2014 yılında Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i deviren Kiev'deki aşırı sağcı...

2014 yılında Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i deviren Kiev'deki aşırı sağcı darbenin arka planı ve sonuçları, mevcut Ukrayna-Rusya savaşını anlamak için kritik öneme sahip. Bu darbe ABD ve Avrupa emperyalizmi tarafından açıkça desteklendi ve öncelikle Sağ Sektör ve neo-Nazi Svoboda Partisi gibi aşırı sağ şok birlikleri tarafından uygulandı.

ABD emperyalizminin Rusya sınırlarına kukla bir rejim yerleştirmek için uzun süredir devam eden çabalarının geçici doruk noktasını temsil etti ve dünyayı en büyük nükleer güçler olan ABD ile Rusya arasındaki savaşa büyük bir adım daha yaklaştırdı. Ukrayna o zamandan beri sistematik olarak Rusya'ya karşı bir NATO savaşı için bir fırlatma rampası olarak inşa edildi.

Rejim değişikliği, Ukrayna'nın doğusunda, Rus destekli ayrılıkçılar ile ABD destekli Ukrayna ordusu arasında devam eden ve on binlerce insanın hayatına mal olan ve milyonlarca insanı yerinden eden bir iç savaşın patlak vermesine neden oldu.

ABD'de darbe, Rusya'ya karşı her zamankinden daha saldırgan bir kampanyanın katalizörü ve üst orta sınıfın katmanları arasında önemli bir sağa kayma oldu. ABD emperyalizmi ve NATO, Ukrayna devletine ve aşırı sağcı güçlere milyarlarca dolar fon sağladı.

Alman egemen sınıfı, faşist güçlerin suçlarını yeniden silahlandırmak ve haklı çıkarmak için kampanyasını agresif bir şekilde hızlandırmak için darbeyi bir bahane olarak benimsedi. İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez, bir Alman hükümetinin temsilcileri, Ukraynalı neo-Naziler ile fotoğraflarında görüldü.

Uluslararası alanda, ABD'deki Uluslararası Sosyalist Örgüt (ISO), Fransa'nın Yeni Antikapitalist Partisi (NPA) ve Rus Sosyalist Hareketi (RSM) gibi sahte sol güçler darbeyi destekledi ve darbeyi yalan bir şekilde “devrim” ilan etti. ” Yalnızca DEUK ve WSWS, işçi sınıfını bunun tehlikeli sonuçları konusunda uyararak bu emperyalist operasyona ilkeli, sosyalist bir muhalefet geliştirdi.