Yazar Manşet-8

Bilgisayarlar mobil cihazlar bilgiye kısa bir sürede ulaşmamızı sağlayan elektronik cihazlardır. Bilgisayarlar işletim sistemleri ile internetten her türlü bilgiye kısa bir süre içinde ulaşılabilmekte çeşitli programlar ile tüm iş ve işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

Bilişim teknolojilerinin, mobil cihazların, internet ağlarının, dijitalleşmenin, sosyal medya platformlarının olmadığı bir an bile dünyayı ve yaşamlarımızı düşünmek mümkün değildir. İletişim, finans, bankacılık, sağlık, ulaşım, eğitim, enerji, sanayi, tarım, sosyal medya ağları, otomasyon ve tüm alanlarda dijital çağ içindeyiz.

İşte böylesi bir süreçte tüm verilerimizin güvenli kesintisiz bir şekilde internet ağlarının, bilgisayarlar ve mobil cihazlar içerisinde bulunmaktadır.

Mobil Cihazlar, bilgisayarlar, internet ve ağlarının, bilişim teknolojilerinin, sunduğu sanal gerçekliğin, Dijitalleşmenin olduğu sistemlere siber dünya denilmektedir.

Siber yaşam gerçek yaşamın gölgesindeki alışveriş, oyun, film, müzik, yemek, sosyal medya gibi gerçek yaşamın vazgeçilmez platformları sanal alan olarak bilinmektedir.

Siber güvenlik böylesi sistemleri korumak için gereklidir. Siber güvenlik bilişim teknolojileri kişilerin, kurumların iletişimin bilgisayarlar mobil cihazlar elektronik sistemler ve ağlarının kötü niyetli saldırılardan koruma uygulamaları için uygulama güvenliği yazılımlar, programlar, işletim sistemleri ile elektronik cihazların Siber saldırılardan korunması bilgi güvenliği, bilgilerin depolanması verilerin işlenmesi aktarmalar için gizlilik sağlamak ve korumak, internet ağlarının, bulut bilişim ağlarına kötü amaçlı veya davetsiz girilmesine karşı korunma, operasyonların güvenliklerinin sağlanmasıdır. Siber güvenlik uzmanları kullandığımız bilgisayarın mobil cihazların internet ağlarının güvenlik duvarlarını örmek için TCP/IP internet protokolleri linux komutları programlama dilleri işletim sistemleri mantığı, analizinde bilgi sahibi olanlar bu bilgileri sürekli güncelleyen kişiler Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı olabilirler. Kriptografi(şifreleme), ağ güvenliği, zararlı yazılım ve analizler, adli bilişim, blokzincir güvenliği ve uygulamaları, mahremiyet koruma veri yönetimi, siber güvenlik hukuku, siber güvenlik planlaması yapmaktadır.

Siber güvenlik bilgisayarlar, mobil akıllı cihazlar yönlendirici ağlar ve bulut bilişim ağları yeni nesil güvenlik duvarları DNS filtreleme, kötü niyetli yazılım, virüslerden koruma e- posta güvenlik çözümleri sağlamak.

3333-1

Siber güvenlik günümüzde yaşadığımız dünyada uluslararası yeni bir savaş yöntemi olarak geliştirilmektedir.

Siber güvenlik olmadığı durumlarda bilgisayarlar mobil cihazlar internet ağları üzerine korsan saldırılar olur. 
Siber güvenlik açığı işgücü kaybı, itibar kaybı, yasal yükümlülükler kişilerin bilgisayarlardan mobil cihazlardan bilgi ve verilerden, sosyal medya ve iletişim ağlarından uzak kalması maddi kayıplara, sosyolojik ve psikolojik travmalara yol açabilir. 

Hacker bilgilerini problemlerin çözümünde kullanan, bilişim dünyasında sistemlerin zayıf noktalarını, açıklarını çözerek kötü niyetli kişilere karşı bu açıkların kapatılmasını sağlamak ve sistemlerin geliştirilmesine katkıda bulunan yetenekli bilgisayar uzmanlarıdır.

Hacker bilgisayar korsanı şahsi veya çeşitli kuruluşların bilgisayarlarına ve internet network ağlarına izinsiz giriş yapan kişi olarak tanımlanmaktadır.

Hack Türkçe karşılığı hile veya balta ile kaba bıçak ile doğrama, bilgisayar sistemlerine izinsiz girmek olarak tanımlanabilir.

