erttttt-1

Bilişim teknolojileri ve dijital çağ İle birlikte yapay zeka, internet ağları, lOT(nesnelerin interneti), Blockchain, Metaverse, sosyal medya platformları, Facebook, Twitter, Watsapp, Google, YouTube, Messenger ve diğer tüm alanlar bizim tüm yaşantımızda  yeni bir sürece doğru sürüklemektedir.

İşte böylesi çok hızlı gelişen çağımızda mesleklerde hızla değişmektedir. Dijital çağın gereklerine uygun yeni meslekler ve beceriler oluşmaktadır. Klasik çağlardan yeni dijital bilişim teknolojileri çağına geçtiğimiz dönemde bugün ve yakın gelecekte bir çok yeni mesleklerin yıldızı parlayacak dikkatli tercihleri yapan geliştiren eğitim gören geleceğin yıldızları olacak. Kendi çevrelerinin, yaşam kaliteleriyle, başarılarıyla en çok önem verdikleri kişiler olacaklardır.

Gençlerimiz öncelikle birden fazla dil bilmeleri ve bilgisayarları mobil teknolojik cihazları iyi kullanabilmelidirler.

18-19.07.2022 tarihinde yapılan 3.231.409 öğrenci ÖSYM 'nin  AYT (Alan yeterlilik sınavı), TYT (Temel yeterlilik sınavı) girdiği sınav sonuçlarına göre 509.164 öğrenci üniversitelerin lisans bölümlerine, 512.881 öğrenci ön lisans bölümlerine,39.641 öğrenci özel yetenek bölümlerine 05.08.2022 tarihine kadar yaptıkları tercihlerine göre girecekleri ÖSYM tarafından açıklanmaktadır.

Üniversiteler tercih yapılırken Tıp fakültelerine ilk 50 bin, dış hekimliği fakülteleri ilk 80 bin, Eczacılık fakülteleri için ilk 100 bin hukuk fakülteleri ilk 100 bin, mimarlık fakülteleri ilk 250 bin  , mühendislik fakülteleri ilk 300 bin, öğretmen programları 300 bin öğrenci içerisinde yer alması gerekiyor.

Ülkemizde eğitim veren 209 üniversitenin 129 ' u devlet üniversitesi,78'i Vakıf üniversitesi, 2 vakıf meslek yüksekokulu bulunmaktadır.

Devlet üniversitelerinin 11'i teknik üniversite 2si güzel sanatlar üniversitesi,1 i yüksek teknoloji enstitüsü, Jandarma ve Sahil Güvenliği Akademisi, Polis Akademisi ve Milli Savunma Akademisidir.

Halen ÖSYM verilerine göre üniversitelerde ön lisans eğitiminde 3. 114.623 öğrenci, bu öğrencilerin 1.608.714 'u kadın,1.505.900 erkek tir.

Lisans eğitimi 4.676.657 öğrenci öğrenim görmektedir. Bu öğrencilerin 2.224.529 u kadın,2.452.128 i erkektir.

2022 öğrenim yılı yeni kayıtlarla birlikte 10.041.500 gencimiz üniversitelerde lisans eğitimi göreceklerdir.

343.569 gencimiz üniversitelerimizde yüksek lisans eğitimi görmektedirler.

Üniversite sınavına giren öğrenciler aldıkları puan ve sıralama ile eğitim görmek istedikleri kentte sevdikleri ve iş bulmakta sorun yaşamayacakları  bölümü tercih etmelidirler.

Bölüm tercihlerinde en önemli konu ise seçilen bölümlerde iyi iş bulmak, iyi gelir elde etmek, yüksek kariyer sahibi olacak şekilde gelecekte teknolojik gelişmelere yöneltebilecekleri meslek ve eğitimi yapmalıdır.

Sınav sonuçlarına göre tercih yapacak gençlerimiz ve aileleri dikkatlerini gelecekte yıldız olabilecek mesleki eğitimlere yönelmelidirler.

Dijital çağda gelişecek meslek ve eğitimler,

1-) Bilgisayar ve Sistemleri Mühendisliği: Bilgisayarlar ve Network ağlarının artması ile şirketlerce istihdam edilmek üzere çok aranacak mesleklerden olacaktır.

2-)Veri tabanı Yöneticiliği: Bilgisayar destekli veri tabanı üreten kişiler çok önemli yerlere gelebilecek tır.

3-) İnternet Güvenliği: Bu meslekte ilgili eğitim gören kendini geliştiren gençlerimiz bu meslekle çok iyi bir kariyer sahibi olabilecektir.

4-) Web Tasarım Uzmanlığı: Kurumlar, firmalar yaptıkları işler ve faaliyetlerini, tüm özelliklerini, her değişikliklerini Web Sitelerinde açıklayabilmeleri için iyi eğitimli Web Tasarım Uzmanlarına ihtiyaç duyabileceklerdir. Her geçen gün önemleri artmaktadır.

5-) Genetik Mühendisliği: Uzmanlar genetik biliminin geleceğin en önemli bilim ve mesleklerinden olacağını açıklamaktadır. İnsan gen haritasının bilişim teknolojileri ile birlikte çıkarılması ve geliştirilmesi ile birlikte insanın gelişmesi (sağlık, eğitim, fiziksel, zeka özellikleri) DNA çalışmaları ile daha güçlü, hastalıklara dayanıklı, yaşam süresinin uzatılması ile insan gelişim için yeni bir dünyanın yeni bir çağın başlangıcı olabilecektir.

Araştırmacılar Genetik Mühendisliği dijital çağın ötesi Genetik Çağı olacağını belirtmektedirler.

