Bilişim veya Bilişim Teknolojileri, bilgisayarlar, akıllı mobil telefonlar, tüm dijital ve elektronik cihazlar ışık hızında iletişim sağlanması , internet ve bulut bilişim ağları üzerinden verilerin gönderilmesi, işlenmesi, iletilen tüm bilgilerin arşivlenmesi, güvenli olarak kullanılması uygulamalarını yaşamımızdaki bankacılık, finans, eğitim, üretim ve otomasyonları, yapay zeka, e-devlet, e-ticaret, sağlık, ulaşım, siyaset, toplumların  kişilerin iletişimi ve diğer tüm alanlarda kullandığımız kullanmak zorunda olduğumuz çağlar boyu kullanacağımız en önemli teknolojik yeniliklerdir.

Böylesi yenilikler her geçen gün daha yeni daha başka süreçlere doğru toplumları, kurumları, kişileri sürekli taşımakta taşımaya devam ettireceklerdir.

Bilişim teknolojileri bilginin her an isteyen tüm kişi ve kurumlar tarafından ulaşılabilir olması gelişen mobil akıllı telefonlar, bilgisayarlar, dijital teknolojiler ile her tür veriye ulaşılmaktadır. Bilgisayarlar, tabletler, mobil cihazlar ve kullanımları yazılım, uygulama ve teknik destek hizmetleri ile içiçe geçen sistemlerdir.

Bilgiye kolay ve hızlı erişim, Dijitalleşme, istenilen kişi ve kurumlar ile zaman ve mekan hız kavramı olmadan iletişim kurabilmektedir.

Bilginin paylaşımı ile her kişiye ulaşım, zamanı doğru kullanım, hızlı karar alma ve uygulama , işlemlerin hatasız yapılması, yaşamın eğitim, sosyal, sağlık, kültür, ekonomi, toplumların iletişimi ve tüm alanlarda kolay kullanımı ile Bilişim Çağı olarak yeni  uygarlıklar ve dünyada bulunmaktayız.

Bilişim Çağı gelişmiş bilgisayarlar network ağları, mobil akıllı iletişim teknolojileri, uydular, gelişmiş insan-bilgisayarlar, mobil akıllı telefonlar bütünleşmesi, dijital verilerle, yeni düzlemlerle içiçe geçmekteyiz.

Bilişim teknolojilerinin gelişmesi günlük yaşamda uygulamaları olarak Sosyal Medya 'nın etkileri her geçen daha çok artmaktadır.

Sosyal medya, internette aradığımız, kullandığımız ve içerikler ürettiğimiz iletişim platformları olarak yeni etkileşimleri tanımlanabilir.

Klasik basın yayın ve medyanın Web 2.0 ile kullanılmaya başlanması tek yönlü içerik paylaşımından çift yönlü bilgi ve verilere erişmektir.

Dünyada ve Ülkemizde en etkin en fazla kullanılan Sosyal Medya Ağları; Facebook: Sosyal Ağ Sitesi, YouTube: Sosyal Ağ, canlı yayın ve paylaşım, Google Plus: Dijital kimlik, sosyal ağ, WhatsApp: Karşılıklı iletişim, Sosyal Ağ, Instagram: Fotoğraf ve video paylaşım ağı, LinkedIn: Profesyonel ağ sitesi, Windows Lice: Sosyal Ağ, Tik Tok: Çince Douyin ; video paylaşım, canlı yayın, sosyal medya ağları,

Dünyada

YouTube %67, WhatsApp %82, Facebook %62, Instagram %57, Twitter %20,Tik Tok %16,

Ülkemizde

İnternet erişimi %94 kişilerin internet kullanımı %85 'dir.

WhatsApp %80, YouTube %63, Instagram %67, Facebook %62, Twitter %20, Tik Tok %13 olarak kullanılmaktadır.

Sosyal Medya ile birlikte Sosyal Medya Fenomenleri ve Sosyal Medya Trolleri yeni tanımlar olarak yaşamımıza girmişlerdir.

Sosyal Medya Trolleri veya Troll: İnternette insanların keyfini kaçırmak, huzurunu bozmak, tartışma yaratmak, hakaret içerikli ve alaycı ifadeler kullanmak yoluyla veren kişi (kişiler) diye tanımlanabilir.

Sosyal Medya Fenomenleri, belirli konularda kişisel deneyimlerine bağlı içerik paylaşımları yapan ve bu paylaşımlarla çok fazla sayıda takipçi sayısına ulaşan kişilerdir.

Çeşitli sosyal medya platformlarında takipçisi yoğun olanlara İnfluencer (etkileyici kişi), Blogger, Fenomen, YouTuber, Celebrity gibi tanımlar verilmektedir.

