"Türkiye’nin engelli bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı ve Avrupa’nın en büyük...

"Türkiye’nin engelli bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı ve Avrupa’nın en büyük outdoor engelli kampı Düşler Akademisi Kaş’ta Toplumsal Farkındalığı arttırmak için sürdürülebilir gelecek kampları düzenliyor."

Yaz tatilini değerlendirmek için farklı bir program yapmaya karar verdim. Bir sosyal sorumluluk projesine 1 hafta da olsa dahil olarak hem yoğun geçen çalışma hayatının stresini bir nebze de olsa azaltmak hem de toplumsal hayata faydalı olabilmek amacıyla yola çıktım.

WhatsApp-Image-2022-08-06-at-11.14.06-1

Kendimize ayırdığımız zaman kendi fiziksel ya da entellektüel gelişimimize fayda sağlayan bir vakit olduğu zaman hafızamızdan silinemeyecek güzel anılar oluşuyor ve hayat yolculuğunda geriye dönüp baktığımızda iyikimiz oluyor. Düşler Akademisi benim için unutulmaz anılardan biri oldu…

Sosyal sorumluluk projesi için araştırma yaparken Kızlar Sahada’ nın kurucu ortağı lise arkadaşım Kiraz Öcal Düşler Akademisi’ nden bahsetti. Düşler Akademisi; Alternatif Yaşam Derneği tarafından kurulmuş, dezavantajlı gruplara yönelik alternatif çözümler öneren, yenilikçi ve sürdürülebilir projeler üreterek Kaş da idealist bir hayat kampüsü kurmuş. Onları 3000 e yakın engelli bireylere tüplü dalış yaptırdıkları DALMAK ÖZGÜRLÜK’ tür projesinden duymuş olabilirsiniz.

Kiraz Öcal vasıtasıyla akademinin kurucusu Ercan Tutal bey ile iletişim kurduk. Her yıl sürdürülebilir Gelecek Kampları düzenlediklerini ve her hafta bir konuyu ele alarak alternatif kamplar düzenlediklerini belirtti ve bana bu sene hazırlamış oldukları yaz kampı programını gönderdi.

Eşitsizliklerin Azaltılması haftası yani 01 Ağustos 2022 – 05 Ağustos 2022 tarihlerinde Eğitmen olarak kampa dahil oldum.

Engelli Hakları, Ayrımcılık Yasağı, TİHEK Kurul Kararları ve Avrupa İnsan Hakları Kararlarını değerlendirdik. Katıldığım haftada her gün gönüllü eğitmenler haftanın konusuna uygun olarak eğitimler verdi. Aynı zamanda değişim yolculuğu için Türkiye’ nin Saygın Üniversitelerinden Gönüllü Öğrenciler ( Boğaziçi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp vb…) ister haftalık ister yaz boyunca projeye dahil olarak hem engelli hem de sosyal dezavantajlı bireylere destek olmak için bir aradaydı.

Geldiğimde inanamadığım bir köy ile karşılaştım. Kaş da Çukurbağ Köyü’ nde Düşler Akademisi ütopyanın prototipi idealist bir alternatif hayat kampüsü oluşturmuştu. Engelli bireyler başta olmak üzere toplumsal dışlanmaya maruz kalan tüm bireylerin sanat ve spor yoluyla hayata entegrasyonunu sağlamak amacıyla bir köy akademisi kurulmuştu. Akademiyi gezdiğimde tarih kitaplarında okuduğum Köy Enstitüleri’ nin ruhunu gördüm.  Kaş'ın Çukurbağ köyünde 30 yıldır atıl duran ilkokul ve çevresindeki arazi yeniden yapılandırılmıştı. Köyün eski ilkokulu ve etrafındaki alan, bir düşün sonucunda, tamamen gönüllülük esasıyla çalışan bir ortak yaşam ve öğrenme alanına dönüştürülmüştü.

Düşler Akademisi Bir Alternatif Yasam Merkezi. Akademiyi genel olarak değerlendirdiğimizde; Alternatif köy imece esasına dayandığı görülüyor ve proje gönüllü katılımıyla uygulama alanı buluyor. Bugüne kadar binlerce engelli bireye dalış yaptırılmış ve spor aracılığı ile  de toplumsal değişim sağlanmış.  Kültür ve sanat eğitimleri veren özel ve resmi kurumların yok saydığı, seçkinci tutumlarla ve ön yargılarla sanat eğitimi süreçlerine dahil etmediği engelli bireylere her türlü sahne sanatları - plastik sanatlar ve görsel sanatlar eğitimleri ücretsiz olarak DÜŞLER AKADEMİSİ’ nde veriliyor. Barter usulü gönüllü çalışanların yeme – içme, konaklama ihtiyaçları karşılanıyor.