Hacklemek kişisel veya çeşitli kurum ve kuruluşlara ait bilgisayarlar ile ağlarına izinsiz girmek ve sistemleri kullanılmaz hale getirmek gizli bilgileri çalmak olarak tanımlanabilir. Hacker olabilmek için üstün bir zekaya ve matematik alanında çok yetenekli olması gerekir. Bunun nedeni bilgisayar programla dillerinin matematiğe dayalı olmasıdır.

qw2111-1

Zekâ bilgisayarlara ilgi ve tutku ile Hacker olunabilir.

Hacker çeşitleri
Beyaz Şapkalı (white hat) hacker güvenlik sistemlerini zarar vermek amacıyla kırmayan iyi niyetli hackerler.
Beyaz Şapkalı Hacker 'lar birçok ülkede uluslararası kaçakçılık, devlete karşı işlenen suçlar, Toplumların hassasiyeti olan olayları ortaya çıkarmak, ülkelerin güvenliği, adaleti, saydamlığı için ülke yönetimleriyle içiçe çalışmaktadırlar.

Siyah Şapkalı (black hat) hacker, kötü niyetli güvenlik sistemlerine zarar veren ,veri çalan, kopyalayan, sistemleri çalıştırmaya hackerler.
Gri Şapkalı (grey hat) hacker, bilgisayar güvenliğine zarar vermeyen hackerler.
Kırmızı Şapkalı Hacker Siyah şapkalı hackerlerin çalışmalarını engellemek ortadan kaldırmak için mücadele ederler.


Bilişim dünyasında beyaz ve siyah Şapkalı ünlü hackerler,


1-) Richard Stalman
ABD 'de MIT de GNU işletim sistemleri kurucusu beyaz şapkalı hackerdir. Her kurulan şifreleri kırabilmektedir.


2-)Gary MC Kinnon
İskoç bir Hacker Siyah şapkalı hacker askeri Hacker suçlusu ABD askeri ve NASA bilgisayarlarına giriş yapmıştır.


3-) Linus Torvalds
Linus Torvalds bilgisayar dünyasına Commodore Vic-20 ile girmiş, ev bilgisayarı Sinclair'in işletim sistemini değiştirip kullanılabilir hale getiren beyaz şapkalı hacker olup Windows 'un karşısına Linux sistemini çıkarmıştır.


4-) Kevin Mitnick
ABD Adalet Bakanlığı'nın en çok aranan Siyah şapkalı hacker bilgisayar suçludur. Mitnick Nohia ve FBI gibi kuruluşların ağlarına girmiş görüşmelerini kaydetmiş, Equip Corp bilgisayarlarından yazılım çalmış,5 yıl hapis yatmış,8 ay bilgisayarlara dokunamama cezası almıştır.


5-)Adrian Lamo 
Internet kafelerde, kütüphanelerde ve kafelerde siyah Şapkalı Hacker Evsiz hacker olarak ün yapmış, Newyork Times ve Microsoft sistemlerine girmeyi başarmıştır.
65.000 dolar ceza,6 ay ev hapsi,2 yıl bilgisayarlara dokunamama cezası almıştır.Ayrıca Yahoo,Bank of America,City Group sistemlerine girdiği tahmin edilmektedir.


6-)Tsutomu Shimomura,
Beyaz Şapkalı Hacker Kevin Mitnick i yakalayarak hacker tarine geçmiş Shimomura FBI ile ortak çalışmalar yaparak kendisini hackleyen Mitnick ten intikam almıştır.
Her türlü cep telefonlarını kolaylıkla modifiye edebilmesi en büyük özelliğidir.


7) Jonathan James,
Dünyanın en ünlü siyah Şapkalı Hackerlerinden birisi olan Jonathan James ilk kez 16 yaşında hacker suçlaması ile 18 yaş altında yargılanan ve ceza alan bir Hacker dir.
Jonathan James ABD Savunma bakanlığı bilgisayarlarına arka kapı (backdoor) programı yerleştirerek NASA bilgisayarlarından 1,7 milyon dolarlık yazılım kullandığı belirtilmektedir.


Dünyaca ünlü TJX kredi kartı şirketinin milyonlarca kredi kart numaralarını kopyalama işleminde adı geçmiş.
2008 yılında ABD Adalet sistemine inancının kalmadığını belirterek intihar etmiştir.


8-)Anonymous, Aubrey Cottle tarafından kurulan çeşitli siyasi olayları genellikle devlet teşkilatlarına ait bilgisayar sitelerine saldırılar düzenleyerek protesto eden bir siyah Şapkalı Hacktivist grup ve dünyanın en büyük hacker topluluğu olarak bilinmektedir.


Kısa zaman önce Elon Musk'a kripto para Bitcoin ile ilgili söyledikleri için Şımarık bir milyarder bizi bekle sen göreceksin diye tehdit etmiştir.