Akıllı mobil cihazlar ın çok yoğun kullanımlara internet kullanımlarının %85  lere ulaşmasıyla sosyal medya platformlarının çok geniş etkileşim ağlarına sahip olması ile bu alanlarda sosyal medya fenomenlerinin önemini, tanıtım, reklam, pazarlama, algı yaratma ve günlük yaşamlarımızı bilişim teknolojilerinin oluşturduğu sosyal medya ağlarına daha bağımlı hale getirmekte kişilerin yaşam alışkanlıkları her geçen gün değişmekte , bireylerin gerçek kişiliklerinin sanal kişiliklerde oluşmakta, sanal kişilikler ,isimler çoğu zaman ön plana çıkmaktadır.

İşte böylesi dönemde sosyal medya platformlarında sosyal medya fenomenleri yeni birer toplumsal güç haline gelmektedirler.

Böylesi güçlü sosyal medya fenomenleri insanların yiyecek, içecek, spor, eğlence, eğitim, müzik, kültür, siyasal tercihleri diğer tüm alanlarda etkilemekte, yönlendirmekte, istenilen şekilde algı yaratılmaktadır.

Ülkemizde milyonlarca kişiyi etkileyen sosyal medya fenomenleri algı yaratan, ilgi çeken, takipçiler oluşturmaktadır.

Sosyal Medyada aynı zamanda sahte(fake) hesaplar ve Troller oluşmakta  böylesi fake hesaplar ile oluşturulan Troller toplumları, kurum ve kişileri diledikleri gibi veya kendi düşüncelerine uygun bir şekilde algı oluşturma, yanıltmalar ile kendi çıkarlarına veya kendilerinden isteyenlerin isteklerine uygun siyasal, sosyal diğer tüm alanlarda olumsuz, olduğundan farklı yönetmektedirler.

Özellikle ülkelerin, yönetimlerinin, siyasi partilerin, meslek kuruluşların, işçi sendikalarının, derneklerin çalışmaları sosyal medya ağları ve iletişimi ile daha farklı olarak gelişim gösterebilecektir.

Bursa'da ilkokul öğrencisi Tuana Ulusoy Kasım ayında yapılan İlkokul Temsilciliği seçimini kazanırsa ünlü rap şarkıcısı sosyal medya fenomeni Sefo'yu okula getireceğini vaat etmiş .

İlköğretim öğrencisi Tuana seçimi kazanması üzerine ünlü rap şarkıcısı Sefo sosyal medyadan öğrencinin seçim vaadini sosyal medyadan öğrenmiş ve okul yönetimi ve seçim kazanan öğrenci ile iletişim kurarak okula gelmiş okulda öğrencilere konser vermiş birlikte resim çekilmiş ve sosyal medyada paylaşmıştır.

Yaşanan bu seçimden görüldüğü üzere seçim yarışlarında sosyal medyayı doğru kullanmak, kitleleri heyecanlandıracak, sevindirecek vaadler ile başarılı sonuçlar alınacağını göstermektedir.

Seçimler sürecine girdiğimiz bu süreçte tüm kamu kurum ve kuruluşları mutlaka Bilişim Teknolojileri sorumlularını bünyelerinde bulundurmaktadır.

Ayrıca Sosyal Medya sorumlularını da görevlendirilmektedir veya görevlendirileceklerdir.

Sosyal medya platformlarının önemi seçimler yaklaştıkça toplumumuzun oy kullanma tercihleri siyasi partilerin çok yönlü sosyal medya kullanım tercihlerini geliştirilecek özellikle sosyal medya fenomenleri, fake (sahte)  hesaplar ve Troller ile karşıt partilerin yaptıklarını, anlayışlarını, görüşlerini kötüleme karalama çok yoğun bir şekilde sürmektedir, sürecektir.

Sosyal Medya ağlarındaki Troller ile dezenformasyon, kötüleme kampanyaları çok yoğun gelişecektir.

Bu nedenle günümüzde ülke yönetimlerinde söz sahibi olabilecek partiler Bilişim Teknolojilerini , Dijitalleşmeyi, Sosyal Medyayı yoğun bir şekilde kullanmak zorunda kalacaklardır.

Klasik seçim çalışmaları partilerin küçük, büyük mitingleri sokak ve esnaf ziyaretleri yerini sosyal medya platformları interaktif, online siyaset ve parti çalışmaları aday tanıtım süreçlerine doğru gelişecektir.

Günümüzde tanımlanan demokrasi ve işleyişinde seçimler, partiler, işçi sendikaları, meslek örgütleri, dernekler yerine sosyal medya platformlarında oluşabilecek daha gelişmiş, daha etkin, daha dinamik toplumsal ağlara dönüşebilecektir.

Gelecek daha farklı gelecek...