Örgütlenme Gereksinimi ve Önemi Dernek örgütlenmesine bir örnek; Deveci Gençlik Spor Kulübü Derneği Tar...

Örgütlenme Gereksinimi ve Önemi

Dernek örgütlenmesine bir örnek; Deveci Gençlik Spor Kulübü Derneği

Tarih boyunca insanoğlu ortak amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelmeye çalışmış ve kişilerin bir araya gelmelerinin etkisi eski çağlardan bu yana dikkate alınmıştır. Uygulama alanında ilk adım, ilkçağda Roma’da on iki levha kanunlarıyla, kanunların ihlal edilmemesi şartıyla dernek kurulmasına izin verilmiştir.

Bireyler, karşı karşıya geldikleri problemleri çözebilmek için başkalarıyla bir araya gelirler ve ortak görüş ve çıkarları paylaşan diğer kişilerle güç birliği yaparlar.

Dernek, çoğu durumda genel bir yarar için çalışmak, sorumluluklar almak ve sosyal gelişmeler karşısında bir ölçüde etkili olmak üzere kişilerin bir araya gelmesiyle oluşan, gönüllülük esasına dayanan ve kar amacı gütmeyen kişi topluluğudur.

Dernekler kişi topluluğudurlar ve manevi bir amaç güderler. Derneklerin unsurları konusunda görüş ayrılıkları olmakla birlikte, genellikle bu unsurların kişi, ortak amaç, süreklilik, organizasyon ve gönüllülük olduğu söylenebilir.

Dernek bir üst kavramdır. Örneğin, bilimsel amaç güden kurumlar, eğlence ve spor amacı güden kulüpler, siyasi amaç güden siyasi partiler ile çalışanlar arasında dayanışmayı sağlayan ve işçilerin çıkarlarını koruma amacı güden sendikalar derneklerin birer çeşididirler.

Yakından takip ettiğim bir derneğin, Biz olma yolunda sürdürdükleri mücadeleyi ve dernek sürecini paylaşmak istiyorum sizinle,

Dernek kurma özgürlüğü bireyin gelişimi için olduğuna inanan Adana’nın Köklü ailelerinden Adana Devecileri tamda yukarıda bahsettiğimiz ortak amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelme ihtiyacı kapsamında 2018 yılında resmi olarak dernekleştiler.

Adana Devecilerinin kurduğu, Deveci Gençlik Spor Kulübü Derneği, kısa zaman zarfında birliktelikleri açısında önemli yol kat ettiklerini ve güzel işlere imza attıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

3 Şubat 2019 yılında ilk genel kurulunu gerçekleştiren Deveciler, üyelerine yönelik aktif çalışmalar kapsamında 8 Mart Dünya Kadınlar gününde bir araya getirdiği binlerce kadınla birlikte Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinliği, Portakal Çiçeği festivaline katılım, 30 Ağustos Zafer Bayramının 100. Yılında Tekir Yaylasında 1. Deveci Şenliği, Deveci Gençlik Spor Kulübü olarak Adana Amatör Spor Kulüplerinde takım oluşturup gençleri futbol ile buluşturmayı başarmışlardır. Yine dernek olarak Adana Büyükşehir ve ilçe Kent Konseyi üyeliklerine başvurup kentin sorunlarıyla ilgili oluşumların içerisinde yer alarak yaşadıkları kentin sorunlarıyla birebir ilgilenme imkânı bulmuşlardır.

Dernek üyeleriyle sürekli kaynaşma etkinlikleri düzenleyerek üyeleriyle bağını sürekli sıcak tutan bir dernekler olmayı hedefleyen Deveci yönetimini kutluyor, diğer derneklere örnek işlere imza atmaya devam edecekleri inancımla tüm toplumu örgütlü olmaya davet ediyorum.