Cumartesi Anneleri: 30 yıl oldu Cüneyt Aydınlar nerede? Cumartesi Anneleri: 30 yıl oldu Cüneyt Aydınlar nerede?

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesinde "Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’nü Teşhir Ediyoruz!" Başlıklı Basın Açıklaması Gerçekleştiren Çukuorva Üniversitesi Öğrencileri Saldırıyı Kınadı.

IMG_1133

İHD Adana Şubesinde ki açıklamaya destek olarak bir çok kurum temsilcisi katıldı. Öğrenciler adına ise açıklamayı Sabriye Akkum okudu. Sonrasında Av. Yasemin Dora Şeker, Av. Oya Tekin, İHD Adana Şube Başkanı A. Yakup Ataş ve Çukurova Üniversite öğrencisi konuşma yaptı.

Sabri Akkum yaşanan olayları şu şekilde özetledi;

26 Aralık Salı günü Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Kulübü'nün genel kuruluna “kulüp üyeleri içerisinde Kampüs Cadıları üyeleri ve Özgürlükçü Gençlik üyeleri olduğu bahane edilerek Ülkü Ocakları tarafından saldırı gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen saldırının erkek egemen ve faşistleştirme politikaların bir sonucu olduğunu, Çukurova Üniversitesi yönetiminin Ülkü Ocakları ile kurduğu yakın bağlardan cesaret aldığını biliyoruz.

6 Şubat depremi ile birlikte başlayan online eğitim süresinde herhangi bir kulüp çalışma yürütemezken üniversite yönetimi Ülkü Ocakları’nın üniversitede Turan Düşünce Kulübü adı altında çalışma yürütmesine izin vermiştir. Yine bu dönemin başında Kampüs Cadıları ile görüşen kadınlar ÖGB(Özel Güvenlik Birimi) tarafından takip edilirken, polis tarafından aranırken Ülkü Ocakları üniversite içerisinde açık bir biçimde faaliyet yürütmüş, Sarıçam Belediye’sinin desteğiyle stant açmıştır.

Çukurova Üniversitesi idaresi kulüplere yönelik her türlü çalışmayı denetlerken; üniversite kulüp tanıtım günlerinde Turan Düşünce Kulübü adı altında toplanan kulüp Ülkü Ocakları bildirisi dağıtmıştır, örgütün propagandasını yapmıştır. Devamında tüm kulübün tüm etkinleri Ülkü Ocakları hesabından da paylaşılmıştır. Üniversite ÖGB’si ile yakın bağları olan bu kulüp başkanı, sık sık Çukurova Üniversitesi Rektörü Meryem Tuncel ile fotoğraf paylaşan Ülkü Ocakları Üniversiteler sorumlusudur. Aynı kişi Kampüs Cadıları ve Özgürlükçü Gençlik üyelerinin sosyal medyada paylaştığı etkinliklere tehdit amaçlı etiketlenmektedir.

Dün gerçekleşen saldırı öncesinde saldırıyı gerçekleştiren Ülkü Ocakları üyeleri; ÖGB’den kişiler ve Güvenlik Şube polisleri ile sohbet etmiş, yakın temas halinde olmuştur. Kurulun bitimine yakın gözetmen hocaların çıkması ile saldırganlar, odaya Güvenlik Şube polisleri ve ÖGB ile birlikte gitmiştir. Saldırının püskürtmesinin ardından ÖGB video çeken kulüp üyelerini haklarında soruşturma başlatmak ile, Kampüs Cadıları'nda yapılan paylaşımın silinmediği taktirde dışarıya çıkarmamak ve güvenliğini almamakla tehdit etmiştir. Paylaşımın silinmemesi nedeniyle arkadaşlarımız saatlerce toplantı salonunda mahsur bırakılmış, dışarıda saldırganların toplanmasına izin verilmiştir. Saldırganlar etrafa sopalar saklarken hiçbir müdahalede bulunmayan Özel Güvenlik Müdürü bağırarak Kampüs Cadıları paylaşımını saldırganlara bildirmiştir.

Saldırının ardından Ülkü Ocakları, Kadın Çalışmaları Kulübü’nü, Kampüs Cadıları’nı ve Özgürlükçü Gençlik Merkez Koordinasyon Üyesi Umut Özşimşek’i hedef gösteren bir metin yayınlamıştır. Metin ile birlikte yapılan genel kuruldan terör faaliyeti olarak bahsedilmiş, arkadaşımız Umut Özşimşek’in Terör ile mücadele tarafından gözaltına aldığı gibi gerçeklikle bağı olmayan iddialar ortaya atılmıştır. Ülkü Ocakları Üniversiteler Sorumlusu Fırat Acartekin'in öncülüğünde gerçekleşen saldırıya dair emniyet saldırı esnasında hiçbir önlem almadığı gibi; saldırı sonrasında bu konuda herhangi bir işlem başlamamıştır. Üniversite yaşanan saldırıya dair hiçbir açıklama da bulunmamıştır.

Üniversite sorumluluğu üzerinden atmak istese de yapılan saldırının yalnızca Ülkü Ocakları’ndan bir grubun galeyana gelmesi sonucunda olmadığını biliyoruz. Gerçekleşen saldırı bir süredir Kampüs Cadıları'na yönelik sosyal medyada başlamış olan linç çalışmalarının bir devamıdır.

Kadın Çalışmaları Kulübü çoğu üniversitede olduğu gibi; kadın-erkek eşitliğine yönelik çalışmalar yapmak, feminist ve güvenli bir kampüs inşaa etmek için kadın öğrencilerin kendini ifade etmesinin kanallarını açmaktadır. Kadın Çalışmaları Kulübü’ne yönelik gerçekleştirilen saldırı Çukurova Üniversitesi’nde kadın öğrencilerin alanını kapatmak için yapılmıştır. Üniversitelerin demokratikleşmesinin en önemli bileşeni olan kulüplere yönelik bir süredir gerçekleşen sistematik saldırıların bilincindeyiz.

Gerçekleşen saldırıdan Ülkü Ocakları Üniversiteler Sorumlusu ile poz vermekten çekinmeyen kayyum Rektör Meryem Tuncel, Turan Düşünce Kulübü adı altında Ülkü Ocakları propagandasına izin veren okul yönetimi sorumludur. Saldırı esnasında hiçbir önlem almayan aksine saldırganlara yardımcı olan ÖGB ve Adana Emniyeti sorumludur.

Bu saldırının üniversiteleri faşist çetelerin eline teslim etmek isteyen iktidar politikalarının bir sonucu olduğunu biliyoruz.

Yineliyoruz; Çukurova Üniversitesi yönetiminin yardımıyla üniversitemizin Ülkü Ocakları tarafından işgal edilmeye çalışıldığının bilincindeyiz. Baskı ve saldırılarla bizleri özgürleşme alanlarımızdan edemeyeceksiniz. Eşit özgür demokratik üniversite mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Çukurova Üniversitesini kadın düşmanı, faşist çetelere teslim etmeyeceğiz!

Yaşasın özgür demokratik üniversite mücadelemiz!

Editör: Haber Merkezi