Esas olarak havadaki toz ve bunun iklim değişikliği üzerindeki etkilerini araştırmak için tasarlanmış yörüngesel bir NASA cihazı, güçlü bir sera gazı olan büyük, dünya çapındaki metan emisyonlarını tespit ederek, bir başka önemli Yerbilimi işlevinde usta olduğunu kanıtladı. 

NASA Salı günü yaptığı açıklamada, görüntüleme spektrometresi olarak adlandırılan cihazın, Temmuz ayında Uluslararası Uzay İstasyonuna kurulmasından bu yana Orta Asya, Orta Doğu ve Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde 50'den fazla metan "süper yayıcı" tespit ettiğini söyledi.

Yeni ölçülen metan sıcak noktaları - bazıları daha önce biliniyor ve diğerleri yeni keşfedildi - yayılan petrol ve gaz tesislerini ve büyük çöp sahalarını içeriyor.

Spektrometre, öncelikle Dünya'nın çöllerinden ve diğer kurak bölgelerden atmosfere üflenen tozun mineral bileşimini, bu bölgelerdeki yüzey toprağından yansıyan ışığın dalga boylarını ölçerek belirlemek için inşa edildi.

Bu çalışma, NASA'nın Dünya Yüzeyi Mineral Toz Araştırması veya EMIT, bilim insanlarının dünyanın farklı bölgelerindeki havadaki tozun güneşten gelen ısıyı tutma veya saptırma, böylece gezegenin ısınmasına veya soğumasına katkıda bulunup bulunmadığını belirlemesine yardımcı olacak.

Cihazın tasarlandığı ve inşa edildiği Los Angeles yakınlarındaki NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndaki (JPL) bilim insanlarına göre, metan, EMIT'in spektrometresinin kolayca algılayabileceği benzersiz bir modelde kızılötesi ışığı emer.

Yaklaşık 250 mil (420 km) yükseklikteki uzay istasyonundaki levrekinden her 90 dakikada bir Dünya'nın çevresini dolaşan EMIT, bir futbol sahası kadar küçük alanlara odaklanarak gezegenin düzinelerce mil boyunca geniş alanlarını tarayabilir.

Metan araştırmalarına liderlik eden JPL araştırma teknolojisi uzmanı Andrew Thorpe, "Tespit edilen EMIT (metan) dumanlarından bazıları şimdiye kadar görülen en büyükler arasındadır - uzaydan şimdiye kadar gözlemlenen hiçbir şeye benzemez" dedi.

Enerji santrallerinde kullanılan doğal gazın ana bileşeni ve organik maddenin bozunmasının bir yan ürünü olan metan, insan kaynaklı tüm sera emisyonlarının bir kısmını oluşturur, ancak karbon dioksitten kilo başına 80 daha fazla ısı tutma kapasitesine sahiptir.

Atmosferde yüzyıllarca kalan CO2 ile karşılaştırıldığında, metan sadece on yıl kadar varlığını sürdürür, bu da metan emisyonlarındaki azalmanın gezegensel ısınma üzerinde daha hızlı bir etkiye sahip olduğu anlamına gelir.

JPL tarafından Salı günü sergilenen yeni görüntülenen metan süper yayıcılarının örnekleri, Türkmenistan'daki petrol ve gaz altyapısından gelen 12 bulut kümesini içeriyordu, bazı bulutlar 20 milden (32 km) fazla uzanıyordu.

Bilim insanları, Türkmenistan tüylerinin toplu olarak saatte 111.000 pound (50.400 kilogram) oranında metan püskürttüğünü tahmin ediyor ve bu, ABD tarihindeki en büyük kazara metan salınımlarından biri olan Los Angeles yakınlarındaki 2015 Aliso Canyon gaz sahası patlamasından gelen en yüksek akışla rekabet ediyor.

Diğer iki büyük yayıcı, New Mexico'daki bir petrol sahası ve İran'daki bir atık işleme kompleksiydi ve toplamda saatte yaklaşık 60.000 pound (29.000 kg) metan yayar. JPL yetkilileri, hiçbirinin daha önce bilim insanları tarafından bilinmediğini söyledi.

NASA, yörüngedeki 25 Dünya bilimi aracından biri olan EMIT'in, bir yıllık görevi sona ermeden önce potansiyel olarak yüzlerce metan süper yayıcı bulabileceğini söyledi.

Editör: Güven BOĞA