BM insan hakları şefi, Perşembe gecesi ABD'de bir mahkumun, ülkede ölüm cezasını uygulama yöntemi olarak nitrojenle boğulma yönteminin ilk kez kullanılması yoluyla infaz edilmesinden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ( OHCHR) Volker Türk , "Bu yeni ve denenmemiş boğma yönteminin işkence, zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele anlamına gelebileceği yönündeki ciddi endişelere rağmen, Kenneth Eugene Smith'in Alabama'da idam edilmesinden derin üzüntü duyuyorum" dedi.

1988 yılında cinayetten suçlu bulunan 58 yaşındaki Bay Smith, Alabama eyaletinde ölüm cezasına çarptırılmıştı. 2022'de infazı gerçekleştirme girişimi başarısızlıkla sonuçlandı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı – İnsan Hakları Derneği, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir! Türkiye İnsan Hakları Vakfı – İnsan Hakları Derneği, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı yalnız değildir!

Geçtiğimiz hafta İnsan Hakları Konseyi , Alabama'ya Bay Smith'in infazının durdurulması ve nitrojenle boğulma yöntemiyle yapılan diğer infazlara yönelik adımlardan kaçınması çağrısında bulunmuştu.

Perşembe akşamı Bay Smith'e nitrojen hipoksi gazı uygulandı.

Medyada çıkan haberlere göre, resmi olarak öldüğü ilan edilene kadar 22 dakika geçti.

Medyaya ve infaz odasındaki diğer tanıklara göre mahkum sedyede şiddetle sarsılıyor, kıvranıyor ve sarsılıyordu.

İnfaz öncesinde Alabama'daki yetkililerin saf nitrojen gazı kullanımını "belki de şimdiye kadar tasarlanmış en insani infaz yöntemi" olarak tanımladıkları bildirildi.

OHCHR Sözcüsü Ravina Shamdasani Cuma sabahı  eski Twitter hesabı olan X'te yaptığı bir paylaşımda "Ölüm cezası temel yaşam hakkıyla bağdaşmıyor" dedi.

"Tüm Devletleri, bu maddenin evrensel olarak ortadan kaldırılmasına yönelik bir adım olarak kullanılmasına ilişkin bir moratoryum uygulamaya çağırıyoruz."

Editör: Süleyman Devrim Boğa