Yükseköğretim Kurulu (YÖK), lisansüstü eğitimde denklik esaslarını düzenleyen yeni bir yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımladı. “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, yayım tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.
Yeni düzenlemeyle birlikte, bir lisansüstü programın “eşdeğer diploma programı” olarak kabul edilebilmesi için müfredatının, YÖK tarafından denkliği kabul edilen programlarla en az yüzde 80 oranında uyumlu olması şartı getirildi.
Yüzde 80 Müfredat Uyum Şartı
Yönetmeliğe göre, isimleri farklı olan lisansüstü programların birbirine eşdeğer sayılabilmesi için ilgili enstitü yönetim kurulunun, programların ders içeriklerinin en az yüzde 80 oranında örtüştüğünü tespit etmesi gerekecek.
Tanım Değişikliği Yapıldı
Uygulamada karışıklığa yol açtığı belirtilen “lisansüstü programlar” ifadesi yerine, yeni yönetmelikte “eşdeğer diploma programı” tanımı kullanılmaya başlandı. Bu değişiklikle birlikte denklik süreçlerinde terminoloji netleştirilmiş oldu.
Yönetmeliğin hükümlerinin YÖK Başkanı tarafından yürütüleceği belirtildi.