Türkiye de 20 yıl devam edebilen ve personeli olmayan tek sosyal dönüşüm projesi olan Alternative Camp hayata geçirilmiş.

Kendine yeterlilik ve doğal yaşam döngüsünde tarımsal üretimin yapıldığı ekolojik yaşam da bu köy de sağlanmış. Gönüllüler ve katılımcılar kendi yetiştirdikleri sebze ve meyveleri yiyorlar. Yerleşkenin etrafında geliştiği Çukurbağ İlkokul binasının tarihsel ve doğal dokusu korunarak restore edilmiş. Dezavantajlı ve profesyonel müzisyenlerin beraber çaldığı Social Inclusion Band bir çok mekanda sahne alıyor. Düşler Film, Düşler Kumpanyası gibi tüm sosyal işletmelerden elde edilen gelirler de tekrar proje de kullanılıyor. Akademide profesyonel kayıt yapılabilecek bir ses stüdyosu da var. Mehmet Uluğ Müzik Evinde Canlı ne şarkılar, türküler, şiirler dinleme fırsatım oldu. Engelsiz müzik ziyafeti ve şiir dinletisi hayatımın en güzel anılarından biri oldu.

Sosyal girişimciliğin ne kadar zorlu bir yol olduğunu hepimiz biliriz. Fakat Alternatif Yaşam Derneği yılmadan, gönüllüler ile birlikte, zihinsel ve gelişimsel farklılıkları olan bireylerin sosyal hayata, okullara ve topluluklara başarılı bir şekilde entegre olmaları için Düşler Akademisi’nde mücadele veriyor.

Türkiye’nin engelli bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı ve Avrupa’nın en büyük outdoor engelli kampı Düşler Akademisi Kaş’ta Toplumsal Farkındalığı arttırmak için sürdürülebilir gelecek kampları düzenliyor. Engelli ve sosyal dezavantajlı bireyler topluma kazandırılıyor. Gittim, bizzat şahit oldum dokundukları yüreklere… Kimi zaman gözlerim doldu kimi zaman umutla baktım geleceğe…

[aigpl-gallery-slider id="165198"]

Türkiye'yi geçtim dünyaya örnek bir proje

Sağlık turizmi anlattım birçok seminerde. Gördüklerim Engelli Sağlık Turizmi olarak da adlandırılabilirdi bir nevi ama bu tanım az gelirdi. Bir köy alanı ve Engelsiz Yaşam için dizayn edilmiş… Gönüllülerin gözetiminde gün boyu dalış yapan, at binen, ritim atölyesine katılan, resim yapan, şiir - şarkı seslendirme kayıtları yapılan engelli ve sosyal dezavantajlı gençler hayata engelsiz katılıyor ve özgüvenleri artıyor. Onlar için sosyal gelişim ve sanat merkezi burası. Gelen gitmek istemiyor. Katılan gençler Düşler Akademisi sayesinde hayata bakış açılarının nasıl değiştiğini anlatıyor.

Sivil toplum kuruluşları için kesintisiz 25 yıl mücadele vermek, belki söylemek kolay geliyor ama bir çeyrek asır mücadele vermek günümüzde örneğine çok az rastlanılan bir durum. Yaratılan etkinin sürdürülebilir olması ve insanların hayatında kalıcı değişim yaratması uzun soluklu olmasını sağlamış. Farklılığın, renkliliğin ve özgür kişiliklerin birlikteliği zenginliktir. Bu zenginliği fark eden, ettiren ve çoğaltmak için sadece bugün değil her gün çalışmalarını sürdüren bir Akademi. Sanat ve sporun, gelişen teknolojinin gücünü kullanarak dönüşüm yolunda ilerlemiş ve binlerce hayata dokunmuş. Düşler Akademisi’ nde gördüm ki engelsiz ve eşit bir yaşam mümkün. Daha eşit daha insanca ve daha yaşanabilir bir gelecek mümkün…

Kendime ayırdığım zaman hem kaliteli hem de topluma faydalı olduğunu hissettiğim bir şekilde geçti. Bir yandan da sıra dışı bir deneyim edindim. Şezlongda yatarak, televizyon karşısında dinlenmek yerine ömür yolculuğumda unutamayacağım anılar yaşadım. Engelsiz yaşamı deneyimlememi sağlayan Düşler Akademisi’ ne, kurucusu Ercan Tutal beye ve gönüllülük projesi sponsorlarına teşekkür ediyorum. Dünya sizinle daha güzel bir yer…