Yaşam. Yönetim..

      Yapay Zeka...!!!

Yaza hoş geldin diyen ilköğretim gençliğimiz karnelerini 16 Haziran'da alacaklar. Onlara iyi tatiller, başarılar mutlu gelecek diyorum.

17-18 Haziran'da Ülkemizde 3.577.466 gencimiz üniversite sınavına girecekler onlara da başarılar diliyorum. Hayallerindeki eğitime kavuşmaları geleceğimiz ve gelişmelerimizin ışığıdır bu arada 89 yaşındaki bir gencimiz de sınava giriyor.

Çağımız tarım ve hayvancılıktan enerjiye, eğitime, sağlığa, inşaat, finans ve sigortacılık alanlarına, havacılık ve uzay teknolojileri, bilişim ve dijital teknolojileri ve diğer tüm alanlarda mesleki yeterlilikleri olan bireylere ihtiyaç duyulacaktır.

İşte bu süreçte kaliteli üniversitelerin gelecek vizyonu olabilecek bölümlerde eğitim görmek, meslek sahibi olmak yaptığı işlerde en iyi olmak için üniversitelerde okuyacak gençlerimizin bölüm tercihleri çok büyük önem taşımaktadır.

Sınav ve üniversite hazırlık süreçlerinde matematik, fizik, kimya ve biyoloji alanlarında başarılı liseli gençlerimize klasik elektrik, elektronik, bilgisayar mühendisliği, inşaat mühendisliği, mimarlık, tıp ve sağlık alanları dışında bilişim teknolojileri Dijitalleşme çağına uygun; "Çağımızdaki tüm gelişmeler, ayrıca elektromekanik süreçlerin de ilerlemesi olarak algılanmalı. Bilimin ve teknolojinin böylesine kapsamlı geliştiği bir ortamda; makina mühendisliğine, gençlerin daha özgün ve anlamlı yaklaşmaları tavsiye edilir..."

222

Robotik Mühendisliği, Yapay Zeka Mühendisliği, Dijital Dönüşüm Uzmanlığı, Siber Güvenlik Uzmanlığı, Yazılım Uzmanlığı ve Geliştirme Mühendisliği, Oyun Geliştirme Uzmanlığı, Dron Teknolojileri Mühendisliği, Bulut Bilişim, Blockchain teknolojileri Uzmanlığı, Büyük Veri Madenciliği,3D Üretim Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Genetik Mühendisliği, Mobil Teknolojileri Uzmanlığı ve dijital teknolojileri gelişimine uygun meslek ve eğitimleri tercih etmeleri birden fazla yabancı dil öğrenerek gelişecek ve geleceğe yön vereceklerdir.

Yaşam, ABD'li bilim insanları evrende 4 milyar yıl önce bir milyar yıl boyunca çarpan yıldırımlar olduğunu Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmalara göre 1 kentrilyon (bir milyar kere bir milyar) yıldırımların çarpması sonucu canlı mikro organizmaların ortaya çıkması için gerekli fosfor elementinin oluştuğu belirtilmiştir. Schrödinger'in Yaşam Nedir?. kitabı 20.yüzyılın en önemli klasiklerindendir.

Moleküler Biyoloji, DNA keşfi, Genetik Mühendisliği'nin başlangıcı Schrödinger'in kedisi deneyinde bir kedi küçük bir şişe zehir ve radyoaktif kaynaklı kapalı bir kutuyu bir odaya bırakılar.

Radyoaktif kaynağın bir saat içinde ışıma ihtimali ışımama ihtimaline eşittir. Eğer içerdeki sensör radyoaktivite algılarsa küçük şişeyi kıran mekanizma çalışır zehir kediyi öldürür.

Kopenhag yorumuna göre Bir saatin sonunda kedinin canlılık ve ölüm halleri eşdeğerdir.Yalnızca kutu açılıp gözlemlendiğinde bu durumlardan biri gerçek olur.

