eee

Daha önceki yazılarımda sanal dünya internet sosyal medya toplumların ekonomi ve teknolojiye bağlı değişimlerine yaklaşımlarına değinmiştim.

Dünya doğa günümüzdeki yaşam hayvanlar bitkiler denizler gökyüzü toprak nehirler en önemlisi insan hazır mı?

Hız rölatif bir kavramdır. Bisiklet sürerken uçakta yolculuk yaparken de hız yaparız. Uçak bisiklete göre inanılmaz hızlıdır. İnsan yaşamı ortalama 80 yıla sığar, ama toplumlar kurumlar ve devletlerin ömrü yüzyıllar sürebilir. Bizler ancak algılayabildiğimiz 80 yıllık yaşam penceresindeki teknolojik, sosyolojik, ekonomik, bilimsel gelişmeleri, değişimleri gözlemleyebiliriz. Bizim yaşamınızdan önceki süreci geçmiş dönemlerdeki kaynaklardan tarihlerinden okuyarak videolardan izleyerek öğrenebiliriz. Böylece kıyaslamalar yapabiliyoruz. Oysa bizlerin yaşamından sonra yakın gelecek uzak gelecek var, bilmediğimiz sadece tahmin edebildiğimiz. Bugün yaşamımızda vazgeçemediğimiz mutlaka yapmak zorunda olduğumuz kurallarımız var. Her birey yaşamı boyunca eğitilmeli, beslenmeli, spor yapmalı, kültürel ve sanatsal olarak kendini geliştirmeli, dil öğrenmeli, çeşitli hobilerle yaşamını güzelleştirmeli, farklı meslekler edinmeli arkadaşlıklar kurmalı, neslinin devamını sürdürebilmek için evlenip çocuk sahibi olmalı tüm bunlarla iç içe yaşarken sağlığını kontrol etmeli, genetik ve karşılaşabileceğimiz diğer yaşanabilir bir çevreye sahip olmalıyız. Yaşadığımız toplumsal özelliklere göre temel ihtiyaçlarımızı asgari düzeyde karşılayabilecek gelir ve çalışma koşullarına sahip olmalıyız. Daha gelişmiş güçlü ekonomik yaşıyorsak refah payımızı eğitimimizi daha ileriye götürebilmeliyiz. Çocuklarımızı en iyi eğitimlerden geçirmeliyiz. Onlara güzel bir gelecek hazırlamalıyız. Kısaca şu anki mantık, algı ve bağımlılıklarımızla tarif edilebilir. Yeşil çevre, temiz doğa, masmavi pırıl pırıl denizler, bol oksijenli bir gökyüzü, kirlenmemiş topraklar. Bunlar bilinen yaşam kalitesi beklentilerimiz.

 

Facebook sahibi Mark Zukerberg METAVERSE ile 1960 lardan günümüze dijital evreye sanal dünyaya yeni bir kavram getirdi. Endüstri 5.0 ve toplumların geleceği  Metaverse ile tanıma yapay zeka üç boyutlu internet gerçek ile sanal aynı pencerede aynı düzleme taşımayı hedeflediğinin tarifini yaptı. Hazirligini devam ettirdiği dünyaya ilan etti

Öyleyse Metaverse nedir?

Metaverse (Kurgusal Evren) günümüzdeki insanın dijital dünyanın içine girmesi olarak anlatılıyor. Kullanıcılar kendilerini bir hologram şeklinde başka boyutlara, yerlere yansıtabiliyor. Kisinin sadece bakmak yerine içine girebildiği, somutlaştırılmış bir internet gibi düşünülebilir.

Metaverse, insanların araştırma yaparken, oyun oynarken birlikteymiş gibi bir ortam olarak tanımlanıyor.

 

Metaverse The Matrix, Pokemon, Go The İnternet, Black Mirror gibi film ve video oyunlarında kurgulanması yapılmaktadır. Ve insanların düşüncelerini bu boyutlara taşımayı gelecekçi ( fütürist ) bakışla planlamaktaydı. İnternet Sosyal Medya Sosyal Ağ gibi tüm kavramlar tüm dünyada Metaverse ile tanımlanacağı düşünülmekte ve yakın gelecekte uygulanmaya başlanabilecektir.

Artık yeni bir çağ başlıyor...

 

İnsanlığı yeni bir gelecek bekliyor...

Teknoloji kurguları devletleri, toplumları kaldırdığı insanlar ve yapay zeka robotlar arası iletişimin tek merkezli beyinsel iletişimle anlaştıkları çok fonksiyonlu varlıklar dönemi ve klasik yaşamın sonunun bir süreçteyiz.