Dijitalleşme bulut bilişim , fiber optik network ağları, blockchain, İOT (nesnelerin interneti), yoğunlaştıkça bankacılık, finans, Kent güvenlik yönetim sistemleri, sağlık teknolojileri, iletişim, medya, sosyal medya (Metaverse, Facebook, Twitter, Google, WhatsApp, Messenger, Instagram, dijital Coin, ve her alanda yaşamımızın ayrılmaz parçaları bilgisayarlar, akıllı mobil cihazlar, yapay zeka ve yapay zekalı gelişmiş robotlar, eğitim, kamusal elektronik veri ağları, yargı sistemleri, e-ticaretin her geçen gün gelişmeleri, coğrafi bilgi sistemleri, hassas tarım teknolojileri, erdemli bilgi ve bilişim uygarlığı, siyasetin, sivil toplum kuruluşlarının online iletişimleri klasik tüm yaşam alışkanlıklarımızın her geçen gün yerini dijital teknolojilerinin sanal gerçekliğin, artırılmış gerçeklik ile içiçe geçtiği yeni düzlemlere doğru sürmektedir.

İnsanların, toplumların, devletlerin, Dijitalleşme ile her geçen zaman diliminde daha çok veri işlemeleri, yenilenmenin çağ değişiminin artık yüzyıllarca değil, yıllar belkide aylar içinde değişeceği bir sürece doğru gitmekteyiz.

Bilgisayarların, serverlerin, akıllı mobil telefonların, tüm elektronik sistemlerin çalışmaları onlara uygun yazılım ve işletim sistemleriyle mümkündür.

Yazılım (Software) bilişim teknolojileri cihazların belirlenen çalışma ve fonksiyonlarına uygun protokollere

Bilgisayarların mobil akıllı cihazların, kameraların her tür dijital aygıtların, makinelerin İOT nesnelerin interneti üzerinden birbirleriyle uyumlu olarak verilen komutlara göre çalışmalarının sağlanmasıdır.

11112

Uzmanlar

Sanal Teknolojik cihazların işletim sistemlerinin Microsoft Windows XP,Mac OS , Linux ve diğer tüm işletim sistemlerinin bilgisayarlar ve kullanılan tüm elektronik cihazların ekranlarında görüntülenmeleri, bilgisayarlar ve serverlerin bellekleri ile disketler arasındaki verilerin iletişim ile birlikte çalışması ve diğer tüm sistem uygulamaları yazılımlarının çalışmaları sistemlerini oluşturduğu açıklanmaktadır.

Mac OS  Macintosh işletim sistemleri Apple Macintosh bilgisayarlar tarafından tasarlanmıştır.

C++,C, Swift, Objektive-C,Assemby programlama dillerini kullanmaktadır. Bilgisayarlar için Açık kaynak işletim sistemleridir.C++,Bell Labaratuvarlarında Bjerre Stroustrup tarafından 1979 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmış C yi kapsayan çok yaygın kullanılan genel amaçlı programlama dilidir.

qw1112222

Microsoft C ve C++, güvenlik, güvenirlik, performans,  standart dil ile uyumluluk ve güncellemeler içerir.

Microsoft Visual Study ile birlikte kullanılmaktadır.

Microsoft Windows ile çalışan kullanıcıya grafik arayüz ve görsel iletişimleri yazılımlar çalıştırmak ve klavye kullanma zorunluluğunu ortadan kaldıran Windows (Pencereler) Microsoft 'un dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemleridir.Windows İOT(nesnelerin interneti), Windows NT 11 yeni sürümü geliştirilmiştir.

Medya, Sosyal Medya ile ilgili teknolojiler , medya oynatıcılar,filmler, TV, video oyunları, Skype uygulamaları içerir.Windows en çok kullanılan işletim sistemleridir.Bilgisayar kullanıcıları çalıştırma komut verme için gerekli işletim sistemleridir.Windows kullanışlı grafiklere sahip hem klavye hem maya kulanılarak komut verilir . Görsel iletiler yardımı ile programlara erişim sağlanabilir.

Windows NT dünyada%73 ile en çok kullanılan işletim sistemleridir.Mac   OS  onu takip etmektedir. 2021 yılında Windows NT 11 daha güçlü yazılım ve işletim sistemine sahiptir.

Linux açık kaynak kodlu işletim sistemleri Linus Torvalds tarafından 1991 yılında geliştirilmeye başlamıştır.

İnternet üzerindeki ilgili ve meraklı her kişinin ekleyerek ortak geliştirdiği başta lBM-PC uyumlu bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ücretsiz bir işletim sistemleridir.Günümüzde süper akıllı bilgisayarlar, bilgisayarların internet ağları altyapısında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Linux en güvenli bir işletim sistemi olduğu  uzmanlar tarafından kabul edilmektedir.

Çoğunlukla bilişim yazılım uzmanları tarafından kullanılmaktadır.Mac OS ve Windows işletim sistemleri ile aynı işlevlere sahiptir.

Linux

açık kaynak kodlu işletim sistemi olması özelliğiyle kullanıcıları işletim sistemlerinde gerekli düzenlemeleri geliştirmeleri çok hızlı ve kolayca yapabilmektedir.

Linux Windows, Mac OS gibi işletim sistemleri grafik arayüz kelime işlemcileri fotoğraf ve video düzenleyici yazılım türlerine sahiptir.

Linux bu işletim sistemlerinden açık kaynak yazılımlı olması nedeniyle işletim sistemleri her kullanıcı tarafından görüntülenebilir, geliştirilebilir, düzenlenebilir. Web ve kelime tarayıcılar uygulamaları yanında diğer tüm işletim sistemlerinde kullanılabilmektedir. Linux işletim sistemleri android telefonlar, tabletler, dijital veri depolama sistemleri, kişisel video kaydediciler, giyilebilir teknolojik cihazlarda çok yoğun kullanılmaktadır.

Linux diğer işletim sistemlerine göre oldukça güvenlidir.

Kötü amaçlı yazılımcılar ve siyah Şapkalı Hackerlerin saldırılarına karşı çok güçlü performansa sahiptir.Linux kullanıcılarına özelleştirme ve özgürleştirme imkanı sunar.Açık kayak yazılımı ile istenilen özellikler özelleştirilip kullanılabilir.

Linux öğrenmek Windows NT 11 ve Mac OS 'a göre işletim sistemlerini öğrenmek daha zordur, alışmak uzun sürer.

Dünyada 800 civarında işletim sistemi olduğu belirtilmektedir.

Cumhuriyetin ikinci Yüzyılına girdiğimiz bu günlerde yeni yılın barış, huzur, güven getirmesi dileğiyle...