Yaşam kısaca doğumdan ölüme canlı varlıkların etkinlik sağlamalarının bütünüdür.

Yaşam, büyüme kendi kendini sürdürme, enerji dönüşümü ve üreme olarak tanımlanabilir.

Yaşam çağlar boyu insan düşünce ve zekası ile doğada sürekli gelişmiş değişmiş ve kendini yenilemiştir.

Günümüzde yaşam insanların diğer tüm canlılar ile birlikte doğa koşullarında sürmesi artarak devamını sağlamıştır.

İnsan doğa içinde yaşamını kolaylaştırmak için üretmiş ürettiklerini geliştirmiş binlerce yıl çağlar boyu bugün gelmiş olduğumuz teknolojik boyutlarla kendini daha iyiye götürmüştür. Daha da ileri boyutlara doğru gelişmelerini sürdürecektir.

Yaşam koşulları geliştikçe organizasyonlar planlamalar, üretimden tüketime enerji, tarım, ulaşım, kentleşme, yapı teknolojileri, iletişim, internet, bulut bilişim ağları, bilgisayarlar ile verilerin arşivlerde işlenebilmesi, yapay zeka ve robotik gelişmeler genetik bilimi insanın ve diğer tüm canlıların geliştirilmeleri mümkün olabilir hale gelmiştir.

Canlılığın gelişmesi, insanların nüfus artışları dünyadaki tüm toplumların yeni yaşam koşulları içinde yönetimlerin olması hayatın her alanında gelişmelere uygun düzenlemeler yapılmasının zorunluluğunu gündeme getirmiştir. Fiziksel teknik, doğal tüm canlıların gelişmesi ve insanların daha iyi yaşayabilmeleri tüm ihtiyaçlarının karşılanması dünyadaki kaynakların doğru kullanımını zorunlu kılmıştır.

222 (2)

Zeka, Yapay Zeka ilişkilerini araştırmalarımı önceki yazılarımda belirtmiştim.

Ülkemizin 2023 yılı bütçesi 4 trilyon 469 milyar 570 milyon 146 bin yüz altmış dört liradır. Bu ekonomik koşullarda 6 ayda ne kadar açık verdi bilemiyoruz.

Yapay Zeka birçok konuda yaşamımızı çok kolaylaştırmaktadır. Her tür hesaplarda bizlerin dakikalarca uğraştığımız sonuca yapay zeka ile saliseler içinde ulaşabiliriz. Bir örnek ile açıklamak istiyorum.

344.769*12.963,956=4.469.570.146.164

Yukarıdaki iki rakamın çarpım sonucu 2023 bütçe giderlerimiz rasgele seçtiğim bu iki sayının çarpımını deneyerek çok kolay bulamadım.

Aralık 2022 dolar kuru 18,60 2023 bütçe giderlerimizin dolar karşılığı değeri 240 milyar 300 milyon dolar,

Dolar kuru 14 Haziran 2023 tarihinde 23,67 karşılığı 188 milyar 828 milyon dolar, Altı ayda bütçe giderlerimiz 51milyar 472 milyon dolar azalmıştır.

Bu süreçte yaşamın daha iyi sürmesi yönetim ile kaos olmadan düzenli ihtiyaçların karşılanması ile sağlanabilecektir.

Günümüzde tüm devletler, ülkeler, toplumlar , büyük şirketler, kurumlar , iş alanları çalışanları, eğitim, sağlık kuruluşları, tarım, enerji, üretim alanları, bilişim , havacılık ve Uzay teknolojileri, iletişim ve her şey ileri yönetim teknikleri ile mümkündür.

Dijitalleşme, Bulut Bilişim ağları, internet, lOT, 5G teknolojileri, sosyal medya ile yönetimlerde insan eğitiminden sağlığına, mesleki gelişmelerine kadar her alanda etkin olabilmektedir.

Nitelikli, kaliteli insan yetişmesi artık yapay zekanın etkili olması ile daha iyi sonuçlar elde edilebilecektir.

