Nicola TESLA

 

Elektrik Uygarlıklar Yapay Zeka

 

Elektrik günlük yaşamımızdaki aydınlatmadan, makinelerin kullanımına, televizyon yayınlarına, Endüstri 2.0' dan Endüstri 4.0 'a Toplum 5.0'a gelişmelerin sürmesine bilgisayarlara, dijital teknolojilerin bilişim çağı, mobil iletişim ile web.4.0' ın metaverse, yapay zekâ, Twitter, Facebook, WhatsApp, Instagram, Google, internet, bulut bilişim ağları, blockchain, dijital coin, eğitim, sağlık, hassas tarım, havacılık ve Uzay teknolojileri, akıllı kentler, e-ticaret, finans, medya , sosyal medya bu uygarlık süreçleri binlerce yılın birikimleri zekâ ve yapay zekâ uygulamalarının içiçe düşündüğü yaşamayız.

Elektrik insanlığın uygarlığı yaşadığımız doğanın toplumların gelişmesinde ki çağlar boyunca en önemli teknolojik buluş olarak kabul edilebilir. Akım (+) pozitiften( -) negatif yöne hareket eder, gerilim akımın akmasını sağlar Akım birimi Amper, gerilim birimi Volt tur.

Alternatif akım (A.C Alternating Current) elektronların sürekli yön değiştirdiği, Doğru Akım (D.C Direkt Current) elektronların tek yönlü hareket ettiği elektriksel ifadelerdir . Alternatif akım şebekeden veya generatörden üretilir.Doğru akım güneş enerjisi hücre (foto voltaik) , pil veya akülerden sağlanır.

A.C evlerde, işyerleri, sanayi tesisleri,sokak ve cadde aydınlatmaları gibi genel yaşam alanlarında günlük kullanımlarda ,

D.C elektronik cihazlar,TV, bilgisayarlar, elektrikli taşıtlar ( metro-tramvay), telekominikasyon teknolojileri,maden arıtma ve kaplamacığı gibi alanlarda yaşamımızın olmazsa olanlarıdır.Elektrik Alçak gerilim ve yüksek gerilim , kuvvetli akım ve zayıf akım diye kullanım alanlarına göre tanımlanır.

Elektriğin tarihsel sürecinden çağımızdaki kullanımlara kadar parametre ve birimleri gelişmiştir.

Tarihteki ilk elektrik mucidi 1752 yılında yaptığı deney ile ABD kurucu babalarından Benjamin Franklin'dir. Bir uçurtma ve elektrik anahtarı ile yıldırımdan kaynaklanan elektrik kıvılcımını kontrol eden bu deney bilim insanları tarafından elektriğin icadı olarak kabul edilir.

Kimyasal reaksiyonlar ile ilk elektrik üretimi 1800 yılında Alessandro Volta tarafından yapılmıştır. Bu keşifte pozitif ve negatif yüklü iki ucun bağlanması ile ilk elektrik akımı üretilmiştir.

Dünyada ilk elektrik kullanımı Fransa Lyon kentinde 1760 yılında sokak aydınlatmalarında denenmiştir.

Ülkemizde ilk elektrik üretimi ve kullanımı 1902 yılında Tarsus'ta bir su türbinini çalıştırmak için 2.kw(2.000) w üretilmiştir. Genel elektrik kullanımı için Silahtarağa dizel santrali 15 MW 1915 yılında üretime geçmiştir.

Günümüzde ABD 4.500, Çin 8.400, Hindistan 1.600 , Rusya 970, Japonya 902, Brezilya 567, Almanya 524 , Kanada 546, Güney Kore 527 , Türkiye 351 Giga watt .h/yıl elektrik tüketimi yapılmaktadır.

Elektriğin parametrelerinden bazılarının birimlerinin icadı elektriğin çağımızdaki kullanım sürecini belirlemiştir.

1-Elektriki yük (birimi Q Coulomb)-Charles Coulomb 1736-1806

2-Güç( Watt W)-James Watt 1736-1819

3-Gerilim (Volt V)-Alessandro Volta 1745-1827

4-Akım Şiddeti(Amper A) Andre Ampere 1775-1836

5-Direnç (Ohm R) George Ohm 1789-1854

6-Kapasitans( Q) Michael Faraday 1791-1867

7-İletgenlik (Siemens/cm) Werner von Siemens 1816-1892

8-İş (Joul j) James Frescott Joul 1818-1889

9-Frekans(Hertz H) Herrich Hertz 1857-1894

10- Manyetik Akı yoğunluğu (Tesla Q) Nicola TESLA 1856-1943

Manyetik akı yoğunluğu Q birimi TESLA elektrik yükün manyetik karşılığıdır. B harfiyle gösterilir.

