bbb-1-1

İnstagram hesabım çalındı, ne yapabilirim?

Sosyal medya kullanımı  günümüzde gözle görülür şekilde artmıştır. İnternet ve teknoloji ciddi bir ilerleme kat etmiştir. İnsanlar vakitlerinin çoğunu instagramda, twitterda, facebookta geçirmektedirler. 

Ancak bu kişi için bir vakit geçirme aracı olduğu kadar da risktir. Zira sosyal medya hesaplarında kişiler bilgiler, fotoğraflar bulunmaktadır. Kişilerin hesapları çalınmakta, kişilerin şifreleri değiştirilmekte, kişilerin fotoğrafları izinsiz olarak kullanılmaktadır. Tüm güvenlik önlemlerine rağmen kişinin sosyal medya hesaplarının hacklenmesi(çalınması) durumu söz konusu olabilir. Bu durum pek çok hukuki sorunu da beraberinde getirmiştir. 

Sosyal medya hesabının çalınması bilişim suçudur. Virüs bulaştırılarak ya da parola kırılarak hesaplar çalınmaktadır. Başkasının Facebook, Twitter, Instagram ve/veya Mail hesaplarını çalmak, şifresini değiştirmek, kullanmak gibi fiillerin tamamı hukukumuzca yasaklanmış olup işlenmesi halinde suç işlenmiş olunacaktır.

Hesabı çalınan kişinin fotoğrafları başka bir sosyal medya hesabında kullanılmış ise ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL suçu işlenmiş olur. Sosyal medya hesabı çalınan kimsenin kendisi aleyhine haberi olmadan video ya da resim paylaşılması veya sahte bir başka hesaptan başkasına ait bilgilerin sızdırılması internet  yoluyla özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunu oluşturmaktadır. Bu suç Türk Ceza Kanunu’nun 134. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu kanun maddesine göre; internet yoluyla, başka kişilere ait görüntü veya seslerin internet ortamında ifşa edilmesi özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunun ağırlaştırılmış halini oluşturmakta ve bu suçu işleyen kişiye 2 – 5 yıl hapis cezası uygulanmaktadır.  

Türk Ceza Kanunu’nda da;

Bilişim sistemine girme başlıklı 243. Maddede; bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye; bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verileceği,

Ve bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse; altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunabileceği,

Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme başlıklı 244. Maddede bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi; bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği,

Ve bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi; altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceği düzenlenmiştir.

Peki yapılması gereken nedir?

İlk olarak kişinin hesabının çalındığını bildirmesi gerekir. Şayet hesabın çalındığını bildirirse bu delil başlangıcı kabul edilir. Hesabın çalındığı sosyal medya platformuna durumu bildirmelidir. Ardından erişimin engellenmesi talebinde bulunabilir. Bunun için BTK'ya gitmelidir. BTK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kuruludur. Savcılığa Özel hayatın gizliliğini ihlal ve kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kullanılması suçlarından suç duyurusunda bulunulmalıdır. Tüm bunların ardından kişi manevi tazminat davası açabilir. Zira böyle bir durumda kişinin kişilik hakkı ihlal edilmiş olup, bu ihlal sonucunda kişi elem ve üzüntü duymuştur.

Savcılığa suç duyurusunda bulunurken ilgili deliller de sunulmalıdır. Ekran görüntüleri delil kabul edilir.

Son günlerde kişilere, instagram üzerinden TELİF HAKKINI İHLAL ETTİNİZ, İTİRAZ ETMEZSENİZ HESABINIZ 24 SAAT İÇERİSİNDE KAPATILACAKTIR şeklinde mesaj gelmektedir. Kişiler de o anın verdiği korku ve panik ile karşı tarafın gönderdiği forma itiraz etmekte. Bu dolandırıcılar özellikle takipçi sayısı fazla olan hesapları tercih etmektedirler. Zira hesabı çalıp karşılığında fidye istemektedirler. Böyle bir durumda yapılması gereken bu durumu instagrama bildirdikten sonra SAVCILIĞA suç duyurusunda bulunmaktır. 

Avukat Gizem Gül Uzun Kutlay