Matrix filmini izlemişsinizdir. İnsanlar fanusların içinde uyurken sanal bir dünyada yaşıyorlar , daha doğrusu yaş...

Matrix filmini izlemişsinizdir. İnsanlar fanusların içinde uyurken sanal bir dünyada yaşıyorlar , daha doğrusu yaşadıklarını zannediyorlardı.Paranın sağlığı satın alamayacağını ,  Covid -19 'dan kurtaramayacağını bize gösteren salgın,  küresel kapitalizmin insanlara yaşattığı hayal dünyasından  insanlığı uyandırıyor.              

 Covid 19 Corona virus salgını başladığından bu yana,  salgınla ilgili açıklama yapan dünya liderlerinden, AB'den , Dünya Sağlık Örgütünden v.s. ,  salgının gerçek sebebinin   ;   doğayı yok eden , doğal kaynakları sınırsız üretim -sınırsız tüketim döngüsüne kurban eden KAPİTALİZMİN ve kapitalist sistemin maddi değerlerle mutlu olunacağına inandırmak için mutasyona uğrattığı zihinler  olduğunu  söyleyen kimseyi duymadım. Adına PARA denilen, resmiyet verilmiş ve değiş-tokuş aracı olarak icat edilmişken KAPİTALİZMİN stoklama aracı olarak kullanılan ve son balık ölürse yiyemeyeceğimizi anlayacağımız kağıt parçaları ve dünya üzerinde dolaşımda olan tutarın sadece %5'inin basılı olduğu bilgisayardaki izafi rakamlar   uğruna insanlığı büyük felaketlere sürüklemekte ısrar eden KAPİTALİZM............COVİD 19 AŞISI BULMAYA ÇALIŞARAK  BATAKLIKTA SİNEK AVLAMAYA ÇALIŞAN LİDERLER ..........................KAPİTALİZMİN MUTLU EDEN YALANLARINDAN ACI BİR ŞEKİLDE UYANAN veya UYANAMAYAN İNSANLAR .................

              İklim değişikliği , çevresel -ekolojik kirlilik , endüstriyel tarım ve endüstriyel hayvancılık nedenleriyle  Corona viruslerin mutasyona uğradığını  ve   küreselleşme ithalat-ihracat artışı ,küresel  turizm, insanların  ve hayvanların yer değiştirmesi    gibi etkenlerle çok  çabuk şekilde yayılarak küresel salgınlara yol açtığını 2010 yılı öncesinde  akademik çalışmalarla belirleyen bilim insanları   insanlığı uyarmışlardı.

            Çalışmadan naklen " Önümüzdeki 20 yılda iklim değişikliği , yeni bölgelerde yeni hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan en önemli sorun olacak.  İklim değişikliği , aynı zamanda hastalık taşıyıcı mikropların ve taşıyıcılarının da evrilmesine ( değişmesine ) yol açıyor. Hastalık yapıcıların  sürekli dönüşümü  ve yeniden birleşimi başka biçimlerdeki  hastalıkların  yayılmasına ve sürmesine neden oluyor. Ekolojik koşulların değişmesi ve hastalık yapıcı virüslerin ( pathogen) çeşitliliği , değişmiş bir hastalık yapıcı ( pathogenic ) potansiyelin artışına yol açabilir...... Public Health Threat of New,Reemerging, and Neglected Zoonoses in the Industrialized World

Sally J. Cutler, Anthony R. Fooks, and Wim H.M. van der Poel-Emerging Infectious Diseases • www.cdc.gov/eid • Vol. 16, No. 1, January 2010)  (/ Bkz.  - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2874344/.

                   Zoonotic virusler olarak adlandırılan  CORONA viruslerin ,  insan etkisiyle  MUTASYONA UĞRAYARAK İNSANLARI   HASTA ETME  YETENEĞİNİ  KAZANDIĞINI  ortaya koyan  bilim insanları , böyle devam edildiği takdirde kapıda yeni salgınların da neredeyse kesin olduğunu belirtiyorlar. Hepsi birer  Corona virus   mutasyonu olan SARS salgının 2002 yılında, MERS salgının 2012 yılında olduğuna    , iki Corona virus mutasyonu arasındaki sürenin 10 yıl olduğuna , Covid -19 salgınının ise bu defa 7 yıl sonra yeni bir Corona virus mutasyonu olarak  2019 yılında gerçekleştiğine ve Corona virusun mutasyona uğrama süresinin 3 yıl kısaldığına dikkat çeken   ,  gelecekte beklenecek Corona virus mutasyonunun daha kısa bir süre zarfında gerçekleşebileceği ihtimali üzerinde duran biliminsanları  ( Bkz. /  The novel coronavirus (2019-nCoV) outbreak: think the unthinkable and be prepared to face the challenge/ Giuseppe Lippi   and Mario Plebani / https://doi.org/10.1515/dx-2020-0015 Published online: 28 Jan 2020/ https://www.degruyter.com/view/journals/dx/ahead-of-print/article-10.1515-dx-2020-0015/article-10.1515-dx-2020-0015.xml) "hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların  her yıl 700.000 ölüme neden olduğunu     ve hayvanlarda insanları  hasta edebilecek henüz tanımlanmamış 1.700.000 kadar virus olduğunu ,   bunlardan herhangi birisinin    Covid 19'dan  daha yıkıcı ve öldürücü olabilecek  şekilde gelecekteki X hastalığı olabileceğini ( Bkz. / https://ipbes.net/covid19stimulus) bilimsel -akademik çalışmalarla ortaya koyuyorlar. BU DURUMDA YAŞAM SİSTEMİMİZİ , TÜKETİM ALIŞKANLIKLARIMIZI , ÜRETİM  ŞEKLİNİ , GIDA ÜRETME YÖNTEMLERİNİ  DEĞİŞTİRMEDİĞİMİZ , YEREL VE BASİT -AZ TÜKETEN -KARBON AYAK İZİNİ KÜÇÜLTMÜŞ BİR YAŞAM ŞEKLİNE   DÖNMEDİĞİMİZ TAKDİRDE COVİD -19 AŞISINI BULMAK "BATAKLIKTA SİNEK  AVLAMAKTAN " ÖTEYE GEÇMEYECEK. LİDERLER VE SERMAYEDARLAR COVİD -19 AŞISI  İÇİN MİLYARLARCA DOLAR FON AYIRIRKEN , İKLİM SİSTEMİNİ DOLAYISIYLA EKOLOJİYİ VE İNSANLIĞIN GELECEĞİNİ KURTARACAK   %100 YENİLENEBİLİR ENERJİYE GEÇİŞ İÇİN BU FONLARI AYIRMIYORLAR.

