fff

Sosyal Medya, Sosyal Ağ, Z Kuşağı

Dünyada ve Ülkemizde gelecek, Web (ağ) 2.0 internet üzerinden yazı grafik resim ses görüntü ve hareketli verilerin uzaktan bilgisayarlara iletimidir. Web (2.0) ikinci nesil internet hizmetlerinin sosyal iletişim ağlarının, iletişim araçlarının 2004 yılında kullanılmaya başlayan sözcüktür. İnternet kullanıcılarının ortaklaşa düzenlediği sistemleri tanımlar.

Mark Zukerberg ve arkadaşları tarafından 2004 yılında Facebook kullanıcılarına sunulmuştur. Daha sonra YouTube 2005 yılında video paylaşımı yapmaya Böylece Sosyal Medya Platformu gelişmeye sosyal medya tek taraflı bilgi paylaşımından eş zamanlı çift yönlü bilgi paylaşımına kişiler, gruplar kurumların internet üzerinden yaptığı diyalogların bütününü sağlayan medya sistemidir.

Dünyada Facebook 2,700 milyar ABD, YouTube 2,290 milyar ABD, Twitter 2,200 milyar ABD, WhatsApp 2,180 milyar ABD, Messenger 1,3 milyar ABD, Instagram 1,220 milyar ABD, WeChat 1,210 milyar ÇİN, QQ 691 milyon ÇİN, Tiktok 689 milyon ABD, Douyin 600 milyon ÇİN, LinkedIn 611 milyon ABD, Telegram 500 milyon, Rusya, Sinaweibo 511 milyon ÇİN, Snapchat ( ST),498 milyon ABD, kısa mesaj, Kuaishau 481 milyon ÇİN, kısa mesaj, Pinterest 442 milyon ABD, görüntü, %66 kadın kullanıcı, Reddit 430 milyon Kanada Avustralya, Quora 300 milyon, ABD yeni şeyler öğrenme adresi,

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin de 720 milyon insan Internet ve WeChat kullanmaktadır Facebook Twitter Google de tüm sosyal medya ağları Çin'de yasaklanmıştır. Linkedin şirketler ve Beyaz yakalı çalışanlar tarafından tercih edilmektedir. Snapchat (ST) 2 kişinin üç gün boyunca sürekli birbirleriyle iletişim ağlarını uygulama sistemleridir.

Dünyamızın 8 milyar nüfusunun 6,5 milyar kişisi mobil telefon 6,4 milyar insan Internet ve sosyal medya platformu kullanmaktadır.

Ülkemizde YouTube 55 milyon, Facebook 38 milyon, WhatsApp 53 milyon, Instagram 39 milyon, Twitter 13,6 milyon Snapchat 8,8 milyon kişi tarafından kullanılmaktadır.

Sosyal Medya dünyada hızlı iletişim çağı demektir. Günümüzde her an milyarlarca video fotoğraf veri paylaşımlar sosyal medya kullanıcıları kişi grup ve kurumlar iletişim araçlarını çok başarılı olabilecek şekilde kullanılabilmektedir, tüm haber bilgi veriler tabana yayılmaktadır. Her birey bir yayıncı ciddiyetiyle uygulamakta, günümüz yazılı ve görsel yayın kuruluşları (medya) etkileri azalmakta bu süreci ve bilişim teknolojilerini çok iyi kullanmak zorundadır.

Dünyada Facebook Hindistan ABD Endonezya 2,2 milyar YouTube 2 milyar, Instagram 1 milyar kullanıcı ile sıralamada yer almaktadır.

Rusya V Contact, Çin@zone, Japonya Twitter, ABD, Avrupa, Avustralya, Ortadoğu, Hindistan Facebook ilk sırada ABD Avrupa da Twitter 2.sirada Avrupa da (Türkiye dahil) Instagram 2.sıra., Ayrıca LinkedIn Hindistan da ikinci, Kanada Norveç Danimarka ve Avusturalya da Reddit ikinci sırada bulunmaktadır.

İnternet Sosyal Medya Web 2.0 ABD, Avrupa, ÇİN, Japonya, Hindistan, Brezilya, Rusya, Kanada Avustralya, Türkiye, gibi dünyanın önde gelen ekonomi endüstri finans, eğitim, sağlık, enerji, bilişim, tarım gibi her alanda bireylerin, grupların, kurumların devletlerin, veri iletimi saklama, kullanma, planlama ve tüm yaşam alanlarında çok önemli kolaylıklar sağlamıştır. Artık hiçbir kişi grup ve kurumlar internet sosyal medya web 2.0 olmadan çağımızda işlerini sürdüremeyecektir. İnsanlık tarihi artık geri dönülmeyecek bir yerdedir. İnternet Sosyal Medya Web 2.0 olmayan yaşam ilkel çağların bile gerisine düşecektir. Ülkemizde kamuda e-devlet, sağlıkta e-nabız, e-ticaret, finasta EFT, eğitimde EBA, yargıda UYAP, gibi her alanda dijital dönüşüm Endüstri 5.0 a doğru sürdürmektedir. Artık internetin bir an bile kesilmesine bile katlanamayacak durumdayız. Bu nedenle çağdaş hız bilişim teknolojilerinin kolay yaşamın iyi bilmeli ve doğru kullanabilmeliyiz.

Ülkemizde İnternet Sosyal Medya Web 2.0 kullanımı, bir günde internet 8 saat, 3 saat sosyal medya platformlarında ,1 saat sosyal medya platformu oyunlarda internet üzerinden televizyon izleme %62 oranındadır. Yukarda ki değerler Dünyadaki diğer gelişmiş ülkelerde de yaklaşık aynı boyutlardadır.

2004 yılında Facebook adıyla kurulmaya başlayan sosyal medya her yaş grubunun çok etkin bir şekilde kullanılması bağımlılık boyutuna ulaşması yeni bir süreç başlatmıştır. Bu dönemde 1997-2012 arası doğan kuşak Z kuşağı olarak tanımlanmıştır kuşağı bireysellikleri çok ön planda, öz güvenleri çok yüksek olup genellikle yalnızdırlar. Sosyal medya onların yaşamını fazlasıyla yönlendirmektedir . Dijital kuşak olarak ta anılan bu kuşak sosyal medya ile iç içe geçmiştir. Bu nedenle bildiğimiz sosyal yaşamlarındaki gelişimleri azalmıştır. Sosyal medya veya çevrimiçi alışverişin olmadığı bir dünyada hiç yaşamadı. Z Kuşağı kendi yaşam alanlarında yakın gelecekte ülkelerinin eğitimden sağlığa bilişime üretime tarıma finansa ülke yönetiminde söz sahibi olacaktır.

Z Kuşağı yaşadığımız dünyamızın geleceğini inşa edecektir.