Ankara, 29 Ekim 2025 – Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Cumhuriyetimizin 102. yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, hekimlerin bilim, eşitlik, özgürlük, barış, demokrasi ve insan yaşamı değerlerinin yanında olduklarını vurguladı.
Mesajda, Cumhuriyet’in Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, halkın iradesiyle, laik, devrimci ve halkçı ilkeler ışığında kurulduğu hatırlatıldı. TTB, Cumhuriyet’in halkın egemenliğini esas alan, akıl ve bilimin rehberliğinde, eşit yurttaşlık temeline dayanan bir yaşam idealini temsil ettiğine dikkat çekti.
Ancak günümüzde, Türkiye’de demokrasiden, laiklikten ve eşitlikten adım adım uzaklaşıldığı; halkın iradesinin yok sayıldığı, yoksulluğun derinleştiği, hukukun siyasallaştığı ve gericiliğin kurumsallaştığı bir dönem yaşandığı belirtildi.
TTB mesajında şunlar ifade edildi:
“Bu koşullar altında eşitliğe, özgürlüğe, laikliğe, adalete ve barışa sahip çıkmak, hekimlik mesleğinin ve halkın sağlık hakkının da güvencesidir. Biz hekimler, geçmişte olduğu gibi bugün de bilimin, eşitliğin, özgürlüklerin, demokrasinin ve insan yaşamının yanında duruyoruz.”
TTB, mesajını şu vurgularla sonlandırdı:
-
Din, dil, cinsiyet, kimlik ve inanç temelinde ayrımcılığın son bulması,
-
Emeğin sömürülmemesi ve kimsenin yoksulluğa mahkûm edilmemesi,
-
Sağlığın kamusal bir hak, adaletin evrensel bir değer olması,
-
Barışın, özgürlüğün ve dayanışmanın egemen olduğu laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devletinin güçlendirilmesi.
TTB, tüm bu değerlerin korunması için mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini duyurdu.