Yaşamımızın sağlık, eğitim, tarım, enerji, ulaşım, toplum yönetimlerine kadar her alanda yapay zeka desteği artmakta, her insanın genetik özelliklerine, fiziksel yapısına, zekasına göre eğitim sağlanması, sağlığının daha iyi kontrol edilmesi ile gelecekte daha düzenli daha yaşanabilir bir dünya olabilecektir.

Günümüzde yapay zeka ile dil çevirileri, öneri sistemleri navigasyon, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetleri, e-ticaret, finans, bankacılık ve sigortacılık, savunma sanayi, hassas tarım teknolojileri , eğitim, insan kaynakları, enerji üretim ve yönetimi, iletişim ve tüm alanlarda çok yoğun kullanılmaktadır.

Google Asistant, Open Al (Chat GPT), Amazon Alexa,Lensa,Cortona,Tensor Flow 2.0

3333-3

Yapay zeka uygulamalarından bazılarıdır.

Amazon Alexa Amazon 'un geliştirdiği Sanal Asistan Akıllı ev, Akıllı Kent teknolojileri, hesaplamalar, günlük işler , hava durumu,

Google Asistant Google yapay zeka uygulamaları ile yeni nesil arama yöntemi,

Cortone Microsoft 'un geliştirdiği Cortone Windows ve Microsoft işlemlerinde kullanılabilir yardımcıdır.

Chat GPT Open Al dil çevirileri, her konuda bilgi verme, kodlama ve birçok alanda çok ileri bilgi işleme uygulamaları,

Lensa kişilerin her objeyi resmi avatarlar olarak yapabilmesi,

Tensor Flow 2.0 Python tabanlı açık kaynak kodlu sayısal hesaplama ve makine öğrenme platformu ile derin öğrenme destekli yapay zeka uygulamalarıdır.

Adope Photoshop yapay zeka ile photoshop 'u çok daha etkin kullanımı Adope ile başarılı bir entegredir.

4444

Yapay zeka uygulamaları her alanda oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.

İnsan eğitiminden sağlığa kurumsal şirketlerin enerji, bankacılık, sağlık, eğitim, sosyal medya, bilişim teknolojileri, tarım ve hayvancılık, havacılık ve ulaşım gibi her alanda uygulamaları çalışan eleman nitelikleri, becerilerini araştırmalarda insan kaynakları sağlanmasında çok yararlı sonuçlar alınmaktadır.

Ayrıca kentlerde Akıllı Yönetimler uygulamalar ile yaşamlarımız daha kolaylaşmaktadır.

Yapay zeka uygulamalarının çok etkin kullanılması gereken alanlardan biride yönetimler ve siyasal alanlardır.

Ülke yönetiminde söz sahibi olması gereken insanlar eğitim, sanatsal ve kültürel özellikleri, mesleki becerileri sosyal, toplumsal ve sivil özellikleri, yapıları, çevresel özellikleri, alışkanlıkları, bağımlılıkları  her şeyleri yapay zeka Chat GPT Open Al uygulamaları ile en etkin kişiler bu uygulamalar ile belirlenebilmektedir.

Böylece toplumların ülkelerin kurumların yönetimlerinde, çalışma alanlarında, çok daha kaliteli yapılar elde edilebilecek daha başarılı sonuçlara ulaşabiliriz.

Değişimden çok bahsedildiği bu günlerde 14-28 Mayıs 2023 tarihlerinde Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri yapılmıştır.

Ülkemizi yönetmek tüm partilerimizin tüm yönetimlerinde Genel Başkan, Merkez Yönetim Kurulları, Parti Meclisleri, Milletvekilleri, İl, İlçe Yönetim Kurulları, Yerel Yönetimlerde Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, Belediyelerin tüm organları ile üye seçimlerinde Yapay Zeka Uygulamalarını kullanmaları ile Ülkemiz için değişim içinde başarılı siyasal süreç ve yönetimi içinde olabiliriz.