Nicola TESLA Sırbistan doğumlu ABD yurttaşı mucit, elektrik ve makine mühendisi, fütürist bilim insanıdır.

Albert Einstein,Dr John Von Neumann ve Nicola TESLA 1925-1932 yılları arasında Einstein 'nın Birleşik Alan Teorisi üzerinde Princeton Üniversitesinde güçlü bir elektromanyetik alan oluşturup ışık ve radar sinyallerini bükerek optik görünmezlik sağlama çalışmaları yapmışlardır.

Ayrıca maddenin ışık hızına ulaşmasının deneyleri ile zamanda yolculuk yapılabileceği üzerine çalışmalar yapmıştır.1984 yılında yapılan Philadelphia Deneyi filminde kuvvetli elektromanyetik alan etkilerinin madde ve insanlar üzerindeki etkileri konu alınmıştır.

Nicola TESLA alternatif akım (A.C) elektrik kaynağı sistemine elektriğe verdiği katkılar ile tanınmaktadır.AC motorlar,generatörler, elektriki deşarj tüpleri,X ışını, görüntüleme, yüksek frekans ve yüksek gerilim ile kablosuz elektriki aydınlatma, kablosuz enerji iletimi, manyetik rezonans, 1893 yılından 1920 yılına kadar Edison ile ark aydınlatmaları cadde ve sokak aydınlatmalarında çalışmaları,dönen manyetik alanlar, elektrik enerjisinin ekonomik iletimi ve dağıtımı için gerilim yükseltici ve alçaltıcı transformatörler,mekanik güç sağlamak için alternatif akım motorları,  senkron motorlar ile nehirlerdeki akan sulardan  hidroelektrik santrallerinde senkron motorlar ile elektrik üretimi tasarlanmıştır.Niagara şelalesinden elektrik üretimi yapabileceğini Budapeşte 'de açıkladı .

Floresan lamba,3 fazlı elektrik iletim ve dağıtım sistemleri, radar ,MR , uzaktan radyo kontrolü, yüksek frekans ve yüksek gerilimin geliştirilmesi, modern elektroniğin teknolojilerde kullanımı, yüksek frekans TESLA bobini ile neon tüpü ile floresan aydınlatmasının gelişmesi, mekanik ossilatör ile fiziksel titreşimler ve rezonans, vibrasyon çalışmalar Long İsland 'da 62 mt yüksekliğinde 22,5 mt çapında radyo verici yaptı,bu radyo verici ile ilk insan yapımı şimşeği oluşturdu.

Nicola TESLA 'nın IQ şunu 160 'ın çok üzerinde olabileceği uzmanlarca belirtilmektedir.

ABD de  elektrik, elektronik, manyetik alan, mekanik, radyo dalga, yüksek frekans gibi 700 civarında pateni olduğu belirtilmektedir .

1943 yılında yaşadığı otel odasında öldüğünde çok büyük bir borç krizindeydi.

Elon Musk üretimini yaptığı elektrikli araçlara TESLA adını vermiştir.6 ülkede SpaceX olarak TESLA elektrikli otomobil tesisleri kurmuş ülkemizde de TESLA elektrikli otomobil, Uzay çalışmaları, Bilişim teknolojileri ile ilgili yatırımların görüşmeler devam etmektedir.

Elektrik elektronik, bilişim, dijitalleşme, internet, bulut bilişim ağları, mobil teknolojiler, sosyal medya, Google, Yapay Zeka ve zeka gelişmeleri çağımızda uygarlıkların, toplumların, yeni boyutlara gerçek ve sanal gerçeklik içiçe geçtiği sonsuz evrendeki insan doğa yaşamlarındaki gelişmeler TESLA, Watt, Newton, Ampere, Coulomb, Faraday, Ohm, Volta, Siemens, Joule, Hertz, Marie Curie ve adını sayamadığım onlarca bilim insanları, bilge, mühendis , mimarların emekleriyle, hayal güçleriyle, özverileriyle, üstün zekaları ile mümkün olmuştur.

Bu yazıma katkılarından dolayı Kalp Damar Cerrahisi Uzman Dr. Alaaddin Pekedis'e teşekkür ediyorum.