Yazar Manşet-10

Bilişim teknolojileri ile yaşanacak kentler.

Kent, Şehir, Ville, City, start, Medine, Polis Türkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca, Arapça ve geçmiş çağlardaki insanların kırlardan çağlarının uygarlık oluşturmak için yerleştiği yaşam alanlarının tanımıdır.

Kent insanın daha güzele daha moderne daha sağlıklı yerleşim yerlerini kurmak geliştirmek ve yaşamak isteğidir.

Endüstri 2.0 ile birlikte sanayinin gelişmesi çok hızlı bir şekilde şehirlerin büyümesi hızlı nüfus artışı ile birlikte yerel yönetimler, eğitim, enerji, sanayi ve üretim teknolojileri, ulaşım, sağlık, güvenlik, iletişim, finans, ticaret kentlerde yaşam kalitesi ve planlamalar, sağlıklı çevre ile yaşanabilir bir düzenlemeyle birlikte dijitalleşmenin, bilişim teknolojilerinin, yapay zekanın hızlı gelişmesi, Facebook, Google Twitter, Instagram Messenger, WhatsApp, YouTube lOT nesnelerin ve cihazların interneti kentlerin, metropollerin düzenini sağlayacaktır.

Modern ve uygar akıllı kentlerin Avrupa Birliği kriterleri 6 kriter belirlemiştir.

Akıllı Yaşam, kültür, güvenlik, sağlık

Akıllı Ulaşım, temiz, hızlı, güvenli, rahat ulaşım sistemleri bütünlüğü

Akıllı Çevre, Kent planlaması, akıllı binalar, enerji yönetimi

Akıllı Ekonomi, iş, finans, üretim ticaret bileşenlerinin tümüyle düzenlenmesi,

Akıllı Yönetişim, açık veri, network ağları, web hizmetleri,

Akıllı Toplum, bilinen siyasal yönetimleri yerine bilgi ve uygarlıklar üzerinde gelişmelerinin sağlanmasıdır.

Ayrıca Akıllı Kentler bilişim teknolojileri, özgür sosyal medya, internet ağları, hızlı wi-fi ile veriye her an ulaşım, coğrafi bilgi sistemleri, afet yönetimi, akıllı içme suyu ve atık altyapı, toplu taşımanın düzenli uygulamaları, akıllı trafik, akıllı park ile birlikte Kent yönetim sistemleri, temiz ve yenilenebilir enerji ile genel ve tüm mekanlarda uygun kullanım ve otomasyonu, Kamera sistemleri ile Kent güvenliği ve yönetimi, atıkların planlı yeniden değerlemesi, akıllı Kent mobil uygulama ile Dijitalleşme ile tüm bilgilere erişim sağlanabilir.

Akıllı şehirler yaşayanların yaşam kalitesini geliştirmek, bilgi ve dijital teknolojileri yararlanmak için enerji dağıtım, ulaşım, aydınlatma sistemleri, çöp toplama ve yeniden değerlendirme, çevre temizliği ve elektrikli şarj istasyonları kurulmalıdır.

Akıllı kentler ile doğal kaynakların ideal kullanımı ile çevre kirliliği azaltılabilir. Verilere ulaşım ile gelişmişlik artabilir. Kamu hizmetleri daha kaliteli sunulabilir.

12-2

Günümüzde 8 milyar insanın 6 milyarı kentlerde yaşam sürmektedir.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma ile karbon emisyonu, hızlı nüfus artışları, çarpık yapılaşma aşırı kaynak kullanımı, fırsat eşitliğinin azalması, yoksulluk, altyapı yetersizliği gibi sorunlara karşı tam kalkınma ile yaşam sosyal, erişilebilir, eşitlikçi, teknolojik, daha sağlıklı, yüksek yaşam kalitesi düzlemleri, hedefleri ile gelecek Dijitalleşme ile bütünleşecektir.

Kentlerin düzensiz ve plansız büyümeleri, çarpık ve sağlıksız yapılar, ulaşım, altyapılar, yeni kent düzenlemeleri kentsel dönüşümler de ilgili yerel ve merkezi yönetimler akıllı kent dönüşümleri ile geleceğe daha uygar insan, yaşam çevre kurulabilecek tir. İnsan nüfus artışı kontrolü, eko şehirler ile kentlerin çevre üzerindeki etkilerinin azaltılması yenilenebilir enerji kullanımı, en düşük düzeyde atık, geri dönüşümlü malzeme, ekolojik ayak izlerinin minimum olması için planlamalar oluşturulmalıdır.

Akıllı kentler yüksek hızlı fiber internet, her birey için tablet, PC bilgisayar, mobil telefon, dijital saat, enerji ihtiyaçlarının tamamı güneş füzyon rüzgar, dalga jeotermal den sağlanmalı, otomobiller elektrikli olmalı, lOT iletişim tüm akıllı cihazlar ile itfaiye, polis, ambulans ve diğer araçlar arasında olmalıdır.

Akıllı kentlerin gelişmesi, dijital dönüşüm bilgi ve bilişim teknolojileri bulut bilişim ile birlikte Büyük Veri (Big Data) gelişmesini sürdürmektedir.

Şeffaflık, katılımcılık ve işbirliği gelişecektir. Yapay zekâ, sosyal medya, sensörler, nesnelerin interneti, mobil uygulamalar ile birlikte bilgiler veriler arşivlenmiş işlenebilir süreç oluşmaktadır.

