Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın Wagner paralı asker grubunu “ulusaşırı bir suç örgütü” olarak tanımlayarak, on binlerce Rus tutsağı Ukrayna'da savaşmak üzere askere alan özel ordu üzerinde baskı kuruyor.

Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın bir işadamı olan Yevgeny Prigozhin tarafından kontrol edilen Wagner'in Ukrayna'da yüzde 80'i Rusya'nın hapishane sisteminden gelen yaklaşık 50.000 savaşçısı olduğunu söyledi.

Kirby, Wagner'in "yaygın zulümler ve insan hakları ihlalleri işleyen bir suç örgütü" olduğunu söyledi.

Wagner'e yardım edenleri tespit etmek, bozmak, ifşa etmek ve hedef almak için durmaksızın çalışacağız" dedi.

Kirby ayrıca, Kuzey Kore'nin Ukrayna operasyonları için Wagner'e silah sağladığı anlaşılan ABD istihbaratına ait fotoğrafları gösterdi ve özel paralı askerlerin resmi Rus ordusuna rakip haline geldiğini söyledi.

Kirby, 18-19 Kasım tarihleri ​​arasındaki fotoğrafların, Rus vagonlarının Kuzey Kore'ye girip bir yük piyade roketi ve füzesi alıp Rusya'ya döndüğünü gösterdiğini söyledi. ABD Hazinesinin, Wagner'i resmi olarak uluslararası bir suç örgütü olarak tanımladığını ve onu İtalyan mafyası ve Japon ve Rus organize suçlarıyla işbirliği yaptığını söyledi.

Bu atama, grubun paralı asker operasyonlarının yanı sıra Afrika ve başka yerlerdeki işletmeleri de içeren genişleyen küresel ağına karşı daha geniş bir yaptırım uygulamasına izin verecek.

Wagner'in 13581 sayılı ABD yürütme emri uyarınca "Uluslararası Suç Örgütü" ilan edilmesi, Wagner'in tüm ABD varlıklarını dondurur ve ABD vatandaşlarının gruba fon, mal veya hizmet sağlamasını yasaklar.

Kirby ayrıca ABD'nin Wagner'in Kuzey Kore'den silah satın almasına ilişkin istihbaratını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore yaptırımları birimine sunduğunu söyledi. Kuzey Kore'den yapılan silah transferlerinin BM Güvenlik Konseyi kararlarının doğrudan ihlali olduğunu söyledi.

Wagner'in sahibi Yevgeny Prigozhin geçen ay Kuzey Kore'den silah teslim aldığını yalanladı ve raporu "dedikodu ve spekülasyon" olarak nitelendirdi.

Cuma günü Kirby'nin yorumlarına tepki sorulan Prigozhin, ABD'nin suçlamalarına doğrudan değinmedi, ancak bunların, Wagner ve ABD'nin her ikisinin de "suç çetelerini tasfiye etmede" yer alan "meslektaşlar" olduğunu gösterdiğini söyledi. savaş, Ukrayna'nın gayri meşru hükümeti dediği şeyi ortadan kaldırmak için tasarlandı.

Kirby ayrıca, Prigozhin'in savaşçılarının Ukrayna'daki görece başarısına olan güveninin Kremlin içinde gerilimlere yol açtığına dair kanıtlar olduğunu söyledi.

Kirby, "Wagner, Rus ordusu ve diğer Rus bakanlıklarına rakip bir güç merkezi haline geliyor" dedi.

"Prigozhin, Ukrayna'da kendi çıkarlarını ilerletmeye çalışıyor ve Wagner, olumlu tanıtım açısından büyük ölçüde Prigozhin için yaratacaklarına dayanarak askeri kararlar alıyor."

Prigozhin, geçen hafta komşu Soledar kasabasının ele geçirilmesi de dahil olmak üzere, Ukrayna'nın doğusundaki Bakhmut kentine yönelik birkaç ay boyunca Rusya'nın ilerleyişini üstlendi.

Prigozhin Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında Rusya'nın Ukrayna ordusundan "öğrenecek çok şeyi" olduğunu söyledi. Ancak Bakhmut'un Rusça adını kullanarak "Artemovsk yerleşiminin ele geçirileceği" konusunda ısrar etti.

Prigozhin'in Kremlin'deki rakipleri

Wagner paralı kuvveti 2014 yılında kuruldu ve Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu'daki çatışmalara karıştı. Ancak Prigozhin'in Kremlin'deki yetkililerle sürtüşmesi ona zarar verebilir.

ABD Savaş Araştırmaları Enstitüsü'ne göre Putin, Prigozhin'in üst düzey güç çevrelerindeki rakiplerinin “giderek yanında yer alıyor”.

Enstitü, Putin'in Bakhmut bölgesindeki başarılarda doğrudan Wagner'e itibar etmediğini de belirtti.

Grup Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Putin, Prigozhin'in itibarını yeniden ortaya çıkan profesyonel Rus ordusu ve Rus hükümet yetkilileri lehine azaltmaya çalışıyor olabilir" dedi.

Geçen ay ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Wagner Group'u Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki faaliyetleri nedeniyle "özel ilgi konusu kuruluş" olarak tanımladığını duyurdu.

Wagner, 2017'den beri ABD yaptırımları altında. Ticaret Bakanlığı, teknoloji ve malzemelere erişimini daha da sınırlamak amacıyla geçen ay Wagner'i hedef alan yeni ihracat kısıtlamaları açıkladı.

Avrupa Birliği 2021'de Wagner'e yaptırımlar uyguladı ve grupla bağlantılı kişileri "işkence ve yargısız, yargısız veya keyfi infazlar ve öldürmeler dahil olmak üzere ciddi insan hakları ihlallerine" karıştıkları için adlandırdı.

Wagner, “Libya, Suriye, Ukrayna (Donbas) ve Orta Afrika Cumhuriyeti dahil olmak üzere faaliyet gösterdikleri bazı ülkelerde istikrarsızlaştırma faaliyetlerine karışmıştı. Grup ayrıca, başta Sahel bölgesi olmak üzere başka yerlerde de habis etkisini yayıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi