Mutluluk, hayattaki en önemli hedef...

Mutluluk, hayattaki en önemli hedeflerden biridir . Pandemi sırasında Google'da en çok aranan kelime olarak trend oldu. Ama işte bu yüzden mutluluk arayışı senin için kötü olabilir.

Bu bizi daha ben-merkezci yapabilir. Aktif mutluluk arayışı, başkaları pahasına zevkler aramaya yönelik bireysel eğilimleri (eğlenceli olmadığı için bir arkadaşlığı bozma), toplum (hızlı araba kullanmak sizi mutlu edebilir, ancak insanların hayatlarını tehlikeye atar) veya çevreyi (bir arkadaşlığı sürdürmek) şiddetlendirebilir. Klima gece boyunca açık). İronik olarak, bu benmerkezcilik, başkalarına iyi hizmet etmemenin yanı sıra, mutluluğun peşinden giden insanları daha yalnız yapar . Kendimizi mutlu etmeye odaklandığımızda, mutluluğun temel ilkesini, yani gerçek mutluluğu kendi dışımızda aramak olduğunu unuturuz.

Herhangi bir mutluluk sıralamasında en yüksek puanı alanlar, iyi bir sosyal destek (örneğin, ihtiyaç duyduklarında başkalarını desteklemek ve karşılığında destek almak), topluma katkıda bulunmalarına izin veren anlamlı hayatlar yaşadıklarını (başkalarına iyi hizmet eden beceriler geliştirmek için çaba sarf ettiklerini) bildirirler. ), genellikle başkalarıyla birlikte yaratılan olumlu duyguların bolluğunu deneyimleyin ( bir grup içinde yalnızlığa göre 30 kat daha sık gülümseriz). Bu, tek amaç mutluluk arayışının ironisidir. 

Kendimize odaklanmak ve daha mutlu olmayı istemek, mutluluğu deneyimleme şansımızı azaltır.

Mutsuz olduğumuzu anlamamızı sağlayabilir. Onu aramamız gerektiği fikri, hayatımızdaki mutluluğun yokluğunu vurgulayabilir. Mutluluğa ne kadar değer verirsek, mevcut durumumuzdan dolayı hayal kırıklığına uğramamız o kadar olasıdır . Daha da kötüsü, mutluluğu bulma konusunda ne kadar çaresiz olursak , depresyon belirtileri yaşama olasılığımız o kadar artar.

Mutsuz olduğumuz için kendimizi suçlamamıza neden olabilir. Hepimizin mutlu olması gerektiği ve bunu başarmanın kolay olduğu iması, mutlu olmayanlarda bir sorun varmış gibi hissetmemize neden olarak daha fazla sıkıntıya neden olabilir . Mutluluk saplantımız, bizi mutlu etmek için hızlı çözümler vaat eden bir insan ve kuruluş endüstrisini doğurdu. Bu, “mutluluk” üzerine dar bir şekilde odaklanmanın zarar verici olmasının sebeplerinden sadece biri.

Mutluluğun peşinden gidenler için iyi olmamasının yanı sıra, aşırı yoksulluk çeken, siyasi adaletsizlik yaşayan, yıkıcı çatışmalar yaşayan veya doğal afetlerle karşı karşıya kalan insanlarla etkileşimde bulunurken mutluluktan bahsetmek genellikle uygun değildir. Basitçe söylemek gerekirse, bu durumlarda mutlu olmak bir öncelik değildir. Mutluluğu artırmaya yönelik girişimleri savunmak, insanların kendilerini yabancılaşmış ve yanlış anlaşılmış hissetmelerine yol açabilir. Travmatik zamanlarda, insanları “mutlu olmaya” teşvik etmek, sağır veya şefkatten yoksun olarak karşımıza çıkabilir.

Yaşlı kişinin elleri bozuk para tutuyor.
Yoksul birine 'neşelenmesini' söylemek sağır görünebilir. Jürgen Ritterbach / Alamy Hazır Fotoğraf

Bunun yerine refahınızı artırın

Mutluluk arayışına çok dar odaklanırsak, basit hedonizmden daha derine inen ve insanlarla bağlantılar, yaşam amacı, başarı duygusu ve öz değer içeren refahı unutma riskiyle karşı karşıyayız.

Sağlığınızı iyileştirmenin beş yolu:

  1. Kendinizin ve önem verdiğiniz kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılayabileceğinizden emin olun.
  2. Yürüyüş yapmak, oyun oynamak veya keyif aldığınız bir şeyi izlemek veya dinlemek gibi zevkli aktiviteler için düzenli olarak zaman ayırın.
  3. Olumlu ilişkiler kurmaya ve sürdürmeye yatırım yapın. Arkadaşlarınızla buluşun, aile üyeleriyle iletişim halinde olun, iş ilişkilerinizi geliştirin.
  4. Hayatınızı anlamlı kılan şeylerle bağlantıda kalın. Örneğin, bir hareketi desteklemek, bir inancı takip etmek veya kişisel ya da profesyonel rolünüze tamamen bağlı kalmak.
  5. Diyelim ki daha iyi hizmetleri savunarak, topluluğunuzda gönüllü olarak veya haksız uygulamalara meydan okuyarak topluluğunuz için işleri daha iyi hale getirin.
  1. Christian van Nieuwerburgh Professor of Coaching and Positive Psychology, RCSI University of Medicine and Health Sciences
  2. Jolanta Burke Senior Lecturer, Centre for Positive Psychology and Health, RCSI University of Medicine and Health Sciences