 

Kapitalizmin  başat aktörleri olan ve gezegendeki seçimleri , Trump gibi insan vücuduna dezenfektan enjekte edilebileceğini düşünen cahil liderleri belirleyebilen  , petrol savaşlarını başka bahanelerle başlatan  ,  iklim krizine ve dolayısıyla Covid -19 gibi salgınlara neden olan kömür -petrol v.s.fosil yakıtların sahibi az uluslu enerji şirketleri ve diğer mega şirketler ;  termik santral -maden -HES -rafineri -demir çelik fabrikası v.s. ile yaban hayatını ve hayvanların   yaşam alanını işgal eden-kirleten  kapitalist sistemin  hırslı ve doymaz hale getirdiği sayısı katlanarak artan  insanlar; dünyaya-insanlığa faydalı işler yapmak yerine hedonist bir yaşam tarzıyla farklı ekosistemlerde yetişen bitkileri ,hayvanları , ürünleri ihraç -ithal ederek  -lüks arabalara-özel jetlere  binerek-3-5-10 ev alarak    mutlu olacağını sanan insancıklar gezegenin doğal kaynaklarını sorumsuzca tüketip , iklim değişikliğine -çevre kirliliğine ve Corona viruslere yol açarak filmlerdeki kendi mezarını kazan insanlara benziyor .  Geçmişte herkesin bahçesinde-hevkeresinde   kendi ihtiyacını polikültür tarım sisteminde ürettiği ve her bitkinin zararlısının diğer bitkinin  zararlısını -böceğini dengede tutarak doğaya zarar vermediği  zamanların tersine , herkesin şehirlere tıkışmaya başladığı ahir zamanda,  insanlar tarım ilaçları -pestisitler olmadan üretim yapamayan  monokültür endüstriyel tarım ve endüstriyel hayvancılık işletmelerinden  yiyeceklerini tedarik ederken gelecekteki Corona viruslerin  altyapısını hazırlıyor.

Corona viruslerin sebebinin iklim değişikliği , fosil yakıt  tüketimi , çevresel -ekolojik kirlilik , endüstriyel tarım ve endüstriyel hayvancılık olduğunu  telaffuz etmeyen liderler halen rüyadan uyanmak istemiyorlar. Ancak geçtiğimiz haftalarda İtalya'nın endüstrileşmiş havası kirli kuzeyinde Covid-19 ölüm oranının  %12 , İtalya'nın geri kalanında %4,5 olduğunun belirlenmesi,  . (  )  ABD'de hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde Covid -19 ölümlerinin 20 kat fazla olduğunun ortaya çıkması   ( https://projects.iq.harvard.edu/covid-pm ) İngiltere'de ölüm datalarının  hava kirliliğinin yoğun olduğu Londra ve çevresinde Covid -19 ölümlerinin çok fazla olduğunu göstermesi ( https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20067405v2.full.pdf ) üzerine  bir de  KÖMÜR  TÜKETİMİNİN NEDEN OLDUĞU PARTİKÜL MADDELER ÜZERİNDE CORONA VİRUSLERİN TUTUNARAK ÇOK UZUN SÜRE YAŞADIĞI  VE PARTİKUL MADDELER SAYESİNDE ÇOK UZAK MESAFELERE   KADAR GİDEBİLDİĞİ https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.15.20065995v2 ortaya çıkınca artık İNSANLIĞIN , ŞİRKETLERİN ve KARAR VERİCİLERİN FOSİL YAKIT TÜKETİMİNİ SONLANDIRMAKTAN , İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ÖNLEM ALMAKTAN , ÇEVRESEL -EKOLOJİK KİRLİLİĞİ DURDURMAKTAN VE SONSUZ ÜRETİM -TÜKETİM DÖNGÜSÜ SİSTEMİNİ BIRAKMAKTAN  BAŞKA ÇARESİ KALMADI .

ZİRA CORONA VİRUS İŞÇİ , BAŞBAKAN ,HOLDİNG SAHİBİ AYIRT ETMİYOR. URBALARIMIZ FARKLI DA  OLSA ,   DAMARLARIMIZ  AYNI .

Gezegenin ve çocuklarımızın geleceği için Hep BİR'likte @İNSANLIK ....................