İnsan Hakları İzleme Örgütü 11 Ocak Perşembe günü yayınladığı 2024 Dünya Raporu'nda, küresel liderlerin, ölümcül sonuçlara yol açan, yakın zamandaki en kötü kriz ve zorluklardan bazılarının yaşandığı 2023 yılı boyunca insan haklarını korumak için güçlü bir duruş sergilemekte başarısız olduklarını söyledi Hükümetler işlemsel diplomasiye başvurmayı bırakmalı ve evrensel insan hakları ilkelerini desteklemek için ellerinden geleni yapmalıdır. 

İsrail hükümeti ile Hamas arasında yenilenen silahlı çatışma, Ukrayna, Myanmar, Etiyopya ve Sahel'deki çatışmalar gibi muazzam acılara neden oldu. 2023 yılı, küresel kayıtların başladığı 1880'den bu yana en sıcak yıl oldu ve şiddetli yangınlar, kuraklık ve fırtınalar Bangladeş'ten Libya'ya ve Kanada'ya kadar birçok toplulukta hasara yol açtı. Pek çok insanın hayatta kalma mücadelesi vermesine neden olan politika kararlarına duyulan öfkenin yanı sıra ekonomik eşitsizlik de dünya çapında arttı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün genel müdürü Tirana Hassan , "İnsan haklarını korumak için güvendiğimiz uluslararası sistem, insan haklarının evrensel ilkeleri ihlal edildiğinde dünya liderlerinin görmezden gelmesi nedeniyle tehdit altında" dedi "Ne zaman bir ülke bu evrensel ve küresel kabul görmüş ilkeleri göz ardı ederse, birileri bir bedel öder ve bu bedel bazen insanların hayatlarıdır."

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 34. baskısı olan 740 sayfalık 2024 Dünya Raporu'nda 100'den fazla ülkedeki insan hakları uygulamaları inceleniyor. İcra Direktörü Tirana Hassan, giriş makalesinde 2023'ün yalnızca insan haklarının bastırılması ve savaş zamanı zulümleri açısından değil, aynı zamanda anlaşmaya dahil olmayanların hakları açısından derin maliyetler taşıyan seçici hükümet öfkesi ve işlemsel diplomasi açısından da önemli bir yıl olduğunu söylüyor. Ancak farklı bir yol olasılığını gösteren umut işaretlerinin de olduğunu söylüyor ve hükümetleri insan hakları yükümlülüklerini tutarlı bir şekilde yerine getirmeye çağırıyor.   

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetlerin insan hakları çerçevesini uygularken uyguladığı çifte standartların yalnızca sayısız hayatı riske atmakla kalmayıp aynı zamanda hakların uygulanmasından ve korunmasından sorumlu kurumlara olan güveni de yok ettiğini söyledi. Hükümetler İsrail hükümetinin eylemlerini kınarken sesini yükselttiğindesavaş suçlarıGazze'deki sivillere karşı ama konu Çin hükümetine gelince sessizİnsanlığa karşı suçlarSincan'da ya da ABD'nin Afganistan'daki ihlallerinin hesap verebilirliğini zayıflatırken Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçları için uluslararası kovuşturma yapılmasını talep ederek, insan haklarının evrenselliğine ve onları korumak için tasarlanmış yasaların meşruluğuna olan inancı zayıflatıyorlar.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetlerin uluslararası alanda insan hakları sorunlarını göz ardı etmenin kısmen kendi ülkelerindeki insan hakları ihlallerine uluslararası toplum tarafından itiraz edilmemesi nedeniyle daha kolay olduğunu söyledi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, insan hakları ve insani krizlerin, birçok kişinin insan hakları çerçevesinin etkinliğini sorgulamasına yol açtığını, istismarcı hükümetlerin daha demokratik ve haklara saygılı hükümetler tarafından haklar yaklaşımının kayıtsızca onaylanmasından faydalanabildiğini belirtti. Sivil toplum örgütleri, taban hareketleri ve insan hakları savunucuları, gelişen, kapsayıcı toplumlar inşa etmenin yol haritası olarak insan hakları çerçevesinin yeniden oluşturulmasına yardımcı olabilir.

Hamas'ın savaş suçlarını kınayan birçok hükümet, İsrail hükümetinin suçlarına yanıt verme konusunda çekingen davrandı. İsrail hükümetinin ihlallerini dile getirme konusundaki isteksizlik, ABD ve çoğu Avrupa Birliği üyesi ülkenin İsrail hükümetinin Gazze'yi 16 yıldır kapatmasına son verilmesi çağrısını reddetmesinden kaynaklanıyor.  

Pek çok hükümetin Çin hükümetinin yoğunlaşan baskıları hakkında sesini yükseltmemesi durumunda, siyaset adına insan haklarına ilişkin tavizler açıkça ortaya çıkıyor. Çinli yetkililerin bir milyon Uygur ve diğer Türk Müslümanlarına yönelik kültürel zulmü ve keyfi gözaltına alınması, insanlığa karşı suç anlamına geliyor; ancak çoğunluğu Müslüman olan ülkeler de dahil olmak üzere birçok hükümet sessiz kalıyor.

