu arıtma tesisinden kaynaklandığı konusunda halk fikir birliği içinde, ama yetkililer bunu kabul etmiyor. Aski yetkililerini uyarıyoruz; halkla inatlaşmanın ve inkarın faydası yok, gerçeği kabul edin ve işletmeden kaynaklanan koku ve sinek sorununa bir an önce çözüm bulun.

Günümüzün duyarlı yurttaşları müştereklerine sahip çıkanlardır, yaşadığımız kentin sorunlarının farkında olanlardır, sifonu çektikten sonrasını da merak edenlerdir. Sorun, sadece Yenidam Mahallesinde yaşayanların değil, hepimizindir.

Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla. 02 Şubat 2023

Yeşil Sol Parti Adana Ekoloji Çalışma Grubu

Editör: Haber Merkezi