Günümüzde siber güvenlik, uluslararası arenada yeni bir savaş yöntemi olarak hızla gelişmektedir.
Ülkeler, dijital altyapılar üzerinden dağıtım saldırılarıyla rakiplerini etkisiz hale getirmek için etkin bir şekilde kullanıyor. Özellikle İsrail'in, Filistin'e yönelik gerçekleştirdiği uzaktan kumandalı yazılım saldırıları, cep telefonları, bilgisayarlar, telsizler ve diğer elektronik cihazlar üzerinden yürütülen bu savaşta somut örneklerden biri olarak ortaya çıkıyor. Bu yeni savaşın dijital donanımları, çatışmaların ana cephesi haline gelmiş durumda.
Bilgisayarlar mobil cihazlar bilgiye kısa bir sürede ulaşmamızı sağlayan elektronik cihazlardır. Bilgisayarlar işletim sistemleri ile internetten her türlü bilgiye kısa bir süre içinde ulaşılabilmekte çeşitli programlar ile tüm iş ve işlemler çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Bilişim teknolojilerinin, mobil cihazların, internet ağlarının, dijitalleşmenin, sosyal medya platformlarının olmadığı bir an bile dünyayı ve yaşamlarımızı düşünmek mümkün değildir. İletişim, finans, bankacılık, sağlık, ulaşım, eğitim, enerji, sanayi, tarım, sosyal medya ağları, otomasyon ve tüm alanlarda dijital çağ içindeyiz.
İşte böylesi bir süreçte tüm verilerimizin güvenli kesintisiz bir şekilde internet ağlarının, bilgisayarlar ve mobil cihazlar içerisinde bulunmaktadır.
Mobil Cihazlar, bilgisayarlar, internet ve ağlarının, bilişim teknolojilerinin, sunduğu sanal gerçekliğin, Dijitalleşmenin olduğu sistemlere siber dünya denilmektedir.
Siber yaşam gerçek yaşamın gölgesindeki alışveriş, oyun, film, müzik, yemek, sosyal medya gibi gerçek yaşamın vazgeçilmez platformları sanal alan olarak bilinmektedir.
Siber güvenlik böylesi sistemleri korumak için gereklidir. Siber güvenlik bilişim teknolojileri kişilerin, kurumların iletişimin bilgisayarlar mobil cihazlar elektronik sistemler ve ağlarının kötü niyetli saldırılardan koruma uygulamaları için uygulama güvenliği yazılımlar, programlar, işletim sistemleri ile elektronik cihazların Siber saldırılardan korunması bilgi güvenliği, bilgilerin depolanması verilerin işlenmesi aktarmalar için gizlilik sağlamak ve korumak, internet ağlarının, bulut bilişim ağlarına kötü amaçlı veya davetsiz girilmesine karşı korunma, operasyonların güvenliklerinin sağlanmasıdır. Siber güvenlik uzmanları kullandığımız bilgisayarın mobil cihazların internet ağlarının güvenlik duvarlarını örmek için TCP/IP internet protokolleri linux komutları programlama dilleri işletim sistemleri mantığı, analizinde bilgi sahibi olanlar bu bilgileri sürekli güncelleyen kişiler Ağ ve Siber Güvenlik Uzmanı olabilirler. Kriptografi(şifreleme), ağ güvenliği, zararlı yazılım ve analizler, adli bilişim, blokzincir güvenliği ve uygulamaları, mahremiyet koruma veri yönetimi, siber güvenlik hukuku, siber güvenlik planlaması yapmaktadır.
Siber güvenlik bilgisayarlar, mobil akıllı cihazlar yönlendirici ağlar ve bulut bilişim ağları yeni nesil güvenlik duvarları DNS filtreleme, kötü niyetli yazılım, virüslerden koruma e- posta güvenlik çözümleri sağlamak.
Siber güvenlik günümüzde yaşadığımız dünyada uluslararası yeni bir savaş yöntemi olarak geliştirilmektedir.
Siber güvenlik olmadığı durumlarda bilgisayarlar mobil cihazlar internet ağları üzerine korsan saldırılar olur.
Siber güvenlik açığı işgücü kaybı, itibar kaybı, yasal yükümlülükler kişilerin bilgisayarlardan mobil cihazlardan bilgi ve verilerden, sosyal medya ve iletişim ağlarından uzak kalması maddi kayıplara, sosyolojik ve psikolojik travmalara yol açabilir.
Hacker bilgilerini problemlerin çözümünde kullanan, bilişim dünyasında sistemlerin zayıf noktalarını, açıklarını çözerek kötü niyetli kişilere karşı bu açıkların kapatılmasını sağlamak ve sistemlerin geliştirilmesine katkıda bulunan yetenekli bilgisayar uzmanlarıdır.
Hacker bilgisayar korsanı şahsi veya çeşitli kuruluşların bilgisayarlarına ve internet network ağlarına izinsiz giriş yapan kişi olarak tanımlanmaktadır.
Hack Türkçe karşılığı hile veya balta ile kaba bıçak ile doğrama, bilgisayar sistemlerine izinsiz girmek olarak tanımlanabilir.
Hacklemek kişisel veya çeşitli kurum ve kuruluşlara ait bilgisayarlar ile ağlarına izinsiz girmek ve sistemleri kullanılmaz hale getirmek gizli bilgileri çalmak olarak tanımlanabilir. Hacker olabilmek için üstün bir zekaya ve matematik alanında çok yetenekli olması gerekir. Bunun nedeni bilgisayar programla dillerinin matematiğe dayalı olmasıdır.
Zekâ bilgisayarlara ilgi ve tutku ile Hacker olunabilir.
Hacker çeşitleri
Beyaz Şapkalı (white hat) hacker güvenlik sistemlerini zarar vermek amacıyla kırmayan iyi niyetli hackerler.
Beyaz Şapkalı Hacker 'lar birçok ülkede uluslararası kaçakçılık, devlete karşı işlenen suçlar, Toplumların hassasiyeti olan olayları ortaya çıkarmak, ülkelerin güvenliği, adaleti, saydamlığı için ülke yönetimleriyle içiçe çalışmaktadırlar.
Siyah Şapkalı (black hat) hacker, kötü niyetli güvenlik sistemlerine zarar veren ,veri çalan, kopyalayan, sistemleri çalıştırmaya hackerler.
Gri Şapkalı (grey hat) hacker, bilgisayar güvenliğine zarar vermeyen hackerler.
Kırmızı Şapkalı Hacker Siyah şapkalı hackerlerin çalışmalarını engellemek ortadan kaldırmak için mücadele ederler.