- “Seyreltme adı altında orman katliamı mı yaşanıyor?”
- “Ormanlar, kimlere, nasıl tahsis ediliyor?”
ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, yaşamı, insanları, geleceği tehdit altına alan orman yangınları, orman ve ağaç katliamlarına karşı durulması çağrısında bulundu.
Akbelen’de yaşanan orman katliamı örneğinde olduğu gibi yurdun bir çok bölgesinde orman varlığının azaldığına dikkat çeken Dr. Şevkin, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması talebiyle meclise soru önergesi sundu.
“ORMANLAR KİMLERE TAHSİS EDİLDİ?”
Önergesinde 2002 yılı ile 2023 yılları arasındaki orman varlığının karşılaştırılmasını isteyen Dr. Şevkin, son 10 yılda kaç hektar orman alanının madencilik, enerji, turizm ve/veya ulaştırma uygulamalarına tahsis edildiğini sorguladı.
Yurdun bir çok bölgesinde olduğu gibi Adana’nın ilçelerindeki orman köylerinde yaşayan vatandaşların ‘seyreltme’ adı altında ağaç katliamları yaşandığını öne sürdüğüne dikkat çeken Dr. Şevkin, Bakan Yumaklı’dan bu konuya açıklık getirmesini, yapılan çalışmaların amacının açıklanmasını istedi.
“SEYRELTME Mİ KATLİAM MI?”
Adana’da ormanlık alanlarıyla bilinen Pozantı, Feke, Aladağ, Saimbeyli, Kozan, Karaisalı ile İmamoğlu, Karataş, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir ilçelerindeki orman varlığıyla ilgili bilgi verilmesini, hangi ilçede toplam ne kadar orman varlığının mevcut olduğunun kamuoyuna açıklanmasını isteyen Dr. Şevkin, önergesinde şu bilgilere yer verdi:
“Bilindiği gibi 21 yüzyılın en önemli tehditlerinden biri de küresel iklim değişikliğidir. Hükümet, ülkemizi de tehdit eden bu gerçeklik karşısında hiçbir önlem almadığı gibi özellikle ormanların yok edilmesine de çanak tutmaktadır. Akbelen’de yaşanan orman katliamı gibi yurdun bir çok bölgesinde orman varlığının azaldığı görülmektedir. İnsanlarla birlikte tüm canlıları, börtü-böceği hiçe sayan, havayı, suyu kirleten, yaşam alanlarını daraltan ağaç ve orman katliamları gelecek nesiller için de büyük bir tehdit unsurudur. Ormansızlaşma ve orman kaybının hızla arttığı görülürken bu olumsuzluklar sonucunda daha çok doğal afet ortaya çıkmış ve ülkemizde derin yaralar ve ciddi yıkımlara neden olmuştur.”
“ORMAN VARLIĞIMIZ KAÇ HEKTAR?”
CHP’li Dr. Şevkin, bu bağlamda Bakan Yumaklı’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:
1- 2002 yılında Türkiye’nin orman varlığı ile 2023 yılındaki orman varlığımızı karşılaştırır mısınız?
2- 2023 yılı itibarıyla önergenin yanıtlandığı tarihe kadar ülkemizdeki orman varlığı kaç hektardır?
3- Son 10 yılda hangi bölgede kaç hektar orman alanı madencilik, enerji, turizm ve/veya ulaştırma uygulamalarına tahsis edilmiştir?
4- Adana’da ormanlık alanlarıyla bilinen Pozantı, Feke, Aladağ, Saimbeyli, Kozan, Karaisalı ile İmamoğlu, Karataş, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir ilçelerindeki orman varlığıyla ilgili bilgi verebilir misiniz? Hangi ilçede toplam ne kadar orman varlığı mevcuttur?
5- Adana’nın ilçelerindeki orman köylerinde yaşayan vatandaşlar ‘seyreltme’ adı altında ağaç katliamları yaşandığını öne sürmektedir. Bu konuya açıklık getirir misiniz? Yapılan çalışmaların amacı nedir?