Biyolojik Silahlar Sözleşmesi'nde yaptığı konuşmada Izumi Nakamitsu, biyolojik toksinlerin yapılıp yapılmadığını doğrulama konusunun 20 yıldır çıkmaza girdiğini açıkladı. 

Bayan Nakamitsu, " Pandemi, biyogüvenliği ve biyogüvenliği çok daha yüksek bir öneme getirirken, biyolojik ajanların kasıtlı bir şekilde savaş veya terör silahı olarak kullanılması  durumunda neden olunabilecek bozulmayı da gösterdi" dedi.

Önce biyogüvenlik 

BM silahsızlanma yetkilisi, ülkeler Biyolojik Silahların her beş yılda bir gözden geçirilmesi olmak üzere üç haftalık toplantılar için toplanırken, "siyasi olarak kabul edilebilir bir doğrulama protokolü geliştirmek için modern bilimin araçlarından" yararlanmak için yeni fikirlerin bulunması gerektiğini ileri sürdü. 

"Sözleşmeyi güçlendirme arayışında hiçbir konu masadan kaldırılmamalı" diye devam ederek, barışçıl bilimsel işbirliğine, araştırmalarda artırılmış şeffaflığa ve gelişmekte olan teknolojilerin sonsuza dek desteklenmesine destek çağrısında bulundu. 

Bayan Nakamitsu, "Bu Gözden Geçirme Konferansı, bu nedenle Devletlerin bu hayati Sözleşmeyi güçlendirmek için bir araya gelmeleri için kritik bir fırsat sunuyor" diye ısrar etti. 

Uzlaşma inşası 

Önümüzdeki haftalarda Cenevre'de yasal olarak bağlayıcı protokollere ilişkin müzakerelerin yeniden başlatılması konusunda fikir birliğine varılması pek olası görülmese de, bu Dokuzuncu Gözden Geçirme Konferansı'nın atanmış Başkanı İtalyan Leonardo Bencini, "ileriye giden yol" konusunda pekala bir anlaşma olabileceğini söyledi. doğrulama ve uyumluluk konusundaki tartışmaları yeniden başlatmak”. 

Deneysel risk 

Büyükelçi Bencini ayrıca nükleer silah geliştirmenin aksine “teoride silah haline getirilebilecek yüzbinlerce tesise, kuruluşa sahipsiniz ” dedi. 

Büyükelçi, bunu önlemeye yardımcı olmak için bazı Üye Devletlerin Sözleşme kapsamında çalışan bilim adamları için "açık ve şeffaf" bir davranış kuralları için bastırdıklarını söyledi. 

Bu, "diğer meslektaşları bunu bilmeden herhangi birinin program geliştirmesini zorlaştırır" diye ekledi.  

"Bilim adamlarının etik bağlılığı, belirli bir şekilde davranması ve bilim camiası arasında bilgi paylaşması için değil, aynı zamanda ulusal düzeyde uygulanabilecek bir şeye de ihtiyacımız var." 

Koronavirüs faktörü 

Büyükelçi Bencini, COVID-19 salgınının, Biyolojik Silahlar Sözleşmesi'nin insanlara, hayvanlara ve bitki yaşamına yönelik küresel salgın benzeri bir tehdit tehlikesini dikkate alacak şekilde güncellenmesi gereğini de vurguladığını kaydetti. 

1972 Biyolojik Silahlar Sözleşmesi, biyolojik savaş tehdidiyle mücadele için birincil uluslararası çerçevedir. Biyolojik ve zehirli silahların geliştirilmesini, üretilmesini, satın alınmasını, transferini, stoklanmasını ve kullanılmasını yasaklar. Şu anda uluslararası anlaşmaya 184 Taraf Devlet var. 

Bayan Nakamitsu, "Dünya çapında artan gerilimler, çok taraflı silahsızlanmayı büyük stres altına sokan bir jeopolitik krize yol açıyor" dedi. “Çok taraflı süreçler durdu veya kısıtlandı. Son yıllarda daha önce yasaklanmış olan diğer silahlara karşı normların aşınmaya başladığını gördüğümüz için  uluslararası toplum uyanık kalmalıdır .”

Editör: Güven BOĞA