"Karanlık ve belirsiz bir ülkede yaşamak istemiyorsan 2.Tur da Kemal Kılıçdaroğlu’na oy ver/ oy verdir. Unutma. Henüz hiçbir şey bitmiş değil."

"Bize düşen görevlerimizi yapmazsak Erdoğan’a kazandıran bizler olacağız."

YSK’nın resmi sonuçlarına göre 14 Mayıs seçiminde geçerli oy sayısı 54.796.048

Recep Tayip Erdoğan %49.52 oran ile 27.133.849 oy almış.

Erdoğan karşısında bulunan muhalif cephe %50.48 oranı ile 27.662.199 oy almıştır. İlk tur seçim sonuçlarına göre sayın Erdoğan 528.350 bin oy farkı ile geride kalmıştır.

İlk turda hiçbir aday %50 oy oranını geçememiştir. İkinci tur seçimi 28 Mayıs 2023 tarihindedir.

Yani seçime bir hafta kaldı. Millet ittifakının adayı sayın Kemal Kılıçdaroğlu 24.595.278 oy ile 73 yıllık Türkiye seçim tarihinde muhaliflerin ve demokratların alabildiği en yüksek oy oranına ulaşmıştır. Kıbrıs fatihi Bülent Ecevit’in 1977 yılında yapılan seçimde almış olduğu oy oranının da üzerinde bir oy almıştır. Türkiye seçmeninin siyasal ve ideolojik tercihi ağırlıkla sağ ve muhafazakar yöndedir. İlk kez fark bu oranlara düşmüştür. Muhalif kanadın yarattığı coşku ve heyecan ile seçimin ilk turda biteceği yönünde ciddi bir hava vardı. Seçmen ve muhalif kimlik birleşe birleşe ilk turda seçimi kazanacağına çok inandı. İlk turda bitmemiş olması bir öfke ve moral bozukluğu yarattı elbette. Seçime bir hafta kaldı. Artık öfke, kırgınlık ve moral bozukluğu dönemi geçti. Şimdi gerçeklerle yüzleşme ve önümüze bakma vaktindeyiz. Üstelik zamanımız çok dar. Sayılar ve oranlar yukarıda. Millet ittifakı ve muhalefet ilk turda kazanamadı ama Erdoğan da kazanamadı. Üstelik Erdoğan seçimi geride tamamlamıştır. Seçimden hemen sonra TL’nin değer kaybı, bankaların kredi faiz oranları, kredi kartı kullanım sınırlaması, cari açık ve dış borç miktarı, merkez bankasının döviz açığı oranları ve diğer birçok faktör seçim sonuçlarına cevabını verdi. Türkiye de siyasal iklim ve yönetim değişmez ise her şeyin daha kötüye gideceğine dair sinyaller derhal ortaya çıktı.

Çok daha net söyleyebiliriz 2.Tur seçimini Kemal Kılıçdaroğlu kazanamaz ise Türkiye’yi ciddi bir ekonomi ve demokrasi krizi bekliyor. Daha ağır yoksulluk ve yönetim krizi ile karşı karşıya kalacağız. Bu tespitimiz hayali senaryo ve ihtimal değildir. Güncel Türkiye verilerine dayalıdır.

2.Turda seçimi kazanmak bizim elimizde. Bizi bekleyen ihtimal ve riskler ortada. Türkiye de yönetim biçimi ve rejim değişmeli. Bu değişiklik ve dönüşüm olmazsa her şey daha kötüye gidecek. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a çıkarken Bandırma vapurunda” Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır” diyerek kurtuluş mücadelesini başlatmıştır. Seçmen sayısı, geçersiz oy sayısı, sandığa gitmeyen sayısı ve millet ittifakı ile muhalif kanadın almış olduğu oy sayısı ortada. Bu durum ve gerçekler ortada iken neden umutsuz olalım ki. Diriliş ve ayağa kalkma vakti. Sayılar ve durumlar başarabileceğimizi gösteriyor.73 Yıllık seçim tarihinde muhalifler ilk kez sonuca bu kadar yaklaşmışlardır. İktidarın bir fiskelik canı kalmış. Seçim sonuçlarına göre 2.Turu Sayın Kılıçdaroğlu’nun kazanması bariz ortada. Bize düşen görevlerimizi yapmazsak Erdoğan’a kazandıran bizler olacağız. Yazımı 1977 yılı seçimlerinin iki sloganı ile bitirmek istiyorum.

Tek yol. Oy.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Bülent Maraklı