Sürekli Veri İletişim Ağı

Ukrayna 'lı ABD yurttaşı Jan Kaum ve Brian Actrom İphone ile Appstore'de kısa mesaj MSN benzeri sistem  için 2009 yılında "durum " uygulamalarını geliştirmiş devamında mesajlaşma programını ekleyerek kullanımının çok yaygın ve popüler olmuştur.Akıllı android mobil telefonlar için geliştirilmiş platformlar arası anlık mesajlaşma,sesli görüntülü arama ve iletişim uygulamalarıdır.

"what up Türkçe selam N'aber" anlamına gelmekte ,marka ismi "WhatsApp" olarak tanımlanmıştır.

WhatsApp'ın 2012 yılından 2013 yılına kadar iletişim trafiği %600 oranında artmıştır. Günümüzde

Dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı 2 milyarı aşmış siber dijital teknolojileri toplumlardaki her bireyin en yoğun kullandığı uygulamalar olarak yaşamımızda çok önemli bir yer edinmiştir.

2014 yılında Meta .inc Facebook adına Mark Zuckerberg tarafından 19 milyar dolar bedelle WhatsApp 'ı kurucuları Jan Kaum ve Brian Actrom 'dan satın alınmıştır.9 yılda WhatsApp 'ın değerinin 1 trilyon dolara ulaşması bilişim teknolojileri ve sosyal medya ağları arasında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

WhatsApp 2014 yılında gönderilen mesajların okundu tanımları 2 mavi tık özelliğini uygulamaya sundu, ayrıca bu uygulamayı kullanıcıların devre dışı bırakma özelliği de işletim sistemlerine tanımlandı.

2015 yılında sesli arama sisteme eklendi.2016 yılında PDF dosyaları kişisel paylaşım dosyaları eklendi.2017 yılında Snapchat özelliği hikayelerin uygulamaları başlatıldı.2018 yılında görüntülü görüşmeler eklendi.

SMS teknolojilerinde metin, fotoğraflar, videolar, belgeler, konum görüntülü ve sesli aramalar, medya iletişimi kişiler ve istenen gruplar arasında geliştirilmiştir.

Uçtan uca şifrelemeler ile WhatsApp iletişimlerimizdeki tüm yazı, görüntülerin korunması sağlanmaktadır.

Ayrıca kullanıcı olarak herhangi bir yerdeki sosyal medya verileri, sesli görüntülü iletişimleri kendimize WhatsApp' tan gönderebilmekteyiz. Böylece kendimiz için önemli tüm bilgi, belge, veri, resim ve görüntüleri kendi akıllı mobil telefonlarımızda saklayabilir, arşivleyebilir ve kullanabiliriz.

WhatsApp 2014 yılında Facebook 'a katılmış anlık mesajlaşma uygulamasıdır.

BlackBerry, iPhone, Windows,phone ,  Nokia ve android uygulama özellikleri bulunan tüm akıllı mobil telefonlarda uyumlu 2G, 3G, 4G, 5G yada wi-fi, internet bağlantıları üzerinden kullanıcıların her tür dijital medya, veri, resim, görüntüler, video, yazı, sesli mesajlaşmalar, gruplar arası görüntülü online görüşmeler günümüzde ücretsiz olarak yapılabilmektedir.

WhatsApp filtre ve eklemeler ile görüntü,resim , müzik,link, yazı video paylaşımları ile durumun güncellenmesi sağlandı,konum paylaşım uygulaması başladı.

WhatsApp kullanıcıları bireyler ve gruplar sohbetleri 8 saat, 7 gün,1 yıl sessize alma özelliği tanımlandı.Whatsapp Facebook ile veri paylaşımı 2021 yılında tanımlandı.2022 yılında grup sayısı 512 üyeye,veri yükleme 100 MB den 2 GB 'e yükseltildi.Mesajları herkesten silme süresi 1 saat 8 dan daha uzun süreye çıkartıldı.

WhatsApp Pay uygulamaları ile şimdilik Hindistan 'da eşler arası para transferi kullanılmaktadır.Whatsapp Facebook Diem uygulamalası ile kripto paraya geçileceği belirtilmektedir.

Bilişim teknolojileri dijitalleşme internet bulut bilişim ağları, Facebook, WhatsApp, Twitter, Instagram, Google, Messenger, YouTube,v.d sosyal medya ağları inanılmaz çok hızlı gelişmeleri yaşamlarımızı kolaylaştırmıştır.

Günümüzde Facebook 3 milyar, WhatsApp 2,3 milyar, Instagram 2,8 milyar, Google 4,8 milyar Twitter 600 milyon, YouTube 2,2 milyar kullanıcıya ulaşmıştır.

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Larry Page,Bill Gates, Steve Jobe, YouTube sahibi Jawed Karum, Nvidia (Oyun ve grafik işlemciler)Jensen Huang, Amazon (Jeff Bezos)bilişim teknolojileri dijital çağda dünyamızda her geçen dönemde daha güçlenmektedir.

Yukarıdaki şirketlerin piyasa değerleri,

Larry Page şirketi Google Alpabet 260 milyar dolar, Apple 3,08 trilyon dolar, Microsoft 2,8 trilyon dolar, WhatsApp 1  trilyon dolar, Facebook 1,1 trilyon dolar, Nvidia 1,6 trilyon dolar, YouTube 1 trilyon dolar değerinde olduğu bilinmektedir.

Ülkemizdeki sosyal medya kullanıcıları

YouTube 57 milyon, Instagram 52 milyon, Facebook 34 milyon, WhatsApp 67 milyon, Google 48 milyon civarında olup internet erişimi %96 seviyesindedir.

WhatsApp uygulamaları kısıtlama ve diğer özellikleri

Telefonumuzun fotoğraf galerisinde müstehcen resimlerin olmasını engellemek için WhatsApp 'ın otomatik yükleme özelliği kapatılarak gelen medyanın otomatik indirme işlemi durdurulabilir.

Önemli saydığımız mesajları yıldızla işaretleyerek favorilere kaydederek kolayca bulabiliriz.Bunun için mesajın üstüne basılı tutarak çıkan yıldız simgesi seçilir.

WhatsApp bilgisayardan açarak mesajlaşma yapabiliriz.

Bunun için web.whatsapp.com adresine girdikten sonra kullandığımız telefondaki WhatsApp tan alacağımız QR kodu ile sohbeti bilgisayar ekranından yapabiliriz.

WhatsApp kullanıcı hesabı yasaklanması spam mesaj gönderme, dolandırıcılık amaçlı olabilecek işlemler, WhatsApp kullanıcılarının güvenliğini tehlikeye atan mesajlar gibi.

WhatsApp kullanımı geçici yasaklanması WhatsApp ın resmi olmayan görünümünü kullanmak veri kazıma yöntemi ile bilgi toplama işlemleri yapmak.

WhatsApp mobil teknolojilerin yıldız uygulamalarından günümüzde Ülkemizde akıllı, android mobil telefon kullanıcılarının %82 sinin günlük yaşamda çok yoğun kullandıkları ve her geçen gün yeni sürümleri ile daha fazla iletişim alanlarından grupların kullanımlarına geçmiştir.