Adana Barosu’nda staj dönemlerini başarıyla tamamlayan Stajyer Avukatlar İbrahim Malgir, Kübra Nur Aslan, Çağatay Balcılar, Mine Köse, Begüm Özge Özdemir, Eda Gül Yanaloğlu, Mehmet Büyükkardeş, Eda Yalçın, Hüseyin Çağlar Şahin, Çetin Bişgin, Ömer Yıldız ve Recep Yıldız avukatlık ruhsatlarını alarak cübbe giyme hayaline kavuştular.

Törene Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu Üyeleri; Av. Sinem Keskin Tanrısınatapan, Av. İlker Güzel, Av. Neval Yurtdaş, Av.Nevzat Elçi, Av.Timur Ortatepe, avukatlar, aileler ve ruhsat alacak avukatların staj yaptıkları büro avukatları katıldı.

Ruhsat töreninde konuşma yapan Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, “Ülkemizde hak aramak zor bir iş. Ruhsat alacak meslektaşlarımın hukukun üstünlüğü ve adaletin tesisi için mücadele edeceklerine yürekten inanıyorum.  Adana Barosu olarak, çıkmış oldukları bu yolda kendilerinin her daim yanlarında yer alacağız. Kendilerine başarılı ve heyecanlarının hiç solmadığı bir meslek yaşamı diliyorum. Aramıza hoş geldiniz. Hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR!

Av. Gökayaz, gündeme ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu. Gazeteci Barış Pehlivan’ın yeniden cezaevine girmesini eleştiren Av. Gökayaz, “Ülkede genel bir cezasızlık politikası var. Temmuz ayında çıkartılan yasa ile hükmü kesinleşmiş çok sayıda hükümlü denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanabiliyorken, buna karşın düşüncelerini paylaşan, Anayasadan kaynaklı halkın haber alma özgürlüğünü somut bir şekilde gerçekleştiren Barış Pehlivan cezaevine konuluyor. Gazetecilik suç değildir.  Bu tablo karşısında bir hukukçu olarak içimiz kanıyor. Yasa koyucu, yasama görevini yerine getirirken hukuka ve vicdana uygun hareket etmelidir. Hiçbir yetki sınırsız ve keyfi değildir.” dedi.

HAYAT PAHALILIĞI KATLANILMAZ HALE GELDİ

Av. Gökayaz, son dönemde çok ciddi şekilde yaşadığımız hayat pahalılığının adalete erişimi güç kıldığını belirterek, “Yargıya ve adalete erişim hakkı da anayasal bir haktır. 07 Temmuz 2023 tarihinde Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarlarına yüzde 50 oranında zam yapıldı. Harçların arttırılması özellikle yoksul yurttaşların adalete erişimini neredeyse imkansız kılmaktadır. Adalete erişmek, tüm yurttaşlarımız için bir anayasal haktır. Öte yandan MTV üzerinden 2023 yılında ikinci kez ek vergi tahakkuku, vergi yükünü araç sahipleri aleyhine ağırlaştırılmaktadır. Bu Anayasa’ya aykırıdır ve katlanılacak bir durum değildir” dedi.  

KİRA TAHLİYE DAVALARI YARGININ İŞ YÜKÜNÜ ARTIRDI

Av. Gökayaz, konutlardaki kira artış oranlarına getirilen yüzde 25'lik sınırın Temmuz ayında bir yıl daha uzatılmasına dair şunları söyledi:

“Mülkiyet hakkından tutun da sözleşme özgürlüğüne varıncaya kadar birçok hak ihlali yaratmaktadır. Devlet, Anayasa’nın 57. Maddesi ile yüklendiği “Konut Hakkı” yükümlülüğünü yerine getirmelidir. TOKİ, kupon arazilere çok lüks siteler yapmak yerine gelir seviyesi düşük yurttaşlara yönelik projeler geliştirmelidir. Bu kapsamda yabancılara konut satışı ve mülteci politikası yeniden gözden geçirilmelidir. Ne yazık ki konut hakkı da kullanılmaz hale getirilmiştir. Kira artış oranını sınırlamak yerine zaten gerçeği yansıtmayan enflasyon oranı üzerinden artış yapılmaya devam etseydi bu kadar anlaşmazlık çıkmazdı. Şimdi Sulh Hukuk Mahkemelerindeki dosya sayısı patladı. Mahkemeler tarafından  2024’ün Nisan ve Mayıs aylarına duruşma günü veriliyor. Yoğunluk artarak devam ediyor ve yargı kilitlenme noktasına geldi. Avrupa Birliği’nin tampon bölgesi olmak yerine yine anayasadan kaynaklı kendi yurttaşımızın hakkını korumak zorundayız.” dedi.

Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, konuşmasının ardından kürsüye tek tek çıkarak yemin eden stajyer avukatlara ruhsatnamelerini takdim ederken, cübbelerini de ailelerinin gururlu bakışları altında büro avukatları giydirdi.

Ruhsat alan avukatlara cübbeleri; Av. Berfu Salıcı Yakıt, Av. Mahmut Beylem, Av. Veysel Güler, Av. Nazlı Köseli, Hakim Hatice Zülal Avcı, Hakim Sakine Pelit Kösedağ, Av. Ali Çaldır, Av. Bahadır Balcılar, Av. İbrahim Batuhan Özdemir, Av. Aytaç Er, Av. Sebahattin Demir, Av. Hakan Tahtacı, Av. Gökhan Er, Av. Mehmet Altınoğlu ve Av. Gamze Dağtekin tarafından giydirildi.

Tören, ruhsat alan avukat ve büro avukatlarının duygu ve düşüncelerini ifade etmeleriyle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi