Yoğun bir sosyal medya kullanıcısıysanız, sosyal medyanın siz ve akranlarınız üzerindeki olumsuz etkilerini düşünmek akıllıca olacaktır.

Hayatınızı sosyal medya olmadan hayal edemiyorsanız, muhtemelen sosyal ağ sitelerinin kurbanı oldunuz. Muhtemelen, sosyal medyanın insanlar üzerindeki bazı olumsuz etkilerini de deneyimlemişsinizdir.

Ne yazık ki, sosyal medyanın kötü etkileri çoğumuz için fazlasıyla gerçek. Sosyal medyanın gerçek insanlar üzerindeki olumsuz etkilerine bakalım, böylece bu belirtileri tanıyabilir ve gerekirse yardım alabilirsiniz.

Genel Bağımlılık

Telefonlarına bakarken sarılan çift

Sosyal medya, sigara ve alkolden daha fazla bağımlılık yapabilir. Pek çok insan için güçlü bir çekiciliği vardır ve bu, onları düşünmeden her zaman kontrol etmelerine yol açar.

Sosyal ağların bağımlısı olup olmadığınızdan emin değilseniz, herhangi bir sosyal medya hesabına bakmadan en son ne zaman tam gün geçirdiğinizi hatırlamaya çalışın. Birisi sizi takip etmeyi bırakırsa reddedilmiş hissediyor musunuz? Ve en sevdiğiniz sosyal ağlar yarın tamamen ortadan kalksa, yokluk sizi boş ve depresif hissettirir mi?

Günün sonunda, sosyal medya siteleri, size çok sayıda reklam gösterebilmek ve daha fazla para kazanabilmek için sizi olabildiğince uzun süre ekran başında geçirmenizi ister. Dikkat ekonomisi nedeniyle, bu siteler mümkün olduğu kadar uzun süre gözlerinizin üzerlerinde olmasına ihtiyaç duyar. Facebook, Instagram ve TikTok gibi uygulamalar, size zaman içinde dikkat sürenizi yok eden sürekli bir hızlı video yağmuru sunar.

Sosyal medya kullanımında aşırıya kaçmış olmanız, tüm sosyal ağ hesaplarınızı mutlaka silmeniz gerektiği anlamına gelmez. Ancak, bırakmanın sizin için en iyi çözüm olduğunu düşünüyorsanız, bu kötü bir fikir değildir.

Sosyal Medyanın Olumsuz Etkileriyle Nasıl Başa Çıkılır?

Her şeyde olduğu gibi sosyal medyanın da iyi ve kötü yanları var. Sosyal medyanın birçok kişi için olumsuz etkilerinden bazılarını tartıştık, ancak kişisel olarak sizin için daha fazla yardım mı yoksa zarar mı olduğuna karar vermesi gereken sizsiniz.

Vazgeçmek veya Bırakmaya Hazırlanmak

Sosyal medyayı bırakmak herkesin harcı değil, bu yüzden kendinizi sosyal medyadan kademeli olarak uzaklaştırmak için bazı stratejiler. Veya daha makul miktarda sosyal medya kullanımını azaltmak için.

1. Sosyal Medya Uygulamalarını Geçici Olarak Kaldırın

Her seferinde 12 saat boyunca sosyal medya uygulamalarınızı kaldırmayı deneyin ve bunları kullanmadan geçirdiğiniz süreyi kademeli olarak artırıp artıramayacağınıza bakın. Hesaplarınızı devre dışı bırakmadan uygulamaları kaldırabilirsiniz; bu, endişenizin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olacaktır.

2. Zaman Sınırlarını Ayarlayın

Oturumu ne zaman kapatacağınızı hatırlatmak için yerleşik ekran süresini ve uygulama sınırlarını kullanabilirsiniz ve ekran süresi yönetimine yardımcı olan özel uygulamalar vardır . Ekran başında geçirdiğiniz süre için makul hedefler belirleyin ve bunları zaman içinde kademeli olarak azaltın.

3. Uygulamalarınızı Klasörlere Yerleştirin

Sosyal medya simgelerinizi, sizi açmaya teşvik edebilecekleri ana ekranınızda bırakmak yerine, bir klasöre koyun, böylece bir süredir beslemenizi kontrol etmediğinizi sürekli hatırlatmadan telefonunuzu kullanabilirsiniz.

4. Bildirimleri Kapatın

Sosyal medyadan uzak durmanın bu kadar zor olmasının bir nedeni, anlık bildirimlerin bizi sürekli olarak kesintiye uğratması ve beslememizi kontrol etmemizi hatırlatmasıdır. Bildirimleri tamamen kapatmanın önemli bilgileri kaçırmanıza neden olacağından endişeleniyorsanız, bunun yerine e-posta bildirimlerini kullanmayı deneyin ve günde bir veya iki kez kontrol edin.

5. Ailenizle Zaman Geçirin

Aileniz ve yakın arkadaşlarınızla konuşun ve onlara sosyal medya bağımlılığınızın onları nasıl etkilediğini sorun. Alışkanlıklarınızı değiştirmek için bunu motivasyon olarak kullanın ve olumlu pekiştirme almak için bırakırken veya keserken onları kontrol etmeye devam edin.