Mardi Gras geçit töreni 1978'den beri devam ediyor ve 50 yılı aşkın bir süre önce New York'ta LGBT topluluğu üyelerinin ayaklanması olan Stonewall İsyanlarının yıldönümünü anmak için düzenlenen bir protestodan doğdu.

12.000'den fazla katılımcı ve 200 şamandıra geçerken büyük kalabalıklar şehrin Oxford Caddesi'ni doldurdu.

Geçit töreni, Covid kısıtlamaları nedeniyle 2019'dan bu yana ilk kez geleneksel haliyle yapılıyor.

Anthony Albanese, Mardi Gras'ta yürüyen ilk görevdeki başbakan olarak tarih yazdı.

Albanese, "Bu, modern Avustralya'nın bir kutlaması" dedi.

Ekran görüntüsü 2023-02-25 213807

Görevdeyken geçit töreninde yürüyen ülkenin ilk lideri olmasının "talihsiz" olduğunu da sözlerine ekledi.

"İnsanlar hükümetlerinin kapsayıcı olduğunu ve kimi severse sevsin, kimliği ne olursa olsun, nerede yaşarsa yaşasın herkesi temsil ettiğini görmek istiyor."

Avustralya parlamentosundaki ilk açık eşcinsel kadın olan Penny Wong da kutlamalara katıldı.

Ekran görüntüsü 2023-02-25 213649

Geçit töreninde geçmişte bir milletvekili olarak yürüyen başbakanın varlığı alkışlarla karşılandı, ancak onu eleştirenler onu Avustralya'nın sosyal gündemini çalan bir azınlığa pohpohlamakla suçladı.

Muhalefet milletvekili Barnaby Joyce, Bay Albanese'yi Avustralya'nın Kuzey Bölgesi'ndeki ücra bir kasaba olan Alice Springs'teki bir suç kriziyle uğraşmak yerine bir partiye katılmakla eleştirdi.

Mardi Gras'a katılan tek politikacı Albanese değildi - Yeşiller ve Liberaller de dahil olmak üzere diğer partilerin üyeleri de desteklerini göstermek için geldi.

Mardi Gras geçit töreni 1978'den beri devam ediyor ve 50 yılı aşkın bir süre önce New York'ta LGBT topluluğu üyelerinin ayaklanması olan Stonewall İsyanlarının yıldönümünü anmak için düzenlenen bir protestodan doğdu .

Geçit töreni, son iki yıldır pandemi nedeniyle Sydney Cricket Ground'da oturarak düzenleniyor.

Bu yılki etkinlik Sidney'de LGBTQ+ haklarını dünya çapında destekleyen WorldPride ile aynı zamana denk geliyor.

Geçmişte onur yürüyüşlerine katılan diğer dünya liderleri arasında Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve eski Yeni Zelandalı mevkidaşı Jacinda Ardern yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi