1 Sene önce merkez üssü Türkiye Kahramanmaraş olan deprem de yüzlerce değil binlerce değil yüzbinlerce can verildi. Ancak, bu felaketin ardından yaşananlar, hükümetin acil durum yönetimindeki yetersizliklerini ve toplumsal sorumluluklarından kaçınmasını gözler önüne serdi.

Deprem sonrasında günlerce süren kurtarma çalışmaları, mağdurların göçük altında kalmış olmaları, açlık ve susuzlukla baş başa kalmaları büyük bir insanlık dramına dönüştü. Evsiz kalanlar ise soğuk kış günlerinde çaresizlik içinde kaldılar. Halkın temel ihtiyaçlarına erişim konusunda yaşanan sorunlar, hükümetin eksik acil durum planlaması ve etkili bir kriz yönetimine olan zayıf yaklaşımının bir yansımasıydı.

Felaket sonrasında vaat edilen yardımların yetersiz ve zamanında gerçekleşmemesi, afetzedelerin yaşadığı mağduriyeti derinleştirdi.Halen konteynır kentlerde yaşayan 691 bin kişi, temel ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ediyor. Hükümetin bu mağdurlara sağlaması gereken barınma, temiz su ve gıda gibi temel ihtiyaçları karşılamak konusundaki ihmali, toplumun güvenini sarsmış durumda.

İsias Otel faciası, özellikle KKTC'den gelen voleybol takımı çocuklarının hayatını kaybetmesiyle Kıbrıs Türk halkında da derinleşen bir acı yaşattı. Adıyaman'a ulaşmayan yardımlar ve yanıltıcı haberler, felaketin boyutlarını daha da artırdı. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin etkili bir yardım koordinasyonu sağlayamadığını ve acil durumda düzenli bir iletişim kuramadığını gösteriyor.

Ne diyorlar mesela merak ediyorum devlet büyükleri… ‘ya bunlardan çok var’ mı diyorlar insan hayatı için? Nasılsa o bölge bize oy vermiyordu yollamayalım destek mi diyordular?

Mesela, Kızılay parayla çadır sattı!

İnsanlar AFAD’a yardım parası gönderirken, devletin yardım fonuna yani, yüzlerce kez düşündü ve acaba yardım için mi kullanılacak yoksa seçim propagandasına sponsorluk mu olacak diye; nitekim ikincisi olduğu görüşündeyim…

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yardım çağrısında bulunmak için çok geç kaldıklarını, bunu da sırf biz destek istedik diyebilmek için yaptıklarını da vurgulamamız gerekmekte…

Yaşanan afetlerde nerede bu devlet diyecek insan kalmıyor neredeyse.

Kader diye diye kulağımızda cızıltı yapan bozuk plak gibisiniz.

Bizim takvim ve saatlerimiz 6 Şubat 2023 04:17’de takılı kaldı!

Bu kadar varlık içinde yokluk yaşamak neden?

O kadar lüks arabalar teknolojiler, uzaya gitmelere para harcamalar ama hangi binalar tekrardan depreme dayanıklılık testine tabii tutuldu? Ya da hangi depremzede çadırdan bir konuta geçti?

O kadar parayı seviyorsunuz da boşuna çarçur neden ediyorsunuz? Hurilerle cennette vakit geçirmek için dini kendiniz için yonttunuz da, sevap işlemeyi mi unuttunuz? Ki sayılanların hiçbiri sevap değildir, seçilen kişilerin (şaibeli bir seçim olsa dahi) oturduğu makamda halkına toplumuna hizmet etmesi yükümlülüktür!

Kimsenin üstün değilsiniz, unutmayın ki göreviniz topluma hizmet etmektir!

Sevgi, saygı ve rahmetle kaybettiğimiz tüm canlarımızı anıyoruz.