“Yörük Müzesi” 1207 yılında sonra Antalya Türk hâkimiyetine girdi v...

“Yörük Müzesi”

1207 yılında sonra Antalya Türk hâkimiyetine girdi ve bu tarihten itibaren belirli aralıklarla yöreye gelen Yörüklerin yerleşimine sahne oldu. Yörükler, Akdeniz sahil şeridinde kışlayıp Torosların yüksek düzlüklerinde yaylarken hayvancılığın yanı sıra tarımla da uğraştılar. Engebeli ve sarp Torosların doğal geçitlerini göç yolu olarak kullanıp yaylaklarına ulaştılar. Yüzyıllar boyunca Antalya, hummalı hazırlıklardan sonra başlayıp büyük bir düzen içerisinde kışlak, yaylak ve güzlek arasında dönüşümlü olarak devam eden Yörük göçüne tanıklık etti. Yörük kültürünü kendi kültürünün en önemli bileşeni yaptı.

Yörükler kışlak, yaylak ve güzlek arasında iklime uyum sağlamak ve hayvanlara otlak alanlar bulmak amacıyla belirli dönüşümlü olarak ve mevsime göre düzenli bir şekilde göç ederler.

Teke Yörükleri arasında söylenen: 

“Cefa istersen ek-biç,

sefa istersen kon-göç,

ekme bağ bağlanırsın,

ekme ekin eğlenirsin,

çek deveyi güt koyunu,

bir gün olur beylenirsin” 

sözü Yörüklerin göç hakkında düşüncelerini gözler önüne serer. Antalya’nın önemli kültürel değeri olan Yörük kültürü zamanın yıpratıcı etkisine karşı koyup hala varlığını devam ettirse de bu kültürü yaşayanların sayısı günden güne azaldı.

Bu sebeple Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından Manavgat’ın Evren Mahallesi’ne Özel Yörük Müzesi kurulmuş. Yörük kültürünün tanığı 1000’e yakın etnografik nitelikteki eserin sergilendiği müzede; Yörüklerin Mekanları, Yörüklerde Sosyal Hayat, Dokumacılık ve El Sanatları, Hayvancılık, Tarım, Mutfak Kültürü konuları ziyaretçilere tanıtılmaktadır.

Yaklaşık 4000 m²’lik bir alana kurulan Özel Yörük Müzesi’nde ayrıca Yörük yaşantısını, gelenek ve göreneklerini ziyaretçilere iyi bir şekilde tanıtmak ve müzenin açık hava sergilerini daha anlaşılır kılmak için heykellerle canlandırmalar yapılmış. Yörük göçü, hayvancılık ve Yörük kültürünün önemli bir eğlencesi olan yağlı güreş sporu heykellerle ziyaretçilere tanıtılmakta. Ayrıca müzenin açık hava sergi alanında 3 tip Yörük çadırı ziyaretçiler tarafından izlenebilmektedir. Yörük kültürünü yaşatmak, doğru anlatmak için yerinde tespit edilen ve bağışçılarından edinilen nitelikli eserler ziyaretiçilerini bekliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesine ve emeği geçen herkese teşekkürler.

Antalya Büyükşehir Belediyesinin, Geçmişle bugünü birbirine bağlayan Özel Yörük Müzesini gezmek isteyenler için açık adresi:

Evren Mh. Küme Evleri No:8 07600 Manavgat/ANTALYA

Müzeden Görüntüler,


   

Kaynak Yörükmüzesi