İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “Hasta mahpuslar açıklamamızın 605. F Oturması haftasında Burkit Lenfoma Kanser hastası Delil Bozkurt'un sağlık durumunu paylaşarak serbest bırakılmasını talep ettik.”

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında okunan metin şu şekilde;

(605. F OTURMASI) AĞIR HASTA MAHPUS DELİL BOZKURT SERBEST BIRAKILSIN!

15 Temmuz'da yürürlüğe giren infaz yasasıyla 80 bin 415 mahpus serbest bırakılmış, 1 Ocak 2023’de 341 bin 497 olan mahpus sayısı 2 Ekim 2023 itibariyle  261 bin 82'ye gerilemiştir. Politik mahpusları kapsam dışı bırakan bu düzenleme, hapishane koşullarında hayatta kalmaları mucizeye dönüşen hasta mahpuslar bakımından da bir anlam ifade etmemiştir.

Kaldı ki var olan infaz yasasının “Hapis cezasının infazının Hastalık Nedeniyle Ertelenmesi” başlıklı 16. maddesinin hasta mahpuslar lehine yeniden düzenlenmesi yönündeki talebimiz de bugüne kadar göz ardı edilmiş, yine “Cumhurbaşkanı affı” düzenlemesinin uygulanmasında hasta mahpusların sorunlarını çözecek anlamlı adımlar atılmamıştır. Hasta mahpusları dört duvar arasında ölüme terk eden bu uygulamalara  1 Ocak 2021’de bir yenisi eklenmiş, İdare ve Gözlem Kurulu tarafından yapılan iyi hal değerlendirme raporları ile bırakın hasta mahpusun tedavi maksadı ile ceza süresini doldurmadan serbest bırakılmasını, yasa gereği belirlenen cezasını yatan hasta mahpusların şartlı tahliye ve denetimli serbestlik hakları da ihlal edilerek resmen ölüme terk edilmişlerdir.

İç hukuk ve ilgili uluslararası sözleşmeler gereğince mahpusların sağlık ve yaşamını koruyacak önlemleri almak zorunda olan yetkililere, bu sorumluluklarını tekraren hatırlatıyoruz.

605. F OTURMASI’nda bu hafta  Van F Tipi Hapishanesi’nde tutulan Delil Bozkurt’un durumunu paylaşıyoruz.

Ekran görüntüsü 2023-10-28 151100Halen Van F Tipi Hapishanesi’nde tek kişilik bir hücrede tutulan 21 yaşındaki Delil Bozkurt; yüzde 80 engelli ve ölümcül bir kanser türü olan Burkit Lenfoma hastası olup, hapishane koşullarında yeterli tedavi ve bakımı yapılamadığı gibi, hastalığa bağlı vücudunda gelişen yaygın infeksiyon nedeniyle durumu daha da ağırlaşmıştır.

Dışarıdayken yakalandığı ölümcül Burkit Lenfoma hastalığının tedavisi devam ederken tutuklanan Bozkurt’un durumu hapishane koşullarına bağlı olarak hızla kötüleşmiş ve 23 Ekim günü hastaneye kaldırılmıştır.

Ağabeyi komisyonumuza yaptığı açıklamada: “Şu an maske ve eldiven kullanıyor, tek bir hücrede kalıyor vücudu enfeksiyon kapmış ve kendisi 5 yıldır Burkit lenfoma kanser hastası.  Tek başına bakımını yapamıyor. Tutuklanmadan önce bakımını annemiz yapıyordu, hastalığı kısmen gerilemişti, ancak hapishanede kaldığı kısa sürede tekrar  ilerledi, yaşadığı koşullar hastalığı tetikledi. Vücudunda enfeksiyon gelişti. Durumu gerçekten kötü ve 23 Ekim’de tekrar hastaneye kaldırıldı.  Delil hapiste kaldığı sürece yaşamı daha fazla riske girecek, tedavisinin yapılabilmesi için bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. “ demiş, yardım istemiştir.

Hapishane koşullarında yeterli bakım ve tedavi sağlanamaması nedeniyle hastalığının hızla ilerlediği bilinmesine rağmen serbest bırakılmaması, Delil Bozkurt’un sağlık ve yaşamına tehdit oluşturmaktadır.

605. F OTURMASI kapsamında, AĞIR HASTA MAHPUS DELİL BOZKURT ve BÜTÜN AĞIR HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

                           

  • Hasta Mahpuslar SerbestBırakılsın!                                                                                                                                                                                
  • Delil Bozkurt Serbest Bırakılsın!                                                                                                 
  • Tedavi Haktır Engellenemez!         

                                                                                                                                            

Editör: Haber Merkezi