İçişleri Bakanı Clare O'Neil Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Avustralya hükümetinin Suriyeli mülteci kampından dört Avustralyalı kadın ve 13 çocuğunu New South Wales eyaletine geri gönderdiğini söyledi.

Liberal-Ulusal muhalefetin eleştirilerine yol açan tartışmalı geri dönüş, Suriye'den ölü ya da hapisteki İslam Devleti savaşçılarının akrabaları olan düzinelerce Avustralyalı kadın ve çocuğu geri getirmenin bir parçası.

Avustralya, ilk olarak 2019'da bir Suriye mülteci kampından iki ölü İslam Devleti savaşçısının sekiz çocuğunu ve torununu kurtardı, ancak şimdiye kadar diğerlerini ülkelerine geri göndermeyi erteledi.

O'Neil yaptığı açıklamada, "Bu kadınları ve çocuklarını geri gönderme kararı, ulusal güvenlik kurumlarının ayrıntılı çalışmasının ardından bireysel değerlendirmelerle bilgilendirildi" dedi.

Sydney Morning Herald ve devlet televizyonu ABC'nin Cuma günü bildirdiğine göre, kadınlar ve çocuklar Perşembe öğleden sonra kuzey Suriye'deki al-Roj mülteci kampından ayrıldılar ve bir uçağa binmek için Irak sınırını geçtiler.

O'Neil, her zaman odak noktasının "tüm Avustralyalıların" yanı sıra ülkesine geri gönderilmeye katılanların güvenliği üzerinde olduğunu ve hükümetin "kararı verirken güvenlik, toplum ve refah faktörlerini dikkatle dikkate aldığını söyledi.

O'Neil, ülkesine geri dönüşün ABD, İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika, İngiltere ve Kanada'nın benzer hareketlerini izlediğini söyledi.

Yasadışı faaliyet iddialarının eyalet ve federal kolluk kuvvetleri tarafından soruşturulmaya devam edeceğini söyledi. Yerel basında daha önce bazı kadınların terör suçlarıyla veya Suriye'ye yasadışı yollardan girmekle suçlanabilecekleri bildirilmişti.

O'Neil, "Belirlenen herhangi bir suç, kolluk kuvvetlerinin harekete geçmesine yol açabilir," dedi ve New South Wales'in grubun Avustralya'ya yeniden entegre olmasına yardımcı olmak için "kapsamlı destek hizmetleri" sağladığını da sözlerine ekledi.

Muhalefet Lideri Peter Dutton, kadınların "ülkemizden nefret eden, yaşam tarzımızdan nefret eden insanlarla" karıştığını söyleyerek hareketi ülkenin çıkarına değil olarak nitelendirdi.

Başbakan Anthony Albanese, hükümetin konuyla ilgili ulusal güvenlik tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeye devam edeceğini söyledi.

Editör: Güven BOĞA