AHMESSS

Blockchain Web 3.0 oluşturmak için yaygınlaştırılmış elektronik defter olarak tanımlanabilir.

Merkezsiz kayıt ağ zinciri olarak geliştirilmektedir.

Blockchain 2008 yılında Bitcoin kripto parayı dünyaya tanıtan Satachi Nakamoto isimli kişi yada grup tarafından bulunmuştur.

Blockchain bir işlemi içeren her türdeki bilgi dosya sisteme işlenebilir önceki blokların üstüne eklenir ve yeni blok oluşturmaktır. Tüm bloklar zaman sürecine göre birbirine bağlanır.

Blockchain blok zincir işlem kayıtlarını eşler arası düğümler aracılığıyla birbirine bağlı ağlar içinde zincir olarak bilinen çeşitli veri tabanlarında saklayan dijital veya elektronik defter denilen bir arşivdir.

Herhangi bir merkez veya otoriteye gereksinim duymayan verilerin dağınık ağ üzerinde saklandığı kayıt teknolojileri Blockchain veya blok zincir olarak tanımlanabilir.

İlk kripto para birimi ile hayatımıza giren blockchain eski verilerle düzenlenemez. Geleneksel veri tabanlarıyla değil işlemlerin ardarda sıralandığı dijital bir kayıt defteri şeklinde işler.Veriler giriş tarihine göre sürekli sıralanır. Her blok daha önceki bloğun şifrelenmiş kodunu içinde barındırarak değişikliklere karşı güvenlik sağlar. Her bloğun şifreleri özet kodu(hesh) öncekilere şifreli bağlı olduğundan tüm bloklarda değişiklik oluşturur.

Böylece verilerin değişmediği sürekli emin olunur.

Blockchain tabanlı oluşturulan sosyal medyalar Facebook, Twitter gibi Steemit ve Akasha oluşturulmuştur. Ancak çoğunlukla kripto para kullanıcıları tarafından kullanılmaktadır. Steemit Akasha sanal gerçeklik (VR) destekli Metaverse teknolojilerini geliştirmektedir. Dropbox, Google Drive,Storj ve PFS ile tüm bilgi ve dosyaların merkezsiz bulut internet ağı ile depolama ve erişim işleyişini sağlamaktadır.Blockchain tabanlı

Steemit ve Akasha sosyal medya web platformlarından Akasha evrende meydana gelen hiçbir olayın hiçbir hareketin yok olmadığı hepsinin izler bıraktığı bir teozof terimdir.Akasha Hava(vayu), Ateş (tejaş),Su(apas), Toprak (prithivi) ile yaşamın özüne sahip 5.element (Aefher) antik simyacılara göre tanımlanamayan madde yaşam için gerekli tüm elementeri içinde bulundurmaktadır.(oksijen helyum,hidrojen,neon ).

123455VB

Web 3.0 nedir

Web 1.0 1990 -2000 interneti gözlemleme, içerik oluşturma (okunur web)tek yönlü sabit içerikli online kitaplık, kendine verilenleri okuma, HTML tabanlı Web olarak kullanılır ve ekleme yapılamıyor,

Web 2.0 (2000-2010)

Kullanıcı merkezli ve işbirlikçi ortam ile web 2.0 ile popüler dönem kullanıcı içeriğe üretime katılarak, paylaşımlarla bağlantı platformları meydana getirilmiştir. Kullanıcılar karşılıklı sosyal etkileşimle bağlantı kurduğu sosyal web dönemidir.

Sosyal Medya bilgiye erişim, bilgiyi düzenleme ,bilgiyi paylaşım, web blog Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, Vikipedi gibi web siteleri web 2.0 ile gelişmiştir.

Web3.0 (2010-2020) web 2.0 devrimi dijital dünyaya aktarılan içeriklerin anlamlandırıldığı web 3.0 tanımıdır.

İnternet kontrolü insanın elinden çıkıp verilerin doğrudan bilgisayarlar tarafından okunabilecek anlamlandırılabilecek yapılandırma ve Yapay Zeka yaklaşımları ile akıllı hale gelen web ortamı ve bu dönem "Semantik Web" dönemi ya da makinelerin öğrenmesinin geliştiği dönemdir.

Web 4.0 kişisel dosya veri ve içeriklerin depolanmasında internet tabanlı bulut bilişim uygulamalarının gelişmesi, işletim sistemlerinde tüm uygulamalar fiziksel cihazlardan çıkıp tamamen sanal network üzerinden kurulduğu gerçek ve sanalın içiçe geçtiği teknolojidir .

Web 4.0 teknolojileri ile Yapay Zeka ve artırılmış gerçeklik ön planda tüm kullanılan cihazların internete bağlanması nesnelerin interneti (lOT),bu dönem Simbiyotik Web yada Akıllı Web olarak insan gibi düşünen Yapay Zeka sürecidir. Tüm işletim sistemleri dünyanın her yerinde her an sınırsız boyutta bulut ağlardan internet erişimine ulaşır.

12WSAAAA

Genel olarak Web  tanımlarını yaptıktan sonra web 3.0  ı daha yakından tanımak istersek,

Web 3.0 teknolojileri internet kontrolü yapay zeka yöntemleri ve yazılımlarıyla yorumlanıp sonuca ulaşılmasını sağlayan teknoloji ile çözümler daha akıllı hale gelmektedir.

Bu dönem Semantik Web veya makinelerin öğrenmesinin geliştiği dönem olarak tanımlanabilir.

Semantik Web karmaşık insan isteklerinin Yapay Zeka ile hızla anlaşılan Web de bulunan bilgilerin kullanılmasıdır.

Web 3.0 insan uğraş ve isteklerinin Yapay Zeka ile analiz edilmesi reklam ve tanıtım da yeni bir boyut demektir.

Kişiler sosyal medya Web siteler, internet ağları içeriğinde tanıtımlar, beğeniler, paylaşımları ile ilgilerini çözümler.

Web uygulamaları görüntü işleme teknolojisi ile yüklenen fotoğraflarda yüz tanıma, kişi etiketleme, video zekası ile birleşerek asistan uygulamaları web 3.0 ile gelişmektedir.

Web 3.0 ile banka finans işleyişi tamamen Dijitalleşme, aramaların sesli komutla yapılması, VR(sanal gerçeklik) gözlük, Yapay Zeka, kriptolar(şifreler), merkeziyetsiz veri ağları yaşamımıza girmiştir. Metaverse Web 3.0 ile başlangıç düşüncelerini oluşturmuştur. Asıl gelişmeler web 4.0 ile olacaktır.

Web 3.0 kullanım kolaylığı, coğrafi kısıtlamaların olmadığı, kripto (şifreleme) korumalı sürmesi, güvenli kontrol ile kişiye zararlı çalışmaların kontrol ve engellenmesi gelişecektir.

Açıklık ve şeffaflık her kullanıcı istediği veriyi izleyebilir.

Yapay zeka hızlı doğrulayıcı gerçek bilgiler sunar.

Sanal gerçeklik 3D grafik VR (sanal gerçeklik) teknolojileri kullanımıyla gerçek ve dijital dünya iç içe geçebilecektir.

Gelecek Metaverse sanal evrenle kusursuz bileşimi web siteleri üç boyutlu tasarımlarına lOT (nesnelerin interneti) cihazların eklenmesine olanak sağlayabilecek fiziki nesneler dijital olabilecek.

Ubiquity ile internet her kişi, cihaz tarafından her yerde bulunabilir her zaman sınırsız kullanım sağlanabilecektir.