• ABD ve müttefikleri, başıboş Rus füzesinin doğrulanmamış raporlarını soruşturuyor
  • Moskova, silahlarının Ukrayna-Polonya sınırı yakınında kullanılmadığını söyledi
  • Polonya cumhurbaşkanı füzeyi kimin ateşlediğine dair kanıt olmadığını söyledi
  • Ukrayna Savunma Bakanı uçuşa yasak bölge çağrısı yaptı

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü NATO liderlerinin Polonya'nın Rusya yapımı bir füze olarak adlandırdığı olayı görüşmek üzere düzenlediği acil toplantının ardından, Polonya'da iki kişinin ölümüne neden olan füzenin muhtemelen Rusya'dan ateşlenmediğini söyledi. 

Salı günü Ukrayna sınırına yakın bir tahıl tesisinde meydana gelen patlama, Rusya'nın Ukrayna enerji altyapısını hedef alan ve çatışmanın komşu ülkelere sıçrayabileceği endişelerini artıran bir füze saldırısı dalgası başlatmasıyla gerçekleşti.

Polonya dışişleri bakanlığı, roketin Ukrayna sınırına yaklaşık 6 km (4 mil) uzaklıktaki bir köy olan Przewodow'a düştüğünü söyledi. Rusya patlamadan sorumlu olduğunu yalanladı, ancak Polonyalı yetkililer füzenin Rus yapımı olduğunu söyledi.

İsmini vermek istemeyen bir bölge sakini, iki kurbanın bir tahıl tesisinin tartı alanının yakınında bulunan erkekler olduğunu söyledi.

Rusya'nın Polonya'ya saldırması, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün (NATO) 5. Maddesi uyarınca toplu savunma taahhüdünde bulunduğundan, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmayı genişletme riski taşıyabilir.

Biden , olayı tartışmak üzere Endonezya'nın Bali kentinde düzenlenen G20 toplantısı için toplanan liderleri bir araya topladı. NATO üyesi Almanya, Kanada, Hollanda, İspanya, İtalya, Fransa ve İngiltere'den liderlerin yanı sıra NATO üyesi olmayan Japonya ve Avrupa Birliği'nden temsilciler katıldı.

Füzenin Rusya'dan ateşlenip ateşlenmediğini söylemek için henüz erken olup olmadığı sorusuna Biden, "Buna karşı çıkan ön bilgiler var. Tamamen araştırana kadar bunu söylemek istemiyorum ama şu satırlarda pek olası değil" dedi. yörünge Rusya'dan ateşlendi ama göreceğiz.”

Biden, ABD ve NATO ülkelerinin harekete geçmeden önce tam olarak araştıracağını söyledi.

Polonya'daki patlama, Rusya'nın Ukrayna'daki şehirleri füzelerle vurması sırasında meydana geldi ve Kiev'in yaklaşık dokuz aylık savaşın en ağır saldırı dalgası olduğunu söylediği saldırılarda. Bazıları Polonya sınırına 80 km'den (50 mil) yakın olan Lviv'i vurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rus füzelerinin Polonya'yı vurduğunu ve çatışmanın "önemli bir şekilde tırmandığını" söyledi. Rusya'nın müdahalesine dair kanıt sunmadı.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tüm Avrupa ve dünya terörist Rusya'dan tamamen korunmalı" dedi.

İki Avrupalı ​​diplomat, Polonya'nın anlaşmanın 4. Maddesi uyarınca müttefikler arasında istişareler için bir NATO toplantısı talep ettiğini söyledi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya'nın bazı askeri birliklerin hazırlık durumunu da artırdığını söyledi.

Polonyalı yetkililer durumu alevlendirmekten kaçınmaya çalıştı. Morawiecki, tüm Polonyalıları sakin olmaya çağırdı ve Başkan Duda , füzeyi kimin ateşlediğini gösteren somut bir kanıt olmadığını ve bunun tek seferlik bir olay olduğunu söyledi.

Beyaz Saray, Biden'ın Duda'ya yaptığı bir telefon görüşmesinde Washington'ın "NATO'ya kesin bir bağlılığı" olduğunu ve Polonya'nın soruşturmasını destekleyeceğini söyledi.

Associated Press daha önce üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisinin patlamanın Rus füzelerinin Polonya'yı geçmesinden kaynaklandığını söylediğini aktarmıştı.

Ancak Washington'da Pentagon , Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı raporu doğrulayamayacaklarını ve daha fazla bilgi toplamak için Polonya hükümetiyle birlikte çalıştıklarını söylediler. Dışişleri Bakanlığı, raporun "inanılmaz derecede endişe verici" olduğunu söyledi.

Almanya ve Kanada durumu izlediklerini söylerken, Avrupa Birliği, Hollanda ve Norveç daha fazla ayrıntı aradıklarını söylediler. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron doğrulama çalışması talimatı verirken, İngiltere raporu "acilen" inceliyordu.

Editör: Güven BOĞA