6-) Veri Bilişim Teknolojileri: Yapay Zekanın kendi meslekleri ile hibrid (karma) kullanılabilecek Avukatlık çok kıymetli bir eğitim olacaktır.

7-) Robot Teknisyenliği: Günlük yaşamımıza çokça girecek robotların görevlendirilmelerini ve çalışmalarını düzenleyecek çok önemli bir meslek olacaktır.

8-) Veri Bilimci Veri Analisti: Dijital teknolojilerin gelişmesi Bulut Bilişim, Blockchain, lOT(nesnelerin interneti-internet of things), Big Data(Büyük veri) teknolojilerin bu uzmanlara çok ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Veri yorumlamak için istatistik, yazılım ve matematik içiçe kullanılır.

9-) Drone Yöneticisi (İnsansız Hava Aracı ): Yakın gelecekte büyük, küçük dronlar tarım, lojistik, izleme, gözlem, kayıt, savunma ve diğer bir çok alanda yaşamımıza girmeye devam edecektir. Dronlarin kullanımı ayrı bir eğitim ve meslek olarak karşımıza çıkmaktadır .

10-) Yazılım Uygulama Mühendisleri: Yaşamımız her alanda dijitalleşmiş ve dijitalleşmeye devam edecektir .

Bütün bu dijital dünya bilgisayarlar, mobil teknolojiler ve tüm işletim sistemleri yazılım programları ve kodlamaları ile yapılabilmektedir. Bu nedenle Yazılım Mühendisliği ve Uygulamaları günümüzden geleceğe en önemli gelişen meslek ve eğitimdir.

11-)  lOT Uzmanlığı (İnternet of things) Nesnelerin interneti: Nesnelerin interneti ile makinelerin ve nesnelerin internet aracılığıyla ile birbirlerine bilgi aktarımı yapmaktır.

12-)  Üç boyutlu (3D) Üretim Mühendisi: 3D yazıcılar ile 3D üretim hızla gelişmektedir.

Gelecekte bu yazıcılar yaşamımızın her alanına girebilecek tır. 3D yazıcılar ve 3D üretim mühendisliği önem kazanacaktır.

13-) Yapay Zeka Mühendisliği: Bankacılık, Sağlık, inşaat, eğitim, hukuk, tekstil ve diğer tüm alanlarda en önemli geleceğin mesleği (matematik, yazılım, Büyük Veri Teknolojileri iyi bilmek gerekir.

14-) Robotik Mühendisliği: Robot Mühendisi uygun yazılım ve kodlama hazırlayarak robotların görev ve işlerim sistemlerini yapar .

15-) Siber Güvenlik Uzmanlığı: Dijital teknolojiler güvenli kullanımın önemini ortaya koymaktadır.

Kişilerin, kurumların, şirketlerin, kamu kuruluşlarının tüm bilgileri dijital olarak saklanmaktadır. Bu bilgilerin ilgisi olmayan başka kişilerin ulaşmasını engelleyebilecek meslek ve eğitim Siber Güvenlik İnternet saldırılarına karşı koruyucu bir kalkan görevi görebilecek tır.

Siber Güvenlik Uzmanlığı gelecekte değer verilecek meslekler arasında yer alacaktır.

16-) Yazılım ve Uygulama Geliştiriciliği: Bu ihtiyaçlara uygun yazılım programları sık kullandığımız yaşamımızı kolaylaştıran uygulamaları geliştirmek ve sürekli güncellemeler yaparlar.

17-) Oyun Geliştirme Uzmanlığı: Teknolojinin gelişmesi ve internet sosyal medya ağlarında geçen yasan sürelerinin artması oyun sektöründe hızlı gelişmesini sağlamaktadır. Bu nedenle Oyun Geliştirme Uzmanlığı sürekli gelişen ve aranan bir meslek olarak dijital çağın yıldızlarından olacaktır.

18-) Dijital Pazarlama Uzmanlığı: Teknolojinin gelişmesi dijital pazarlamayı çok önemli yapmaktadır.

Covid-19 süreci şirketlerin dijital teknoloji ile ticaret, sağlık, eğitim, spor, uzaktan çalışma, online alışveriş in gelişmesi dijital Pazarlama Uzmanlığı mesleğinin önemini artırmıştır.

Ayrıca Nanoteknoloji, Kişisel Veri Geliştirme, Artırılmış gerçeklik geliştirici, Bilgi güvenliği uzmanlığı, Dijital Dönüşüm uzmanlığı.

Bunların dışında Zeka Transfer Uzmanlığı bir bilgisayara insan zekasını yüklemek veya bir insan zekasına bilgisayar verilerinin transferi veya insan zekaları arasında iletişimlerin sağlanması.

Gelecekte düşünülebilecek veya uygulanabilecek bir alan geliştirme eğitimi.

2022 yılında üniversiteye başlayacak ve eğitim görecek gençlerimiz tercihlerini yaparken iş, gelecek meslekleri, kariyerlerinin gelişmesi için günümüzden geleceğe taşıyacak meslek beceri ve yetenekleri için Ülkemizde ve ABD, Japonya, Çin, Avrupa gibi gelişmiş ülkelerdeki üniversitelerin dijital çağın yıldızları olarak yazdığım bilişim teknolojilerine uyumlu mesleklerin eğitimini verebilecek bölümleri tercih etmeleri için dikkat çekmek amacıyla yazıyı okuyucularımızın gündemine taşımak istedim.

Gençlerimiz bilgisayarlar, mobil teknolojiler ve cihazlarını tüm fonksiyonlarıyla kullanmalı İngilizce ve en az başka bir dil öğrenmelidir.