Akıllı kentleşme ile yeni yaşam alanları kurulması suyuyla, güneşiyle, doğasıyla diğer canlılar ile daha mükemmel yaşam içinde olabileceğiz.

Fosil enerji üretimiyle oluşan çevre kirliliği yerine güneşten füzyon enerji, rüzgârdan elektrik üretimi artırılmalıdır.

Yaşadığımız yer yüzüne hayat veren güneş ışınları su ve oksijenin doğamızda kirlenmeden yaşam sürmeli güneşin olumsuz etkileri ultraviyole (UVA,UVB) ışınlarının dünyamıza zararlarının minimuma indirme çalışmaları etkinleştirilmelidir.

Dünyada akıllı kentler Singapur, Barcelona, Londra, Dublin, Tokyo, Newyork, Stockholm, Dubai, Şanghay, Taipei ve diğer kentler.

Ülkemizde ise İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Konya, Bursa, Trabzon, Adana, Karaman, Kütahya ve diğer kentlerimiz sürekli akıllı kent çalışmalar yapmaktadır.

Dünyada

500 milyar dolarlık Neom akıllı kent 170 km*200 Mt alanda inşa ediliyor. Robot işçiler, dron taksiler çalışacak. 9 milyon kişi yaşayabilecek.

Malezya 100 milyar dolarlık ağaçla kaplı Forest City yi 2040 yılına kadar tamamlayacak.

Hindistan 1 trilyon dolarlık 100 akıllı kent kuruyor. Kenya 12 milyar dolar Konza akıllı kent kuruyor. Senegal 2 milyar dolar ile Diamniandio Lake akıllı kent kuruyor.

12334cv

Katar 45 milyar dolar ile 450 bin kişinin yaşayacağı akıllı Kent kuruyor.

Dünyada daha bir çok ülkede yeniakıllı kent kurma çalışmaları Singapur dünyanın en akıllı kenti olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemizde ve dünyada akıllı kent uygulamasına örnekler

Akıllı Şehirler çevre uyumlu fiziksel, dijital bilgi ve bilişim teknolojileri çözümlemeleri, insan odaklı yaşayanların yaşam kalitesini geliştirmek çağdaş, modern ileri yaşam , sürdürülebilir yaşam alanlarıdır.

Kent yolları, parklar bahçeler, alt geçitler akıllı aydınlatma sistemleri,

Güneş enerjisi ile çalışan kamu binaları, yenilenebilir enerji üretimi ile temiz kent, Akıllı toplu taşıma ulaşım sistemleri ile Kent trafik yoğunluğu azaltılması, akıllı durak bilgilendirme ekranları, temassız ödeme araçları ile toplu taşıma ile ulaşım, kent otoparklarına kent Bilgi sistemi içinde kullanım, Kent trafik işletim sistemleri akıllı kavşaklar, Akıllı trafik yönetim sistemleri,(EDS) elektronik yönlendirme ve bilgilendirme ekranları ile ulaşım bilgileri ve kolaylaştırma trafik yoğunluğu azaltılması.

Akıllı bisiklet ulaşımı sistemleri ve istasyonları belirli noktalarda elektrikli ve pedallı bisikletleri kart ile kiralama, akıllı şehir stratejileri ile akıllı kent çözümlerinin planlaması,

Akıllı turizm ile Kent tanıtımının dijital platformlara taşınması.

Metaverse uygulama ile sanal gerçeklik görüntülenmesi,

Bilgi edinme ile kentte yaşayanların istek ve sorunlarının araştırılması, çözümlenmesi, Park, genel aydınlatma alanları güneş enerjisi ile yapılması, Hassas Tarım teknolojileri ile tarım destekleme hizmetleri, toplu ulaşım merkezi anons sistemleri, online yarışmalar,

Atıksu arıtma sistemlerinden elektrik üretimi ile iç ihtiyaç karşılanması,  web sistemleri ile yerel yönetimler ve merkezi idarelerin kentte yaşayanlar ile iletişim, kent içi kamu kurumların dijital ağ entegrasyonu, Kent içme sularının tek merkezden kontrolü, akıllı kentler kameralar ve dronlar ile kentin tamamını güvenlik amacıyla sürekli izlenmesi,

Kent bakım onarım sistemleri ile hızlı ve kesintisiz hizmet verilmesi,

Hava kalitesi izleme istasyonları, kent havasını, nem, ısı,CO2,C, toz, duman ve diğer tüm olumsuz koşullar sensörlerle izlenmelidir, kentte yapılacak işlerin açık ve sosyal medyalardan izlenmelidir.

İşyerlerinde açma kapama işlemleri e- ruhsat ile yapılması, kent gürültü denetim ve uyarı sistemleri oluşturulmalıdır, su kuyuları güneş enerjisinden elektrik üretimi ile çalıştırılmalıdır. Mobil abone işlemleri su doğalgaz, elektrik için uygulanmalı, park ve bahçeler bitki sulama sistemleri otomasyonu olmalıdır, araç takip sistemleri kent güvenlik yönetim sistemi ile araçlar izlenmesi, kamera sistemleri ile akıllı trafik yönetimi ve ortalama araç hızı sağlanmalıdır.

Akıllı su, elektrik, doğalgaz tüketimi uzaktan okuma ve takip yapılmalıdır.

Akıllı kentler geliştikçe insanların yaşam ve uygarlıkları sürekli artacaktır.

Bartın'da kömür maden ocağında hayatını kaybeden 41 madenciyi saygıyla anıyorum.