ggvbnmmm

Merhaba. Ben Avukat Gizem Gül Uzun.

Bugün sizlere haberlerde izlediğimiz ve oldukça şaşırdığımız bir konudan bahsetmek istiyorum.

Kadın ve adam evleniyor, sabah uyandıklarında adam kadının makyajsız halini gördüğü için tanıyamıyor. Önce eşini hırsız sanıyor.

Kadın evliliğinin ilk sabahı romantik bir kahvaltı beklerken eşi ise soluğu mahkemede alıyor. Kadının kendisini dolandırdığını iddia ediyor ve 20 bin dolar tazminat talep ediyor.

Genç kadın, mahkeme celbiyle karşılaşıyor ve haliyle şok oluyor.

Adamın tazminat davasının kabul edilebilmesi mümkün değildir. Zira evlenen bir insanın eşinin her halini bildiği kabul edilir.

Ayrıca tüm bu hususların yanında kişinin makyajlı haliyle makyajsız halinin farklı olması kişinin karşı tarafı kendisiyle ilgili esaslı hususlarda yanılttığı anlamına gelmez.

Kişi, evlenmeden önce mesleği hakkında yalan söylemiş olabilir. Mesela doktor olmamasına rağmen doktor olduğunu beyan etmiş olabilir. Bu esaslı nitelikle bir yanıltmadır ve kusur kabul edilir.

Kişi, evlenmeden önce yaşı hakkında yalan söylemiş olabilir. Kadın aslında 42 yaşında olmasına rağmen 32 yaşında olduğunu beyan etmiştir. Bu da esaslı nitelikle bir yanıltmadır, kusur kabul edilir ve yalan söyleyen kişi aleyhine tazminata hükmedilmesine sebebiyet verebilir.

Kişi, evlenmeden önce evleneceği kişiden önemli bir hastalığını gizlemiş olabilir. Bu da esaslı nitelikle bir yanıltmadır, kusur kabul edilir ve yalan söyleyen kişi aleyhine tazminata hükmedilmesine sebebiyet verebilir.

Kişi, evlenmeden önce dini inancı konusunda yalan söylemiş olabilir. Ateist olmasına rağmen evleneceği kişiye müslüman olduğunu beyan etmiş olabilir.  Bu da esaslı nitelikle bir yanıltmadır, kusur kabul edilir ve yalan söyleyen kişi aleyhine tazminata hükmedilmesine sebebiyet verebilir.

Yukarıda bahsettiğim hususlar kişinin kendisiyle ilgili aşırı önem arz eden hususlar olduğundan esaslı nitelikte yanıltmadır. Ancak kadının makyajsız hali ile makyajlı halinin farklı olduğu algısı esaslı nitelikte bir yanıltma değildir. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaştığınız ve dava açtığınız takdirde davanız reddedilecektir.