Kayıt dışı parayı yasal hale getirmek için birçok yöntem kullanılmaktadır. Kara para aklama yöntemlerinden biri de Mail Order’ dır. Hatta Türkiye’ de çok sık kullanılan dolandırıcılık yöntemlerinden biridir.

Peki son günlerde sosyal medyada sıkça yer alan Mail Order nedir?

Alışveriş sırasında günümüzde en yaygın kullanılan ödeme yöntemlerinden biri de kredi kartı ile yapılan ödemelerdir. Ödeme süreçleri teknolojinin gelişmesi ile birlikte değiştiği için kredi kartının şifresine bile ihtiyaç duymadan temassız bir şekilde ödemeler yapmak mümkündür. Bu işlemler sırasında elektrik kesintisi, manyetik bozukluğu, cihaz arızası gibi sorunlar yaşanabildiği için alternatif yöntem olarak mail order ödeme yöntemi kullanılmaktadır. Kredi kartı ile pos cihazının aynı yerde olmadığı durumlarda da bu yöntemle ödeme alınabilir. Nerede olursanız olun, bulunduğunuz ortamdan direkt olarak ödeme işlemlerinizi gerçekleştirmenizi sağlar. Mail order süreci, ödeme öncesi kredi kartının fiziki olarak pos cihazında kullanılamamasından dolayı ödeme alacak şahsın ödeme yapacak şahsa bir mail order formu iletmesi ile başlar. Formda kişisel bilgiler, ödeme tutarı, tarih gibi alanlar yer alır. Ayrıca, formda ödeme yapılması için kredi kartı bilgileri; kart numarası, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu istenir. Tabiki bu yöntemi kullanabilmek için kredi kartınızın mail order ödeme yöntemine açık olması gerekiyor. Her ödeme sisteminde olduğu gibi mail order yönteminin de bazı dezavantajları bulunmaktadır. Mail order formları doldurulurken tüm kart bilgileri yazıldığından bu bilgilerin herhangi bir üçüncü kişi ile paylaşılma, çalınma veya kaybolma riski bulunmaktadır.

Son dönemlerde ülkemizde giderek yaygınlaşan kara para aklama yöntemleri arasındaki mail order; posta ve çevrim içi yollarla illegal parayı, legal para haline çevirmektedir. Bu yöntem kendi içerisinde de farklı yollar barındırmaktadır. Gerçekte sipariş edilmemiş ürünler için ödeme yapmak veya sahte faturalar kesmek gibi. Suçlu kişiler, sahte veya yasadışı malları çevrimiçi pazar yerlerinde veya diğer platformlarda satışa sunarlar. Bu malların satışından elde edilen gelirler, yasa dışı faaliyetlerden kaynaklanan gelirlerin kaynağını gizlemek amacıyla kullanılır. Sipariş edilmemiş ürünler sipariş edilmiş gibi gösterilerek para aktarımı yapılabilir. Ürünler sonrasında sözde iade edilebilir ve sahte fatura kesilecek para alınabilir. Kullanılan bir diğer yöntem ise sahte ürünlerin satın alınması ve sonrasında bu ürünlerin gerçek ürünler gibi satılması. Kayıt dışı paranın aktarıldığı bir diğer yöntem de sahte faturalar kesmektir. Sahte fatura keserek kara paranın sahibinden para talep edilmektedir. Böylelikle kişi/şirket, alışveriş yapmış gibi parayı fatura kesen kişi/şirkete aktarmaktadır.

Mail order yoluyla kara para aklama, 

finansal suçların ciddi bir tehdidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemle mücadele etmek için sıkı yasal düzenlemeler, şüpheli işlemlerin tespit edilmesi, finansal izleme, eğitim ve farkındalık oluşturma, ve uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımı gibi bir dizi önlem alınması gerekmektedir.