Nisan 2023'te iki Sudanlı generalin iktidar için birbirleriyle savaşmaya başlamasıyla silahlı çatışmaya dönüşen Sudan'da, Birleşmiş Milletler, özellikle Darfur bölgesinde olmak üzere sivillere yönelik kitlesel ihlalleri durdurmayı başaramadı. BM Güvenlik Konseyi, Sudan hükümetinin ısrarı üzerine Sudan'daki siyasi misyonunu kapatarak, BM'nin sivilleri koruma ve hakların durumu hakkında kamuya açık raporlama yapma konusundaki ülke içi kapasitesinden geriye kalan az miktardaki kapasiteye de son verdi. Ayrıca Sudan hükümetinin Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) ile işbirliği yapma konusundaki uzlaşmazlığını ortadan kaldırmak için neredeyse hiçbir şey yapmadı.

ABD'de Başkan Joe Biden, kendi iç gündeminin anahtarı olan veya Çin'in etki alanı içindeki insan hakları ihlalcilerini sorumlu tutmaya pek istekli olmadı. ABD'nin Suudi Arabistan, Hindistan ve Mısır gibi müttefikleri halklarının haklarını büyük çapta ihlal etmeye devam ediyor.

Gözaltında kaybedilişinin 43. yılında Nurettin Yedigöl’ü unutmadık. Gözaltında kaybedilişinin 43. yılında Nurettin Yedigöl’ü unutmadık.

AB, sığınmacıları ve göçmenleri diğer ülkelere geri iterek veya göçmenleri dışarıda tutmak için Libya ve Türkiye gibi kötü niyetli hükümetlerle anlaşmalar yaparak insan hakları yükümlülüklerini ihlal etti. Japonya, Güney Kore ve Avustralya'nın da aralarında bulunduğu Asya-Pasifik bölgesindeki demokratik hükümetler, askeri ittifakları ve ticareti güvence altına almak adına sürekli olarak insan haklarının önceliklerini göz ardı ediyor.

Başbakan Narendra Modi yönetiminde, yetkililerin azınlıkları hedef alması, baskının sertleşmesi ve bağımsız kurumları dağıtmasıyla Hindistan'ın demokrasisi otokrasiye doğru kaydı.

Tunus'ta Başkan Kais Saied kontrol ve dengeyi ortadan kaldırdı. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, iktidarı ele geçirip pekiştirmek amacıyla yüksek düzeydeki suçları manipüle ederek güvenlik önlemleri aldı. Bangladeş'te Başbakan Şeyh Hasina hükümeti, Ocak 2024 seçimleri öncesinde 10.000'den fazla muhalefet liderinin ve destekçisinin tutuklanmasını emretti.

Ancak bu tehditler nasıl birbiriyle bağlantılıysa, insan hakları çerçevesinin de insanların özgürlüğünü ve onurunu koruma gücü de birbiriyle bağlantılıdır.

Uluslararası Adalet Divanı Kasım ayında dönüm noktası niteliğinde bir kararla Suriye hükümetine işkence ve diğer suiistimalleri önleme talimatı verdi. Japon parlamentosu lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyleri “haksız ayrımcılıktan” koruyan ilk yasayı kabul etti. Meksika'da bir sivil toplum koalisyonu, Kongre'yi tam yasal kapasiteyi tesis eden ve milyonlarca engelli ve yaşlı insana fayda sağlayan bir yasa çıkarmaya ikna etti.

Mart ayında ICC, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve onun çocuk hakları komiseri hakkında, çocukların Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarından Rusya'ya zorla nakledilmesiyle ilgili savaş suçları nedeniyle tutuklama emri çıkardı. Brezilya Yüksek Mahkemesi, Amazon'daki ormansızlaşmaya karşı en etkili engellerden biri olan tüm Yerli halkların geleneksel topraklarındaki haklarını onayladı.

Kasım ayında, Birleşik Krallık'ın en yüksek mahkemesi oybirliğiyle Ruanda'nın hükümetin sığınmacı göndermesi açısından güvenli bir üçüncü ülke olmadığına karar verdi ve Birleşik Krallık'ın sığınma sorumluluklarını etkili bir şekilde Ruanda'ya kaydıran bir anlaşmayı iptal etti.

Hassan, "Dünya çapındaki insan hakları krizleri, uluslararası insan hakları hukukunun uzun süredir devam eden ve karşılıklı olarak mutabakata varılan ilkelerinin her yerde uygulanmasının aciliyetini ortaya koyuyor" dedi. "Hükümetlerin diğer ülkelerle olan ilişkilerinde insan hakları yükümlülüklerini merkeze aldığı ilkeli diplomasi, baskıcı davranışları etkileyebilir ve hakları ihlal edilen insanlar üzerinde anlamlı bir etki yaratabilir."

Editör: Süleyman Devrim Boğa