Suriye dışişleri bakanlığı Pazar günü ABD'nin üst düzey askeri yetkilisinin Kürtlerin elindeki kuzeydoğudaki bir askeri üsse yaptığı sürpriz ziyareti "yasadışı" olarak nitelendirerek kınadı.

Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, Cumartesi günü yaptığı ani ziyarette, Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolü altındaki savaşın parçaladığı Suriye'de konuşlanmış ABD birlikleriyle bir araya geldi.

Ekran görüntüsü 2023-03-05 230117

Yaklaşık 900 ABD askeri, İslam Devleti grubu kalıntılarına karşı mücadelenin bir parçası olarak kuzeydoğu Suriye'deki çeşitli üs ve karakollarda konuşlandırıldı.

Resmi haber ajansı SANA, bir dışişleri bakanlığı yetkilisinin "Suriye, Amerikan genelkurmay başkanının Suriye'nin kuzeydoğusundaki yasadışı bir Amerikan askeri üssüne yasadışı ziyaretini şiddetle kınıyor" sözlerine yer verdi.

SANA'ya göre yetkili, Milley'nin ziyaretinin Suriye topraklarının "egemenlik ve bütünlüğünün aleni bir ihlali" olduğunu sözlerine ekledi ve "ABD yönetimini uluslararası hukuku sistematik ve devam eden ihlalini ve ayrılıkçı silahlı gruplara desteğini derhal durdurmaya" çağırdı.

Başkan Beşar Esad hükümeti, ABD kuvvetlerinin SDG'nin kontrolündeki bölgelere konuşlandırılmasını "işgal" olarak görüyor ve ABD ile bağlantılı Kürt güçlerini "ayrılıkçı eğilimlerle" suçluyor.

Kürt yetkililer ayrılıkçı emelleri reddediyor ve Şam'ın tanımadığı özyönetimlerini korumaya çalıştıklarını söylüyor.

Milley'in sözcüsü Dave Butler, AFP'ye ABD'li generalin "Komutanlar ve birliklerle görüşmek için Cumartesi günü kuzeydoğu Suriye'yi ziyaret ettiğini" söyledi.

Sözcü, Milley'nin 2019'da cumhurbaşkanlığını üstlenmesinden bu yana Suriye'ye ilk ziyaretiydi. Milley'nin ülkeyi daha önce genelkurmay başkanı olarak ziyaret ettiğini söyledi.

Butler, ziyareti sırasında Milley'in "IŞİD'e karşı operasyonla ilgili güncellemeler aldığını", diye ekledi Butler, IŞİD cihatçıları için alternatif bir kısaltma kullanarak.

General ayrıca, "kuvvet koruma önlemlerini denetledi ve anavatanları onları geri almayan yabancı IŞİD militanlarından şüphelenilen aile üyeleri de dahil olmak üzere 50.000'den fazla kişiye ev sahipliği yapan Al-Hol mülteci kampı için geri dönüş çabalarını ileri sürdü".

IŞİD'e karşı savaşan ABD liderliğindeki koalisyon, Suriye Kürt Halk Koruma Birlikleri'nin (YPG) öncülüğünde SDG'ye destek sağlıyor.

Cihatçılar 2019'da son bölgelerini SDG liderliğindeki güçlere kaptırdıktan sonra, SDG, üyeleri Suriye'de hâlâ ölümcül saldırılar düzenleyen IŞİD'in kalıntılarına sert önlemler aldı.

ABD güçleri, 2019'da grubun lideri Ebu Bekir el-Bağdadi de dahil olmak üzere çok sayıda operasyonda IŞİD'li kişileri öldürdü veya tutukladı.

19 Şubat'ta ABD ordusu, SDG ile çalışan birliklerin bir IŞİD eyalet yetkilisini yakaladığını söyledi.

ABD ordusu Merkez Komutanlığı, baskının dört ABD askerinin Suriye'nin kuzeydoğusunda üst düzey bir IŞİD liderini öldürmek için başka bir baskın düzenlerken yaralanmasından bir gün sonra geldiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi