31 Mart Türkiye yerel seçimlerinde belediye başkanlığı sonuçları bir nebze olsun insanların içine su serpmiş gibi duruyor. Mücadeleye devam eden kesimleri ne kadar alkışlasak azdır.

Halkın bezginlik seviyesi o raddedeki ampul karşısına ne koysalar onlara oy verebilecek noktadayız hepimiz. O kadar değişimi istiyoruz, o kadar değişime muhtacız!

Özellikle büyük şehirlerdeki açılan sandık durumlarına bakacak olursak umutla gözler sevinçten yaşlanıyor denebilir.

Özellikle Şubat 2023 depreminin yaşandığı bölgelere bakacak olursak; halen daha bazı bölgelerde maalesef ki AKP iktidarı sürmekte ya da çok yakın farklar ile mücadele kazanmış. Açıkçası bu durum bende halen daha kaybedilen canların adına oy kullanıldığını düşündürüyor.

Büyük şehirlerdeki durumu göz önünde bulundurursak ve ortalama olarak çıkan sonuçları göz önünde bulundurursak neden cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu sonuçları göremedik açıkçası merak ediyorum. Cumhurbaşkanlığı seçim zamanı ana muhalefete olan güven ya da inanç mı yoktu? 1 senede ne değişti de oylar ana muhalefeti gösteriyor?

Ana muhalefetin başkan değiştirmesi, yeni ve daha genç birinin başa geçmesi olumlu sonuç verdi denebilir.

Bir önceki yerel seçimlere oranla iktidar partinin gücünün giderek azaldığı gözle görülürken, özellikle de 2023 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidarın kazancını 2. turda %4.36 oranla sağlaması koltuklarının sağlam olmadığını iktidara umarız ki göstermiştir. Fakat bunun yeterli olmadığında eminim herkes hemfikirdir.

Ana muhalefetin 2023 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yaptığı değişimle doğru bir şey yaptığı oylar ile desteklenmiş olsa da daha büyük ya da belki de daha da ilerici değişimler yapılması gerekmektedir. Halkın güvenini bir tek iktidara olan güvensizliklerinden kazanamayacakları çok açık ve nettir. Her ne kadar iktidarı desteklemek istemeseler de muhalefette güç ve daha iyiye giden bir harita görmeden sanırım tüm halkın fikri değişmeyecektir. Özellikle de din ile korkutulan, tarikatçılık fikriyle yaşayan kesimlere ulaşmanın zorluğu gün geçtikçe artarken kalıcı çözümler bulmak elzemdir.

“Cehalet, ayrıcalıklı sınıfın ustaca kullandığı bir silahtır.” – Karl Marx

Sadece eğitimli ya da sorgulayıcı kesimlerin oyları yeterli olmamakla beraber esas mücadelenin daha yeni başladığı zamanlardayız.

Kesinlikle muhalefetin üstündeki baskı ve beklenti çok yüksektir, bu sonuçları kesinlikle sevinçle kutlamak gerek fakat refaha girmemek ve ileriye dönük çalışmaya devam etmek gerekmektedir.

İktidarın başarısızlığını bekleyemeyiz.

Çözümün zamanı şimdidir ve elzemdir.