Adana ilinde 2018 yılında genel seçime katılma oranı yüzde %84 iken Türkiye de bu oran %86 ‘dır. Yine en son 2019 yerel seçimlerde Adana ilinde katılım 89 iken Türkiye de bu oran yüzde 84 ‘ olmuştur. Adana için iki seçim ortalamasına göre seçime gitmeyen %13 oranında bir seçmen kitlesi var. 2023 seçimlerinde Adana’da yaklaşık seçmen sayısı 1.600.000 civarında olması bekleniyor. Gözlemci ve uzmanlar ile anketler değerlendirildiğinde Türkiye de kararsız seçmen oy oranı bugünlerde %15 oranında olduğu gözlemlenmektedir. Sandığa gitmeyen ve kararsız olan seçmen oranı Adana için şuan yüzde otuz seviyesinde ve 1.600.00 seçmen sayısına göre ortalama 500.000.00 seçmen ve oya denk gelmektedir. Yani hali hazırda 500.000. Kişinin oyunu almak, tercihini değiştirmek ve sandığa götürmek gibi bir görevimiz var.

Türkiye toplumu ve halkın da hali hazırda üç temel başlıkta ciddi kaygı ve sorun bulunmaktadır. Toplum ve hane halkı bu konuda ciddi bir değişim ve dönüşüm talep etmektedir.

Adalet ; Hukukun üstünlüğü endeksine göre Türkiye 139 ülke arasında 117. Sırada Yine Türkiye de adalete güven oranı %38 seviyesinde . Yani ağır bir adaletsizlik var ve toplumda bunun farkında ve rahatsız.

Yoksulluk; Toplumun %80’ni endişeli ve kaygılı. Hane halkı gelirinin azalacağını ve ekonomik olarak kötüleşeceğini düşünüyor. Yüzde seksen oranına tekrar dikkat çekmek istiyorum. Dünya sefalet endeksinde Türkiye 156 ülke arasında 21. Sırada . İşsizlik oranları da yine tüm dünya ortalamasının üstesinde. Asgari ücret 8.500 olarak açıklandı Türkiye Kamu İş sendikasının bir gün sonraki açıklamasına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı geliri 9.056 TL olmuştur..

Yolsuzluk; 2021 yılı yolsuzluk algı endeksine göre Türkiye 180 Ülke arasında 96. Sıra da. Avrupa birliği ülkeleri arasında Bulgaristan’ ın ardından sonuncu ülkeye ulaşmıştır.

Türkiye’nin içinde bulunduğu durum rakamlara göre içler acısı ve çöküntü hali. Hane halkının ve toplumun da bu durumdan memnuniyetsizliği ve duyduğu endişe en üst seviyedir.

Türkiye toplumu uzun yıllar sonra tercihini, siyasetçilerin kimliği, inancı, dili, rengi ve etnik kökenine göre değil siyasetçinin samimi, dürüst ve çalışkan olup olmadığına göre belirleyecektir.

Seçime çok az bir süre kaldı ve yukarıda belirttiğimiz sayısal verilere göre oy tercihini yapmamış çok sayıda yurttaşımız var.

Türkiye’nin her halükarda sistem ve irade değişikliğine ihtiyacı var. Özellikle demokrasi, hukuk ve ekonomi konularında mevcut iktidarın yeni bir söz söylemesi, program geliştirmesi ve hastalığı iyileştirme imkanı kalmamıştır. Türkiye cumhuriyetinin geleceği ve varlığı hepimizin en kıymetli hassasiyetidir. Ülkemizi yüceltmek ve büyütmek temel görevimizdir. Türkiye toplumunun yeni yönetim ve yöneticilere ihtiyacı var. Cumhuriyet Halk Partisi ve Altı masa yeni dönemde Türkiye halkını nasıl refaha ve demokrasiye kavuşturacağına dair hazırlıklarını tamamlamıştır. Topluma sunacağımız yeni yönetim anlayışı ve ekonomik programla tüm taraflar ikna olacaktır. Temel yaklaşımımız akıl, bilim ve vicdanla örülmüştür. Türkiye toplumu ferasetini kullanacak ve bilge duruşunu gösterecektir. Bugüne kadar sandığa gitmeyen ve kararsız olan seçmen seçim günü gönül rahatlığı ile altılı masanın adayına oy verecektir. Oy verirken güvenle ve huzurla oy verecektir. Her şeyin farkındayız ve her şeyi görüyoruz. Hiç kimseyi unutmayacağız. Türkiye yeni kurum ve kurallarla güzelleşecektir. Liyakat, ahlak ve erdem olmadan düzelme de olmaz. Yeni başlangıçlar için yeni yönetimler ve idareciler lazım. Toplumun acılarını yüreğimizin en derin yerinde hissediyoruz. Onun için başaracağız.

Av. Bülent Maraklı

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi